Kolumna

Navigator

Samo nešto da vam kažem…

Odluka najznačajnijeg internet pretraživača Gugla da kupi web servis Bloger (www.blogger.com) u direktnoj je vezi sa iračkom krizom. Naime, "blog" je najnovija internet pošast, koja ima gotovo vertikalnu uzlaznu putanju od 1999. godine da bi ovih dana, čini se, doživela kulminaciju. O čemu je reč?

Blog je skraćenica od "weblog" i predstavlja lični dnevnik autora koji je na uvidu javnosti. Znači, može se pisati o svemu, o trivijalnim stvarima iz sopstvenog života (ustao sam, umio se, doručkovao…), ali i o veoma složenim pitanjima poput ispravnosti američke spoljne politike i moralnim opravdanjima za napad na Irak. Shodno tome, ali i umešnosti autora, kreće se i broj čitalaca. Oko hiljadu poseta dnevno smatra se fantastičnim rezultatom, sa deset ili sto hiljada vi ste hitmejker! Korist je, manje-više, u sferi pothranjivanja sujete budući da blogovanje još ne donosi direktan prihod autorima, a malo je verovatno da će drugačije biti u budućnosti. Naravno, slava se dâ unovčiti.

Zato je sav posao neverovatno olakšan, potrebno je samo da investirate nešto svog vremena i da nađete računar s kojeg možete pristupiti mreži. Na nekom od popularnih blog sajtova, poput gore pomenutog Blogera, naći ćete sve ostalo što vam je potrebno. Najpre, besplatan softver koji vam omogućuje da kucate svoje misli u šablone web stranica koje se potom, besplatno, objavljuju na mreži. Prethodno treba da se registrujete, besplatno naravno. Dobijete svoju internet adresu (koju možete štampati na vizit-kartama ili pisati po zidovima ukoliko želite malo reklame ili malo problema sa revnosnom policijom) i vaša virtuelna spisateljska karijera je na putu ka zvezdama.

Zbog čega su blogovi trenutno toliko interesantni? Jedan od razloga je, svakako, nedostatak dobrih sadržaja na mreži. Posle kraha "dotkomova" uveliko su ispražnjeni budžeti ili je potpuno propao velik broj sajtova koji su angažovali profesionalce da za njih pišu. Sajtovi "starih medija" drastično su smanjili sadržaje pravljene specijalno za internet i tamo plasiraju uglavnom ono što nude i u svom regularnom programu, odnosno štampi. Takvo popunjavanje previše je sporo za korisnike interneta koji traže dinamiku na koju su navikli, odnosno stalno nešto novo. Tu se pojavljuju blogovi koji funkcionišu isključivo na entuzijazmu autora koji je bezgraničan. Da bi stvar funkcionisala, potrebne su i nekakve pare, a u ovom slučaju one se obezbeđuju iz reklama koje svaki besplatan bloger "zaduži" na svom sajtu (i nema uticaja na njihov plasman). To je moguće izbeći, pod uslovom da platite 15 dolara godišnje za "čist" sajt. Inače, ceo proces registracije može se obaviti za manje od pet minuta, i vaš blog može biti vidljiv celom svetu za deset minuta, probajte uostalom.

Zašto se Gugl, koji do sada nije napravio nijednu veću grešku u svom poslovanju, odlučio da kupi ovaj sajt i to baš sada? Poznati blogeri tvrde da je internet, pa i njihovi dnevnici, bio od ključnog značaja kod organizovanja mirovnih protesta od pre desetak dana, kao i da su blogovi najnoviji vid prepirke oko smislenosti napada na Irak. Kako se očekivani dan napada približava tako se pojavljuje sve više blogova koji se njima bave, uključujući i one koje prave Iračani (npr. dear_read.blogspot.com koji izdaje "Salam Pax" ali mu nije uvek moguće pristupiti, budite uporni). Većina blogova, zapravo, donosi malo novog i u najvećem broju slučajeva kopira tekstove objavljene u novinama ili drugde na mreži. Otprilike kao i u realnom životu, malo je onih koji imaju šta novo ili interesantno da kažu, a puno onih koji bi voleli da privuku pažnju.

Iz istog broja

Lisica i ždral

U tom Somboru…

Ljuba Živkov

Nuspojave

Malosrbijanski moravizam

Teofil Pančić

Trk

D. Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu