Komentar

Slučaj Jelene Zorić: Združena akcija odbrane Službe 2

Jovanjica je kriminalno-korupcijski skandal neopevanih razmera: Jelena Zorić

Foto: Screenshot

25. 7. 2022. / 0.44

Slučaj Jelene Zorić: Združena akcija odbrane Službe

U mutnoj vodi ovdašnje politike, ne fali povlaštenih poslova, korupcijskih usluga i protivusluga, a sve pod širokim kišobranom Službe. Zato se i ova toksična baruština toliko ustalasala čim je Jelena Zorić usmerila reflektor na pravo mesto – Jovanjicu kao mafijaško-bezbednjački „državni posao“

Čitate li na Tviteru i drugim društvenim mrežama da se Jelena Zorić "prodala“ Vučiću? Što vam u tom kontekstu govori fotografija novinarke "Vremena“ i BIRN-a dok prima orden od predsjednika Srbije na portalu Nova? Zapravo – otkud toliki napadi teške moralne temperature iz najnižih pobuda?

Kada je napisala i rekla da Andreja Vučića nema u aferi Jovanjica, Zorić nije iznijela ništa novo. Isto je izjavio inspektor Slobodan Milenković nakon što je uhapsio Predraga Koluviju.

Sve ovo ionako već dvije i po godine unisono ponavljaju Vučić, Đuka, tabloidi i  naprednjačke glavešine – plus Dijana Hrkalović i Nebojša Krstić. No, za razliku od svih njih skupa, javnost neusporedivo više vjeruje Jeleni Zorić. Razlog je prost: dugogodišnjim i posvećenim radom stekla je uvažavanje i poštovanja u javnosti kakvo ima malo novinara. Između ostalog i zbog demaskiranja skandala sa Jovanjicom od početka do kraja.

Zna to i Vučić, pa brže-bolje zahvaljuje Zorić na izjavi o bratu. Cilj šefa države i njegove političko-tabloidne ekipe je jasan: ako nema Andreja Vučića u Jovanjici – nema ni Koluvije; ako je već pakovano predsjednikovom bratu – pakovano je i svima ostalim.

Iza ovog se krije dim koji miriše na trula jaja do povraćanja. Suština onog što je Zorić napisala i rekla prošle nedjelje jeste da je Jovanjica kriminalno-korupcijski skandal neopjevanih razmjera.

Ukratko: da je Koluvija bio na vezi sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem i načelnikom beogradskog centara službe Mirkom Škerom; da se sastajao sa direktorom VOA Zoranom Stojkovićem za vrijeme Vulinovog vakta u ministarstvu obrane; da proces Jovanjica II nikako ne počinje zbog ortakluka najviših struktura MUP-a i bezbjednosnih službi sa Koluvijom; da je kriminalizacija inspektora Milenkovića posljedica njihovog združenog djelovanja… A kako navodi advokat Zdenko Tomanović, ne samo da su pojedinci u samom vrhu Službi planirali njegovu likvidaciju, već ni po prijavljivanju ove informacije državni organi ništa nisu poduzeli.

Jezivo dokle je došlo, zar ne? E upravo ovo žele zatrpati Vučić i ekipa "zahvaljivanjem“ Zorić. Na tom poslu nisu sami. Tu su i neki njihovi vajni "oponenti“ čije opozicionarstvo ima karakter javno-privatnog biznisa: čim zatreba, eto ih da zamute vodu, zavađaju, troluju, siju sumnje i, uopće, idu režimu na ruku kad nešto zaškripi. Tako i sada. Poput Vučića i ova se družina hvata za njegovog brata. Napadaju Zorić da se "prodala“, samo da bi odvratili pažnju od suštine skandala sa Jovanjicom – Gašića, Škere, Stojkovića i njihovih podređenih.

Naime, u mutnoj vodi ovdašnje politike, ne fali povlaštenih poslova, korisnih poznanstava, korupcijskih usluga i protivusluga, sve pod širokim kišobranom Službe. Zato se i ova toksična baruština toliko ustalasala pošto je Zorić ponovo usmjerila reflektor na pravo mjesto – Jovanjicu kao mafijaško-bezbednjački "državni posao“. A ona je još mnogo ranije ukazivala da je ime Andreja Vučića  podmetnuto opoziciji preko Službinih ortaka ne bi li se cijeli proces protiv Koluvije i drugih optuženih preusmjerio na "obranu predsjednika Srbije i njegove porodice..“.

Čitav ovaj združeni pokušaj diskreditiranja Jelene Zorić osuđen je na potpuni debakl. Kome nije jasno zbog čega, kaz’će mu se samo iz njenih tekstova.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu