Kolumna

Navigator

Šibni mi RCS

Ljude razlikujem po tome da li mi šalju SMS poruke ili za "kratko" dopisivanje koriste neku aplikaciju, ajmesidž, votsap, vajber, skajp itd. Kako su poslednjih godina te aplikacije postale popularne, primetio sam da ima onih koji su potpuno batalili SMS. Neki su to pravdali štednjom. Ako bi telefon vezali za bežični internet, teoretski su im pozivi i poruke bili besplatni. Za razliku od es-em-esova koji koštaju neku paru čak i u najpovoljnijim paketima.

Ali, sumnjam da je većini to bio presudan razlog, jer se ne sećam kada sam čuo da se neko žali na telefonski račun, sem ako mu se uključio mobilni internet u romingu. Razlog je, po meni, nešto drugo. SMS je tehnologija od pre gotovo trideset i pet godina, prvi protokoli definisani su 1984, a u upotrebi je od 1992. U vremenu kada se protok merio u kilobajtima, cilj je bio napraviti servis koji prebacuje šturi tekst, dakle štedi bajtove. Čak i ako ste u skupom romingu, više vam se isplati da sa nekim razmenite pet, šest porukica nego da razgovarate par minuta. Bežični internet i to je promenio, pa su besplatni video-razgovori s drugog kraja sveta danas stvar bazičnog komfora.

U međuvremenu su nastali servisi koji su poruke pretvarali u čitav mali medij. Mogli ste, bezbolno, za njih da kačite fotografije, video, da ih pretvarate u razgovor i koristite na sto načina. Dok je SMS ostao isti, 160 karaktera ili nešto manje ako pišete slova koja nisu iz engleskog alfabeta. Za više od toga treba vam MMS, skuplji i ponekad komplikovaniji za podešavanje. Istovremeno su mobilni operateri shvatili da ih regulatori teraju da obaraju cene, ukidaju roming troškove te da oni sve više postaju samo infrastruktura za mobilni internet gde je prostor za zaradu sve manji. Dok se tvorci komunikacionih aplikacija bogate zidajući na njihovom temelju.

Zato su pre desetak godina operatori dogovorili novi format poruka RCS (Rich Communication Service) kao nešto što bi trebalo da zameni SMS. Ideja je da radi sve što i mobilna aplikacija za komuniciranje. Samo što se uprkos mnogim pokušajima nije omasovilo, nedostajala je ta jedinstvena aplikacija.

Moguće je da je to pitanje sada rešeno. Kompanija Gugl najavila je lansiranje servisa Chat koji neće biti aplikacija poput gorepomenutih već će biti integrisan u android uređaje baš kao što su to aplikacija za telefoniranje ili za slanje SMS poruka, podrazumevaće se. Chat će biti potpuno baziran na RCS tehnologiji, radiće sve što sada rade aplikacije za komuniciranje, pa i nešto više. Takođe, sa svakom novom verzijom androida dodavaće mu se nove funkcije, te nikada neće zastariti kao siroti SMS. Jedina mana je što neće biti kriptovan.

Operatori su zainteresovani jer ih Google (Gugl) poziva u part­nerstvo umesto da ih preskače i samo koristi njihov mobilni internet, što je trenutno slučaj. Zato će se na udaru naći svi ostali, najpre Facebook (Fejsbuk) i njegov Whats­App (Vocap), ali i Apple iMessage (Epl ajmesidž). S tim da je udar na Facebook ozbiljniji jer ga potiskuje sa android platforme, dok Chat uopšte neće biti prisutan na Appleovim uređajima, barem za sada.

Ovaj servis mogao bi da bude revolucija u načinu na koji razmenjujemo poruke, mada neki eksperti za telekomunikacije misle da to neće ići lako. Jer su navike već stvorene i nije ih lako promeniti. Naročito ako poruke ne budu mogli da primaju oni koji imaju ajfon, što bi bila ozbiljna prepreka. Za to nam, kada sve drugo propadne, ostaje SMS. Ako ga neko ponesen promocijom RCS-a prisilno ne obriše sa telefona.

Iz istog broja

Zoom

Pokloni se i počni ponovo

Dragoljub Žarković

TV manijak

Dan D za TV

Dragan Ilić

Nuspojave

Milo Đ, sedativ dugog dejstva

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu