Kolumna

Navigator

Skeniranje sudbine iz šolje

Na upravo završenom sajmu korisničke tehnologije u Las Vegasu (CES 2023) predstavljeni su uređaji koji bi trebalo da nam život učine efikasnijim, jednostavnijim, praktičnijim i zdravijim. Zaključak bi mogao da bude da je ono što je nekada bilo tema viceva postalo dostupno, mada ne i sasvim pristupačno.

Ovaj sajam sve više liči na sajam automobila, budući da ga automobilska industrija koristi da predstavi najnovija tehnološka rešenja. Poput BMW-a, koji je izložio karoseriju čija boja može da se promeni u sekundi, kao da je ceo automobil ekran po kome se slika. Nije još spreman za tržište, ali bi mogao da bude za dve godine.

Dva laptop rešenja privukla su najviše pažnje, jedan je ASUS sa 3D ekranom koji ne zahteva posebne naočare već prati kretanja vaših očiju i na osnovu toga formira trodimenzionalnu sliku. Drugi je Lenovo joga model laptopa sa dva ekrana, koji izgleda kao običan laptop kojem je drugi ekran na mestu uobičajenom za tastaturu, dok se tastatura dodaje posebno. Može se otvoriti kao knjiga ili se postavlja uspravno, tako da je jedan ekran iznad drugog. Izuzetno praktično rešenje za one koji multitaskuju, a ne žele da imaju dodatne kućne monitore.

Najviše se odmaklo u medicinskim pomagalima, ako tako možemo da ih nazovemo. Hit je Sonijeva konzola koja omogućuje ljudima sa ograničenom motorikom da igraju video igre (Projekat Leonardo), ili gimbal koji omogućuje osobama sa slabom kontrolom u prstima da se šminkaju (Hapta od Lankoma).

Ali, dva uređaja našla su se na listama svih koji su rangirali ovogodišnje novitete. Prvi je merač pritiska koji izgleda kao heftalica u koju treba da stavite vrh prsta. Proizvodi ga Valencell koji je specijalizovan za očitavanje rada srca optičkim senzorima, što je i u ovom slučaju primenjeno. Ono što je posebno dobro u ovom rešenju je da se kombinuje sa vašim ličnim podacima i tako se dobija vrlo precizno merenje, odnosno indikator mogućih problema.

Ipak, najzanimljiviji od svih uređaja je U-scan kompanije Withings. U pitanju je gadžet koji analizira urin na svakodnevnom nivou, izgleda kao neki moderniji osveživač koji se stavlja u ve-ce šolju, a tako se i montira. Ovaj skener u sebi sadrži kartridž koji može da prepozna više od sto parametara koji se očitavaju u urinu, i šalje ih aplikaciji koju imate u mobilnom telefonu. Aplikacija vam ukazuje na zdravstveno stanje. Osnovna svrha nije da prepoznaje bolest već da vam predoči da li vam je ishrana dovoljno raznovrsna, da li pijete dovoljno vode, kakav vam je unos vitamina, dok je za žene izuzetno koristan za praćenje menstrualnog ciklusa i ovulacije, što radi sa velikom preciznošću. Preporučuje se samo starijima od 18 godina, ali ne i trudnicama i dojiljama jer za njih, kao i za decu, ne daje tačne podatke.

Kartridž i baterija traju tri meseca posle čega se dopunjuju, odnosno menjaju. Uređaj će koštati oko 500 dolara ili evra, uz mesečnu pretplatu od 30 koja uključuje i zamenu kartridža jednom u tri meseca.

U-scan se ne prodaje kao medicinsko sredstvo već kao suplement, indikator koji vam pomaže da pratite svoje zdravlje i da se po potrebi obratite lekaru ili odete na profesionalnu laboratorijsku analizu. Ali može biti od ogromne koristi u svakodnevnom životu, za postizanje zdravog balansa ishrane, hidratacije i ostalog. Na godišnjem nivou, sa sve kupovinom uređaja, košta manje nego da kuvate dve kafe dnevno za sebe i komšinicu koja vam gleda u šolju. Još ako sledeća verzija bude kombinovana sa četbotom kako bi bila sposobna da kreira tračeve bazirane na urinokulturi komšiluka, nema nikakvog opravdanja da ga ne kupite.

Iz istog broja

Provetravanje

Bombe, pare i ženska prava

Rumena Bužarovska

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu