Kolumna

TV manijak

Smak sveta, al’ uživo 2

foto: tanjug

Smak sveta, al’ uživo

Samo što su završeni protesti antivaksera i antiglobalista, pojavila se nova grupa koja odbija da bude popisana – takozvani “antipopisari”. Zvuče kao Prle i Tihi

Strah je veoma efikasan oblik kontrole, a televizija je savršen medij za masovno izazivanje straha kod gledalaca. Protekle nedelje panika je dostigla razmere svetske katastrofe, do nivoa svojevrsne Apokalipse, koju ćete, naravno, moći da pratite na vašim malim ekranima uživo. Pokušao sam da sastavim spisak ne bih li shvatio od čega u ovom trenutku mogu da se plaše građani Srbije. Sudeći po nivou izazvane panike, spasa nam nema, barem do sledećeg obraćanja Predsednika, jer kada je on vam zemlje i svojim govorima drma temelje UN-a i moćnicima sasipa istinu u lice, mi smo sami kod kuće i ne otvaramo nikome, dok kao jarići u basni ne prepoznamo njegov glas.

Počinimo od lokalnih tema. Mediji su danima najavljivali puštanje na slobodu Igora Miloševića, serijskog silovatelja koji je odslužio 15 godina zatvora. Od tada tabloidi i televizije danima objavljuju fotografije koje su postavljene na društvenim mrežama, a gde je on uslikan na različitim mestima u Beogradu. Neverovatno je porasla prodaja biber sprejova i elektrošokera, a tema je stigla i do “Beogradske hronike”. Reklamiraju se kursevi samoodbrane, pominju se hemijska kastracija i objavljivanje spiska pedofila i silovatelja. Policija u Beogradu je dobila nalog da prati silovatelje koji su na slobodi, a među građanima, tačnije građankama, širi se panika. U suštini, pokazalo se da naše društvo nema razvijene institucije koje bi se sistematski i stručno bavile resocijalizacijom ovakvih osoba. Tako je stvoren prostor za senzacionalizam, za širenje panike, mada veliki broj slučajeva seksualnih predatora dolazi baš iz kruga poznatih osoba, onih u koje žrtve imaju poverenje. Njih, nažalost, nećete naći na društvenim mrežama i na njih vas niko neće upozoriti.

U Iranu, međutim, već danima traju demonstracije nakon smrti Mahse Amini, koja je umrla posle batina koje je dobila u policiji zbog “nošenja neprikladne odeće”. Tokom protekle dve nedelje ubijeno je 76 osoba, a više od 1200 je privedeno u protestima širom Irana. Simbol demonstracija su žene koje skidaju hidžabe i seku svoju kosu, što je svojevrstan oblik pobune zbog višedecenijske diskriminacije žena, što se opravdava verskim propisima. Mora se reći da su strogi propisi zapravo tumačenje, a ne izvorni tekst Svete knjige muslimana, a podršku ženama za ostvarivanje jednakih prava daje i veliki broj muškaraca. Ova tema u Srbiji ne nailazi na veliko razumevanje, jer ovdašnji konzervativci proteste vide isključivo kao pritisak Zapada na Iran. Otud valjda i sastanak Vučića sa iranskim predsednikom u UN-u. Nek ubijaju žene, al nisu priznali Kosovo, a možda će i naftu da nam prodaju.
Muškarci su došli pod udar zakona u takođe prijateljskoj i bratskoj Rusiji. Ispostavilo se da Rusi baš i ne idu rado u vojnike, pogotovo kada Putin objavi mobilizaciju. Počela je bežanija, kao u Srbiji devedesetih, a mnogi su stigli i do naše zemlje. Kao podrška i ohrabrenje, iz Srbije je otišla ekipa posmatrača referenduma u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, a čine je Miša Vacić sa drugarima sa Happy televizije. Oni nisu primetili nikakve nepravilnosti i super se provode, kao na maturskoj ekskurziji. To su oni što pouzdano znaju da Rusi imaju jače bojeve glave i brže rakete nego NATO. Ove slike neverovatno podsećaju na slične ekskurzije u Bosnu i Krajinu tokom rata devedesetih, pa je svet u očima te ekipe ponovo mlad.

Za ovo putovanje u prošlost postoji i muzička podloga. Dva vikenda zaredom glavni medijski događaj na televiziji Pink jesu svadbe, prvo sina Goce Božinovske, koja je sina oženila za rođenu sestru supruge Veljka, Cecinog sina. Ceca i Goca su tako sad i formalno prije, a živi prenos seljane išao je satima. Oženio se i sin Šabana Šaulića, po zanimanju naš konzul u Švici. Kao u drami, ni Arkan, ni Šaban ni Šijan nisu živi, ali se njihovi duhovi veoma osećaju u ovom narodnom veselju ekstratopvrh kategorije. Biće toga još koliko hoćete kad krene rijaliti “Ceca i deca”.

Samo što su završeni protesti antivaksera i antiglobalista, pojavila se nova grupa koja odbija da bude popisana – takozvani “antipopisari”. Zvuče kao Prle i Tihi, ali i kao Marti Ahtisari sa svojim planom da nam otme Kosovo. Popisivači će, prema ovom verovanju, da vam: prenesu koronu (za koju je ova ekipa tvrdila da ne postoji), da vas pitaju o seksualnom opredeljenju (a tog pitanja nema) i uopšte da vas zavedu u Veliki registar protivnika Novog svetskog poretka. Posebno je sumnjivo što se popis odvija u elektronskoj formi, nema zapisnika, može Vučić da namešta rezultate ko na izborima. Nema veze što ste sve podatke o sebi već ostavljali hiljadu puta, što u digitalnom svetu svako može da vas prati do mile volje, osim ako niste Snouden pa zbrišete u Rusiju. Bil Gejts i moćnici ponovo napadaju!

Smak sveta izbegnut je za dlaku, ali u svemiru. NASA je uspela da pogodi asteroid letelicom DART, smanji njenu brzinu i promeni joj putanju. Poduhvat je nalik filmovima “Armagedon” ili “Don’t Look Up!”, i navodno je proba za buduće asteroide čija putanja bi išla pravo na nas.

Verovali ili ne, u svemiru Amerikanci i Rusi i dalje skladno rade u svemirskoj stanici Mir. Verovatno je na Zemlji postalo mnogo zaguljeno kada su oči i nade sveta uperene ka kosmosu.

Iz istog broja

Nuspojave

Srbija: uputstvo za upotrebu

Teofil Pančić

Provetravanje

Gde da se ugasi svetlo

Rumena Bužarovska

Navigator

Monetarni udar

Zoran Stanojević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu