Sloboda govora

Slučaj nuklearne inženjerke: Otkaz zbog politički nepodobnih tvitova 2

Foto: J.Z.

9. 6. 2023. / 10.43

Slučaj nuklearne inženjerke: Otkaz zbog politički nepodobnih tvitova

Pod nadimkom Mila Sila na društvenoj mreži Tviter kritikovala je i komentarisala postupke vladajućih političara. Zbog toga je dobila otkaz u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost gde je radila godinama. Ovo je njena priča

Ona je nuklearni inženjer. Zbog svoje stručnosti cenjena je u međunarodnim krugovima. Školovala se u zemlji i usavršavala u inostranstvu. Radi duže od dve decenije, želela je da do penzije bude stručnjak koji služi svojoj državi i narodu. Kao jedna od zaposlenih u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost godinama je radila na važnim projektima iz tih oblasti. U poslovima sa nuklearnim silama nema mesta za grešku, zato što bi svaka mogla biti fatalna i ona je nikada nije napravila.

Ova država nema mnogo takvih stručnjaka. Međutim, vlast je rešila da i takve odbaci i progoni, ukoliko se usude da kritikuju vladajuću partiju – Srpsku naprednu stranku. Ona se usudila.

Pod nadimkom Mila Sila na društvenoj mreži Tviter kritikovala je i komentarisala postupke vladajućih političara.

Nikada pod punim imenom i prezimenom. Nikada u radno vreme. Nikada nije spomenula gde radi i šta je po zanimanju. Nikada nije komentarisala instituciju u kojoj radi. Kritikovala vlast jeste, ali pretila nije. Mila Sila bio je nadimak iza kog je ova inženjerka sebi dozvolila da bude misleće i politički osvešćeno biće, koje ima pravo da se izjasni, makar u virtuelnom svetu.

Kako službe kažu

Ipak, kako umeju da kažu vernici "neko to od gore vidi sve“. I tako su Miline tvitove, bar kako piše u zvaničnoj dokumentaciji, oko dve godine pratili stručnjaci iz informatičke službe direktorata. Nezvanično, Miline kritike na račun vlasti bile su izgleda preokupacija i nekih drugih službi. I baš tako joj je rekao i direktor Direktorata, u ponedeljak, kada joj je dao otkaz.

"Tako zahtevaju službe!“

U rešenju o otkazu, u koje su novinari portala "Vremena“ imali uvid, navode se citati dva tvita zbog kojih je nuklearna inženjerka postala nepodobna za rad u državnoj ustanovi. Oba tvita napisana su 3. juna i objavljena na profilu Mila Sila.

U rešenju piše: "… preko Tvitter naloga polemiše direktno sa Premijerkom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić obraćajući joj se rečima: ‘Providni ste ko izlog, neprijatno mi je od vaše gluposti’“; "istog dana na portalu dnevnog lista ‘Danas’ obraća se Predsedniku Države rečima: ‘Opet nekrofilija i neprimerene reči’“.

Rešenje o otkazu potpisao je direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Slađan Velinov.

Ako čitaoci uočavaju pravopisne greške u citatu iz dokumenta o otkazu, u kom se navode "grešni“ tvitovi nuklearne inžinjerke, to je zato što i u dokumentu stoje iste pravopisne greške. Naime, premijerka piše velikim slovom, na isti način je napisano i predsednik države – kao da je reč o vlastitim imenicama, imenima i prezimenima, a ne o prolaznim funkcijama onih koje građani plaćaju da rade svoj posao i koji zakonski podležu kritici javnog mnjenja.

Opomena pred otkaz

Kao otežavajuća okolnost nuklearnoj inženjerki se pripisuju i dva tvita iz 2021.god. U dokumentu se navodi:

"…od 16. maja 2021. u kome komentariše istupanje Predsednika RS Aleksandra Vučića kako ‘upravlja pacijentima’, svoje političke stavove prikazuje vređanjem i ponižavanjem političkih neistomišljenika i samih građana“; "…u tvitu od 27. decembra 2021. godine Narodne poslanike naziva ‘zločinačkim udruženjem’, te ona ne želi da joj zločinci menjaju Ustav.“

Nije tvitovanje ovoj inženjerki, sada prvi put uzeto za zlo. U proleće 2021. godine disciplinski je kažnjena i dobila je opomenu pred otkaz, zato što je, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, anonimnim pismom Direktorat obavešten šta je Mila Sila tvitovala godinu dana ranije, tokom vanrednog stanja i epidemije korona. Naime, anonimni voajer zabeležio je da je tokom aprila i maja 2020. godine Mila Sila pisala "da predsednik države laže, da je grobar sopstvenog naroda i peder, da je državna vlast banda lopova…“

Nezakonito uhođenje

Iako je zakonski rok za disciplinski postupak odavno prošao, ova nuklearna inženjerka ipak je kažnjena opomenom pred otkaz. Zbog toga do danas traje sudski postupak koji je pokrenula protiv Direktorata sa zahtevom da joj se poništi disciplinski prekršaj.

Kada je disciplinski kažnjena, aprila 2021. godine Direktorat je odlučio da će njihova Informatička služba narednih šest meseci zakonski pratiti šta piše Mila Sila. Uvidom u rešenje o otkazu uočljivo je bukvalno priznanje Direktorata da su voajerski i nezakonito profil Mile Sile pratili mnogo duže od tih 6 meseci, zapravo duže od dve godine.

U rešenju se ne navodi, kako su stručnjaci iz Informatičke službe utvrdili, da je vlasnik anonimnog tviter profila Mila Sila zapravo nuklearna inženjerka iz Direktorata.

Uočljivo je i da tokom korone nije kažnjen nijedan lekar iz državne institucije, kao ni predsednik države kada su sa zvanične konferencije za mdije građanima poručili da je korona najsmešniji virus na svetu i da idu u Milano u kupovinu. Nikada nijedan državni funkcioner ili poslanik nije kažnjen zbog govora mržnje, i to ovih dana, kada opoziciju i građane naziva: lešinarima, huljama, govnarima, običnim pederčićima, ustašama…

Kažnjena je samo vlasnica tviter profila Mila Sila, nuklearna inženjerka koja je, pored svih dostignuća i diploma, dobila otkaz kao politički nepodobna za rad u državnoj instituciji.

Uloga Maje Gojković i Sandre Božić

Za to vreme predsednica odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost je Maja Gojković, ujedno i ministarka kulture, gotovo uvek nema komentar na govor mržnje koji šire vladajući političari. Član istog tog odbora je i Sandra Božić, potpredsednica Skupštine Srbije poznata upravo po uvredama koje upućuje opoziciji što sa skupštinske govornice, što sa društvenih mreža.

U ovom tekstu nismo navodili pravi identitet Mile Sile, nebitan je, zato što pod pravim imenom i prezimenom tvitovi nisu ni pisani, a pokazatelj su kakva bi sudbina mogla da zadesi sve zaposlene u državnim institucijama ako odluče da kritikuju vlast, pa makar i anonimno, na društvenim mrežama.

Kako je sve počelo

Dok sam razgovarala sa nuklearnom inženjerkom koja je preko noći postala žrtva političke odmazde, nesmotreno sam pitala, kao da je reč o nekoj bolesti: Kako je počelo, to sa Tviterom?

Iako sam se odmah izvinila, zato što sloboda govora nije bolest i nema šta da počinje, ona bi trebalo da se podrazumeva, vlasnica profila Mila Sila je ipak želela da odgovori.

"Počela sam da tvitujem posle helikopterske nesreće. Ta nepravda kada je zbog političke promocije nastradalo njih sedmoro, naterala me je da nekako pustim glas. Tokom bakljada, u vreme korone, osećala sam bes i nepravdu, kao građanka, imala sam potrebu da kritikujem, pa makar anonimno, na Tviteru. Redovno odlazim i na proteste. Nadala sam se da imam pravo da bar hodanjem iskažem svoj stav. Nikada nisam i nikada neću nauditi instituciji u kojoj sam radila, obožavala sam svoj posao i radila ga potpuno predano, zato se u medijima i na Tviteru i dalje ne predstavljam punim imenom i prezimenom. Čak nisam želela da otkrijem ni u kojoj sam ustanovi radila, ali su mediji to u međuvremenu saznali.“

Nuklearna inženjerka boriće se za svoja radna prava na sudu. U međuvremenu nevoljno razmišlja o odlasku u inostranstvu, zato što njen posao, ovde, može da obavlja samo u okviru državnih institucija. Kaže da je pored svih primamljivih ponuda uvek više želela da ostane u Srbiji zato što voli svoju zemlju. Uvek je smatrala da je ovo država njenih građana, a ne neke ekipe na vlasti.

Međutim, prema svemu sudeći i kako pokazuju poslednji primeri, u Srbiji je trenutno partijska sila jača i od nuklearne, te joj u institucijama nisu potrebni ni stručnjaci, ukoliko nisu politički podobni.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu