Kolumna

Navigator

Status – Dobro smo

Vlasnici sajtova Gizmodo i Hafington post ni slutili nisu da bi od svih virtuelnih zala i hakera na ovome svetu njihovim portalima mogao da doaka uragan. A baš to im se dogodilo kada je nezgrapna Sendi prošle nedelje nezvana hrupila u Njujork, potopivši donji deo grada i pogasivši struju polovini Menhetna i Nju Džersija. Za nevolju, tamo su se nalazili serveri na kojima se hostuju pomenuti sajtovi, uz mnoge druge, okvasile su se bekap baterije što je dovelo do momentalnog isključivanja. Ta pojava uopšte nije beznačajna, čak i kad kažete da vam je usred uragana internet najmanja briga, ali za sigurnost podataka i stabilnost sistema firme plaćaju ogromne pare i vrlo je neprijatno saznati da sve to može da oduva jači vetar, pa makar bio i zalutali tropski uragan.

Ako se negde stvarno i virtuelno mešaju do mere da ne znate gde počinje jedno, a gde se završava drugo, onda je to Njujork. Na mnogo načina grad je vraćen sto godina unazad (zaustavljanjem metroa), ponegde i koju deceniju duže (desetodnevni nestanak struje). Tek tada čovek vidi u kojoj je meri naslonjen na tehnologiju jer jedno je brijanje u mraku, a nešto sasvim drugo saznanje da ste zbog praznih baterija odsečeni od svog ajfona ili ajpeda (najčešći brendovi u tom gradu). U katastrofalnim situacijama jedna od najvažnijih stvari je da obavestite rodbinu i prijatelje da ste dobro, a danas svi računaju da vas uvek mogu dobiti na mobilni telefon i počinju da se brinu kada se dugo ne odazivate. A tek kad vas nema na Tviteru, danima…

Ova američka drama upravo je to pokazala, najčešći status na Fejsbuku (u tom delu sveta) bio je "dobro smo" (we are ok). Sociolozi i psiholozi primetili su da se tako spontano razvio sasvim novi sistem obaveštavanja, sloj ispod ili iznad onog redovnog, medijskog. Kontrolom statusa vaših prijatelja ili praćenjem njihovih tvitova saznavali ste direktno kako su prošli, što je informacija koja vam je značajnija od opštih vesti o svima đuture.

Potom, pokazalo se da su društvene mreže dobro poslužile za zaustavljanje glasina. Kompanija Con Edison, čija je električna centrala eksplodirala te noći odmah je demantovala da su tom prilikom nastradali njeni radnici. Tako da je glasina suzbijena, jer su građani sami razuveravali jedni druge. Malo sporije je išlo sa fotošopiranim fotografijama uragana iznad Njujorka koje su bile toliko dobre da smo hteli da poverujemo da su stvarne, uprkos ubeđivanjima autora da se malo šalio.

Najsimpatičniji, mada zaslužuju posebnu analizu, jesu ovisnici o društvenim mrežama, sviknuti da svaki korak u životu ovekoveče statusom. Internet je sada pun zabavnih fotografija pravih malih zidnih novina koje su stanovnici donjeg Menhetna spontano pravili lepeći svoje porukice jednu iznad ili ispod druge. Sada se naučnici raspravljaju da li to više liči na Fejsbuk ili Tviter, što je zgodna društvena igra dok im struja ne vrati pristup društvenim mrežama.

Iz istog broja

Zoom

Laufer se ponovo javlja

Dragoljub Žarković

Lisica i ždral

Zahvalnica Klodu Lelušu

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Povratna karta za Prokića

Teofil Pančić

Moj muški život

Lepe žene

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu