Kolumna

Navigator

Softver nevinosti

Softver nevinosti 1

Izvesni Stiven Braun iz Mičigena mogao bi dobiti petogodišnju zatvorsku kaznu zbog špijuniranja supruge sa kojom se rastao. Posesivni Stiven nije imao potrebe da po kući seje "bubice", krije se u žbunju ili penje po drveću sa durbinom, pa čak ni da angažuje i skupo plaća nekoga da to radi umesto njega. On je locirao ženin kompjuter kao njeno glavno sredstvo za komuniciranje i uz malu investiciju pretvorio ga u svog jataka. Ugradio je u njega softver koji se na internetu prodaje za manje od sedamdeset dolara i koji mu je omogućio da prati ama baš sve što njegova žena na računaru radi. Stvar je pukla kada je svoja, očito bolna saznanja poverio ženinoj prijateljici što je rezultiralo tužbom zbog kršenja privatnosti. Javni tužilac je izjavio da nema nikakve razlike između upadanja u nečiji računar i provale u stan.

Ima u tome izvesnog licemerja budući da se narečeni softver eBlaster proizvođača Spektrosofta na internetu reklamira upravo kao zgodno sredstvo za špijuniranje ukućana (dece i supružnika) ili sopstvenih radnika.

Ovaj program omogućava vam da pratite sve što se radi na računaru, naročito elektronsku poštu i druge aktivnosti na internetu (kao što je web mail za one koji misle da to ne ostavlja tragove). Sve aktivnosti se snimaju, pakuju kao izveštaji i traženom dinamikom isporučuju onome ko je softver instalirao. Ukoliko je "velika frka" (a za onoga ko je spreman da se upusti u takvu stvar naravno da jeste) izveštaji se mogu slati na svakih trideset minuta.

Ovom softveru ništa ne izmiče, ni ICQ, ni čet, pa ni obično kuckanje po tastaturi u praznom fajlu koje ćete potom obrisati ne ostavljajući naoko nikakve tragove iza sebe. Proizvođač poručuje da je softver dovoljno instalirati i više nikada ne morate prići računaru čijeg korisnika nameravate da kontrolišete. "Šta rade miševi dok mačke nema?" retorički se pitaju u Spektrosoftu aludirajući na moguću opuštenost radnika kada je gazda van kancelarije.

Špijunski softver postao je prilično popularan u poslednje vreme, a ako je slučaj Stivena Brauna izazvao zgražavanje (čovek je razotkriven u avgustu ove godine), od 11. septembra kontrolisanje tuđih računara ne smatra se gestom dostojnim samo nekog paranoika ili posesivca. Kao što smo u ovoj rubrici već pisali, sličnim metodom poslužio se i FBI nastojeći da razbije šifru koju je koristio izvesni mafijaš. Razlika između tog i Stivenovog slučaja je u tome što je FBI za svoju aktivnost dobio dozvolu od suda.

Pored eBlastera popularni "kontrolori" su i Big Brother, Spector Pro i Spy Agent, a interesantno je da nijedan ne košta više od sto dolara (najjeftiniji je Big Brother, tek 34,95 dolara, dakle cena vaše elementarne privatnosti na računaru manja je od sto maraka).

Ni to nije sve. Pored softverske postoji i hardverska kontrola koja je isključivo usmerena na tastaturu. Computer monitoring device je mali uređaj koji se ubacuje između kućišta i tastature i izgleda kao neophodan adapter, a funkcija mu je da beleži svaki otkucaj na tastaturi. Proizvodi se u dve verzije, jedna pamti osam hiljada otkucaja, druga četiri puta više. Prednost u odnosu na softverske zaštite je ta što ne zahteva instaliranje programa (što je moguće otkriti i reagovati). Doduše, priključak je vidljiv pod uslovom da redovno proveravate kablove na svom računaru (ko zna za jadac to redovno radi). Da bi se iz ove sprave pokupile informacije potrebno je na tastaturi otkucati šifru i na monitoru se ukazuje meni koji nas vodi dalje. Mana je, dakle, što morate imati pristup računaru.

Svi proizvođači "špijunskog" softvera i hardvera u svojim reklamama navode vrlo časne razloge za tu aktivnost. Kao primer daju pre svega zaštitu dece koja su sklona da se upuste u sumnjive odnose s nepoznatim prijateljima na mreži i mogućnost kontrole zaposlenih koji su skloni da nenamenski koriste računare (odnosno koriste firmine resurse umesto svojih). Ako u ovim primerima još i možemo pronaći nekakav smisao kontrolisanja, ostaje dilema s kojim pravom neko kontroliše svog supružnika, partnera ili naprosto osobu čijeg se računara u nekom trenutku dokopao. Ukoliko mislite da postoji dobar razlog, javite ga Stivenu Braunu. Što pre.

Iz istog broja

Zona sumraka

Pretprazničko veče

Ljuba Živkov

Nuspojave

Obraz uz “Obraz”

Teofil Pančić

Rok

D. Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu