Komentar

Srbija i rat u Ukrajini: Pritisak EU preko tabloida 2

Ujedinjeni u sankcijama protiv Rusije: Evropska unija

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

2. 3. 2022. / 14.51

Srbija i rat u Ukrajini: Pritisak EU preko tabloida

Evropska unija koja zabranjuje na svojoj teritoriji ruske propagandne medije kakvi su RT i Sputnjik, istovremeno u sličnom takvom mediju u Srbiji šalje poruku da Srbija treba da osudi agresiju Rusije u Ukrajini koja je plasirana posle teksta pod naslovom „Licemerje, Zapad osuđuje Rusiju za agresiju, a isto je NATO uradio Srbiji 1999“

Danas se u tabloidu "Kurir“, na duplerici na 8. i 9. strani, pojavio tekst pod oznakom "ekskluzivno“ i sa naslovom "Ujedinjeni protiv ruske agresije na Ukrajinu“. Ovaj jedinstveni tekst potpisuju svi ambasadori država EU u Srbiji i šef delegacije EU Emanuel Žiofre.

Tekst se pojavljuje u danu kada se od Srbije očekuje da da svoj glas u Generalnoj skupštini UN-a Rezoluciji koja bi trebalo da osudi napad Ruske Federacije na Ukrajinu. Ambasadori u Srbiji pišu o tome kako oni vide događaje na istoku Evrope i, važnije, kako su ti događaji promenili politiku EU.

Kažu da je politika promenjena, ali se to još uvek ne vidi osim u činjenici da je Ukrajini obećana pomoć za kupovinu naoružanja i da je Savezna Republika Nemačka opredelila 100 milijardi evra za jačanje svoje vojne moći.

EU je uvela kontrolisane sankcije Ruskoj Federaciji i najavljuje nove. EU je pozdravila stav Srbije od 25. februara u kome je Srbija izrazila stav da je protiv kršenja međunarodnog prava, ali i protiv uvođenja sankcija. Međutim, čini se da to nije dovoljno i da se sada na ovaj način od Srbije traži da jasno i glasno podrškom Rezoluciji osudi napad Rusije na Ukrajinu.

EU to objavljuje u novinama koje su etalon za neetičko izveštavanje od trenutka kada su napravljene pre 15 godina. U novinama koje služe kao oruđe u ratu vlasti protv neistomiüljenika. EU koja u isto vreme zabranjuje na svojoj teritoriji ruske propagandne medije kao što su RT i Sputnjik, u sličnom takvom mediju u Srbiji šalje svoje poruke javnosti.

Ovakav stav ambasada i delegacije teško da ikoga može da uveri da oni zaista veruju kada govore da je sada neophodno jednistvo svih koji veruju u neke vrednosti. Koje su to vrednosti opredelile ambasadore EU država i EU delegacije da se srpskoj javnosti obrate preko tabloida koji je na stotine puta prekršio Etički kodeks, to je pitanje na koje danas nemamo odgovor.

Možemo da nagađamo da je ideja da se "obrate“ publici koja nije za EU, koja podržava stanovište svog predsednika, pa će valjda ova jedna objava da napravi razliku. I to objavljena posle teksta na 7. stranici istog broja koji potpisuje redakcija Kurira i u kome se govori o licemerju EU i zapadnih država pod naslovom "Licemerje, Zapad osuđuje Rusiju za agresiju, a isto je NATO uradio Srbiji 1999“.

Ko god prati politiku u Srbiji zna da ovakvi napisi nemaju nikakvog uticaja na način na koji će Vučić da donese neku odluku, niti menjaju "svest“ građana o tome šta se u svetu dešava.

Naprotiv, ova objava govori nešto drugo: EU je dala legitimitet tabloidu, stavila ga u rang sa medijima koji se profesionalno bave novinarstvom i imaju nezavisnu uređivačku politiku, a Vučiću je dala materijal da kaže da, eto, i on i država pate zbog ponašanja tabloida kao i svi oni koji se žale na laži i uvrede koje tabloidi svakoga dana objavljuju, pa će Vučić moći da poruči da nikada neće pristati na takve pritiske i ucene.

I mi ga u tome podržavamo. Ne treba ništa da menja u stavu Srbije, ne treba da osuđuje napad Rusije i nikako ne sme da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji.

EU se pokazala toliko slabom da im zaista ne preostaje ništa drugo nego da pišu tekstove za tabolide. Priču o jedinstvu, solidarnosti i vrednostima mogu tamo da plasiraju zajedno sa ostalim neistimana i opscenostima koje tabloidi neprestano objavljuju.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu