Kolumna

Navigator

Sred modema, bajoneta

Paralelno sa neprekidnim granatiranjem i iščekivanjem da izraelske trupe navale na Gazu, tamo se već vodi pravi rat, ali na internetu. I to u punom kapacitetu. Sve što postoji već je regrutovano, uključujući i telefonske linije i već zaboravljeni dajl-ap, to jest internet preko telefonske parice uz običan modem. Ko ga ima.

Ako ste se romantično pitali da li bi bilo rata u bivšoj Jugoslaviji da smo tada imali internet i da nije bilo medijske manipulacije političke elite sa svih strana, odgovor je da bi rat bio još brži i još žešći. Ako je suditi po onome što se sada događa u Gazi. Mada bi i aktuelna srpsko-hrvatska prepucavanja na internetu poslužila kao dobar argument u prilog toj tezi.

Vratimo se Bliskom istoku. Izraelska strana je, recimo, otvorila nalog na Tviteru @IDFSpokesperson pomoću kojeg obaveštava o svojim akcijama i uopšte širi propagandu. Teoretski, ovaj nalog trebao bi da ubedi civile u Gazi da nisu oni meta, već Hamas i slične grupe, ali se umesto toga razbuktao pravi tviteraški rat. Palestinci i njihovi saveznici zatrpavaju nalog svojim kontrastavovima, brojem poginulih (naročito dece) i fotografijama posledica bombardovanja. Dok Izraelsko ministarstvo odbrane, kao svaki pristojan državni sistem, na to odgovara sporo i tromo.

Još interesantnije je da su se u bitku i to na strani Palestinaca, kao slabijih, uključili i Anonimusi koji svakodnevno vrše napade na izraelske sajtove (više o tome na @OpIsrael). Takođe, jedan od najvažnijih ciljeva im je da narod u Gazi nijednog trenutka ne ostane bez interneta, tako da naokolo dele razne savete i to u formi paketa prve sajber pomoći, gde vas uče kako da napravite priručnu vajerles antenu od alu-folije, do toga šta sve treba da odštampate od podataka iz svog kompjutera (i-mejl adrese, na primer) ako vam serveri postanu nedostupni i ako budete prinuđeni da koristite alternativne internet pravce.

Preporučuju se obične telefonske linije budući da su male šanse da će ih vladine snage isključiti (potrebne su im) tako da je to najsigurniji internet na koji se možete osloniti. Naravno, zbog brzine i drugih ograničenja većina uobičajenih servisa biće vam nedostupni te se morate preorijentisati na one (BBS-ove pa i IRC-ove) za koje ste poslednji put čuli pre desetak godina, bez grafike, samo čist tekst. Jer je u takvoj situaciji najvažnije da informacije putuju, a kako su upakovane, manje je bitno.

Onlajn front u Gazi, koji se uistinu razvio po celom svetu, zbog strukture mreže pokazuje neverovatnu fleksibilnost, korišćenje svih mogućih sredstava koja nekome mogu naneti štetu. Od najsavremenijih kao što su Jutjub i društvene mreže (svašta se odvija na tim sajtovima dok vi nevino, "iza ugla" takoreći, slušate muziku i pričate o dosadnoj svakodnevici), pa do starih, zaboravljenih foruma. Baš kao i u pravom ratu, kada se istroši moderno naoružanje, kreće borba po rovovima gde se broje ljudi i puške. A u Gazi je svaka ubojita.

Iz istog broja

Nuspojave

Kako sam presstao da brinem

Teofil Pančić

Zoom

Suđenje Haškom sudu

Dragoljub Žarković

Lisica i ždral

Persona non grata

Ljubomir Živkov

Moj muški život

Plavuše

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu