U novom broju

Slučajevi: Dijana Hrkalović vs. Nebojša Stefanović 2

VREME USPEŠNE SARADNJE: Sekretarka Hrkalović i ministar Stefanović, decembar 2018.

foto: nenad đorđević / fonet

23. 6. 2022. / 9.44

Slučajevi: Dijana Hrkalović vs. Nebojša Stefanović

I dok javnost Srbije plovi u moru pod burom, u institucijama nema vetrova, prava bonaca. Naime, kako mediji saznaju, povodom javnih optužbi koje je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović iznela u intervjuu za Objektiv.rs protiv ministra odbrane Nebojše Stefanovića, Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo je da takvi javni istupi nemaju nikakvu dokaznu snagu, te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim

 

Razvodi su obično vrlo ružni i bolni trenuci, pa tako izgleda i poslednji rijaliti u kome Srbija učestvuje, a koji bi se mogao nazvati “razvod uživo”, i to ni manje ni više nego između nekadašnjih čelnih ljudi MUP-a Srbije.

Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović godinama su važili za “jednu glavu, a dva tela” srpske policije. Javni razdor među njima počeo je kada je Hrkalovićeva, kao optužena za trgovinu uticajem, za advokata uzela partijskog druga Vladimira Đukanovića. Ubrzo je izašla iz pritvora, a onda je u sudnici priznala krivično delo. Kako je rekla, upravo je ona naredila da se transkripti telefona Veljka Belivuka, kada je 2017. godine bio osumnjičen da je ubio Vlastimira Miloševića (slučaj poznat kao “ubistvo na šinama”), ne dostavljaju tužilaštvu. Pravda se da je sve radila po usmenom nalogu tadašnjeg ministra policije, aktuelnog vojnog, Nebojše Stefanovića. Međutim, službenu belešku o tome nije napisala, iako je, kaže, znala da to nije u skladu sa zakonom.

U optužni predlog protiv Hrkalovićeve unet je i deo zapisnika o pretresanju Belivukovih telefona. U tom dokumentu se navodi da je, desetak dana pošto je Veljko Belivuk uhapšen, beogradska policija Službi za specijalne istražne metode poslala tri mobilna telefona. Svi telefoni su analizirani 14. februara 2017. godine, a podaci koji su bili u njima prebačeni su na dva DVD-a. Bivši načelnik Službe za specijalne i istražne metode Dejan Milenković, koji se tereti da je zloupotrebio službeni položaj zato što je radio po naređenju Hrkalovićeve, tužilaštvu je rekao: “Dijana Hrkalović je bila upoznata sa forenzikom, obradom forenzike i sadržaj telefona je njoj dostavljen u elektronskom obliku.”

OPTUŽBE I KONTRAOPTUŽBE

Dijana Hrkalović tvrdi da je Stefanovićev motiv za zataškavanje to što se u Belivukovim porukama i on spominje. Bivša državna sekretarka MUP-a u intervjuu za Objektiv.rs istakla je da je Stefanović lično štitio klan Veljka Belivuka i Kavčane. Optužila ga je i da je prisluškivao predsednika Aleksandra Vučića i čitao transkripte, da je afera “Jovanjica” takođe njegovih ruku delo, a i da ju je psihički zlostavljao dok je radila u policiji.

Odgovor je usledio 48 sati kasnije. Stefanović je u video-izjavi koju je Ministarstvo odbrane prosledilo medijima jer, kako su naveli, nisu mogli da je postave na Jutjub kanal, najpre rekao da nije kriminalac, a da pogotovo nije zaverenik protiv predsednika Vučića.

Ceo tekst možete pročitati u novom broju "Vremena“, koji je izašao 23. juna 2022. godine.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu