Kolumna

Navigator

Seks utroje

Oni koji vole da se razmeću svojim neverovatnim sposobnostima u krevetu uskoro bi mogli da se suoče sa zahtevom da to dokumentuju podacima iz mobilnog telefona. Ne misli se pritom na kontakte, lascivne poruke i fotografije već na brutalne podatke, koliko dugo, koliko često i s kojim intenzitetom.

Ta saznanja omogućuju nam sve popularnije seks aplikacije koje prikupljaju podatke o našim intimnim aktivnostima. Recimo, jedan očajnik napravio je jednostavnu aplikaciju za android u koju unosite podatke o svakom seksu koji ste imali sa partnerom. Važniji deo aplikacije su izgovori partnera za izbegavanje seksa, koje takođe beležite. Jao si ga njemu/njoj kada u nekoj raspravi potegnete neporecivu statistiku, sa sve grafikonima.

Pravi hit je, ipak, aplikacija za ajfon duhovitog naziva Čaršavi (Spreadsheets) što asocira upravo na softver za prikupljanje i analizu podataka. Da biste ga koristili, potrebno je da u krevet pozovete i svoj ajfon, tako što ga stavite na madrac. Prethodno treba da ga malo podesite, odnosno da izaberete vrstu podloge na kojoj nameravate da budete aktivni: meka, tvrda, memorijska pena, opcije su brojne.

Kada se aplikacija startuje, i vi možete da počnete. Beleže se podrhtavanja i zvuci, ali autori aplikacije jasno naglašavaju da se radi o seizmičkim podacima, nikako o realnom snimku. Sve što njima treba je registrovanje intenziteta, brzine i decibela, a naravno meri se i vreme. Potom se prikupljene informacije obrađuju i na kraju dobijate precizan presek svojih sposobnosti ili navika. Ako program koristite duži vremenski period, svašta ćete saznati o sebi.

Autori softvera kažu da je njihov glavni cilj bio da aktivnosti u krevetu učine zabavnijim, naročito onima kojima ponestaje ideja i volje, možda i zbog toga što previše vremena provode pred ekranom. Kažu da program ne vrednuje brzinu, snagu i buku već ih samo beleži i pomaže vam da pronađete način u kome najviše uživate, obostrano. Postoji niz dodatnih podešavanja, uključujući i to da li ljubav volite da vodite "sofisticirano", "divlje" ili "kosmopolitski", šta god to značilo. Nije sasvim jasno da li startovanjem aplikacije telefon prelazi u avionski mod, ali to bi svakako bilo korisno.

I dok Čaršavi analiziraju vašu seksualnost, Kanudl (Kahnoodle) vas navodi da budete bolji prema partneru. Ova aplikacija pretvara vašu vezu u igru (što ona ionako jeste) tako što vam zadaje razne zadatke i postavlja pitanja tokom dana. Koliko ste vremena proveli zajedno, jeste li se pomazili, poljubili, javili telefonom, uradili nešto posebno? Prati i seks, naravno, ali je glavni cilj da one koji ne ispuštaju telefon zbog svojih radnih obaveza podseti da u životu imaju i realnu osobu koja traži pažnju. Dobra stvar je što program povezuje vaše aparate te može pravovremeno da vas opomene na potrebe druge strane i to bez pogrešnih tumačenja. I to je tek početak, svi ovi programi se stalno unapređuju i prilagođavaju korisnicima.

Ukoliko ste ovaj tekst pročitali privučeni naslovom, mogu lako da pretpostavim šta će biti vaša sledeća pretraga na internetu.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu