Kolumna

Trupni portret

SAMOVAKODOPOSLA.RS 2

foto: luka vuletić

SAMOVAKODOPOSLA.RS

Nema te funkcije, posla, mita i korupcije, naročito velike i ogromne plate, kojoj Član bilo koje partije nije dorast’o. Takav nepisani Program se omilio, i prirast’o za srce, i partijama i članstvu

Po izveštaju Evropske komisije, jer mi ništa ne vidimo sami, broj zaposlenih u Srbiji je u prošloj godini smanjen za tri posto, i sada je, vele, na istorijskom minimumu. Stopa nezaposlenosti je 23,7 posto. Druga vest kaže da u Srbiji skoro jedna trećina zaposlenih, 31 posto, radi u javnom sektoru, i to bi, biće, bio istorijski maksimum bez presedana.

To bi, ta nezaposlenost, trebalo da bude prva tema predstojeće izborne kampanje, još, i pre toga, tema buduće vlade. Izgleda da su toga svesni i u partijama sa "nacionalnom frekvencijom". Ekonomija je, vele, prioritet. Tu i skoro u Gradu u unutrašnjosti bio koktel Glavne partije u vlasti. Među prisutni znan i neznan svet. One koje znam, jedva prepozn’o, lister odela, pastelne koje treba boje kravate koje nisu milion dinara, dobro, nisu dva miliona dinara, negovani, ali jok bledi, gde god i’ zagledaš ne mo’š nađeš manu. I ostalo, što prisutno, računajući i goste iz druge partije, ko za izložbu. I za svaku statistiku, ako među nekoliko stotina prisutnih nije bilo 100 posto zaposlenih sa dobru platu, nije nijedan. Ali, dobro, neka ih je tu bilo 99 posto koji su neki stručnjaci kod države, koji nešto upravljaju, dodaju i zanose. Sve pozdravio domaćin, koji šesti i uzastopni mandat predsednik Lokalnog odbora partije, i koji, kao takav, odveden u Glavni grad da generalno upravlja sa Najveći srpski gubitaš. Onda Glavni gost na tu svečanost, kažu, Potpredsednik Partije, Svojima rek’o da je situacija u Srbiji Stabilna, te da će se, posle evidentnih rezultata, od naroda zatražiti još jedan mandat. Svi prisutni oberučke podržali. Posle, u to druženje, kad mu je jedan student, simpatizer, član, predočio da Devet od Deset njegovih kolega apsolvenata planira da napusti zemlju, Potpredsednik vele ministarski rek’o, O tome ćemo kad pobedimo izbore.

I druga partija u tu vlast, sve nezaobilaznija, imala svoj koktel. I tu bilo ko za svaku izložbu i za svaku statistiku. Jedan što bio glavni, u najbolju kravatu koje treba jarke boje, rek’o da su rezultati Evidentni, te da imaju program i za sledeće izbore, koji će biti koncizan, konkretan, ostvariv, i u interesu građana Srbije. Naglasio da su tu i Provereni kadrovi koji su garant realizacije programa. I tu se svi prisutni oberučke složili.

Pošto su te partije, sa drugima, ili trećima, i do sada Pobeđivale izbore i vršile tu vlast, pokazalo se kako To izgleda. Pobeda na izborima je služila da se na partijske izbore, koji su u ovoj zemlji važniji od svakih drugih, stavi državni pečat. Tako da je glavni rezultat Pobede izbora bio, a ništa ne govori da tako neće biti ni ubuduće, zapošljavanje, privilegije, i drugi lov u mutnom, za svoje članove. Nema te funkcije, posla, mita i korupcije, naročito velike i ogromne plate i drugi’ tantijema, kojoj Član bilo koje partije nije dorast’o. Takav Program se omilio i partijama i članstvu. Vođstvo stranaka, koje veselo članstvo podmićuje davanjem posla, sve je zdravije i dugovečnije, dok članstvu nije bitan program, jesu li ovi Za Evropu, Kosovo, drugo tandara mandara, važno im je da ućare ono što bi u normalnoj državi trebalo da pripada svim građanima, a to je posao i plata. Toga, nažalost, nema za sve, pa je to čega nema za sve postalo motiv članstvu, svaka i sva politika iz koje vođstvo crpi glasove i liderstvo. I jedni i drugi znaju da je, da budem savremen i suvremen, jedina adresa za pos’o SAMOVAKODOPOSLA.RS, da Nacionalna služba za zapošljavanje postoji samo za naivne i nezaposlene.

Zbog nabrojano, koje poprima dimenzije epidemije, više nikome nije bitno za šta se koja partija zalaže, kakav joj Program bog te ne bi, već da li je na vlasti, ima li šanse za to, i da li će biti. Ni onima koji vode partije ni onima koji ulaze u njih, nije važno šta je to Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija… Važna je samo etiketa DS, SPS, URS, JS, neka druga. Tek ta opozicija, uz izuzetke koji potvrđuju pravilo, je baš programska, koji je to tek šesn’esterac, koji džigibau. Pa taj Velja Ilić se kleo u Draškovića Vuka, kad mu je trebalo podržav’o Đinđića, Koštunica mu bio Otac, i ostalo po muškoj liniji, sad mu Toma Vučić Nikolić Sve i Svja. I to nije radio sam, to radio sa članstvom koje ga sledilo. Da se ne govori gde bio, bili, Toma Vučić Nikolić, kako je tek taj Program resetovan, pa sve to procenata i glasova ni uz kurs ne bi moglo savlada novo gradivo.

Dotle došlo, u najcrnjoj vulgarizaciji demokratije Onima koji su se kleli u Đinđića, nikakav problem nije da se kunu u Palmu, sutra Gljivu, Bilokako i Kakogod se to zvalo, samo da bude Stabilno, da ništa ne remeti mali i veliki interes malih i velikih članova. Za kraj mi se namesti vest da idu izbori za članove Srpske akademije nauka i umetnosti. Predlaganje kandidata za akademike, vele, do kraja marta. Što to malo ne odlože, da se vidi ko je Pobedio izbore, verujem da će pobednici u Svoji redovi već imati proverene kandidate. Pa kad sutra pogledamo tu vlast za diku, šef na poslanici SPS-a, akademik Donjeg i gornjeg veša, šef poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije dopisni akademik Palma… pa svi ministri akademici, sve do direktora razni’ javni’ jatova i ostali željeznica, koji će isto i redom budu akademici.

A i ministar policije Dačić, koji se jošte potpisiva kao Prvi zamenik predsednika Vlade, Prvi potpredsednik Vlade Srbije, bi u svemu ovome oko Ugričića, koji je izgleda zaboravio Gde živi, bolje delov’o da ima i titulu Akademik. Mada je i bez toga Dačić fora, u svemu je isp’o najveći Nikolaidis, da budem aforističan, Nikolaidis broj Jedan. Na jedan je, što napisa jedan komentator, lustrir’o Ugričića, koji, da se podvuče, kaže da Nije član nijedne partije.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu