Kolumna

Zoom

Rusi dolaze, valjda će i da odu 2

foto: tanja valič / tanjug

Rusi dolaze, valjda će i da odu

Putin dolazi a ovi naši pokušaće od toga da naprave vrhunsku politiku s dugoročno štetnim posledicama za odnose sa ostatkom sveta

Vladimir Putin, hokejaš, krotitelj sibirskih tigrova, ronilac i sve ostalo, rečju – supermen, dolazi, kako je najavljeno, u Srbiju i donosi onih mitskih "sto toka zlata" skovanih u jedan orden za Aleksandra Vučića, imperatorovog mlađeg brata od tetkine sestre od ujaka, a zauzvrat, šuška se, ovaj će da privede 50 hiljada svojih pristalica da kliču obojici.

Nadam se da to nije tačno i da Vučić neće da pravi kimdžongunovske sletove u čast pravoslavnog brata. Ali, ima onih ljudi kojima đavo ne da mira a Vučić je jedan od njih.

To mu je, uostalom, odlična prilika da brojem pristalica nadskoči ove koji se subotom švrljaju po Beogradu, i sve nade u dostojanstvo susreta na visokom nivou ulažem u Putina, koji je jednom već pokisao u Beogradu kad smo lažirali datum oslobođenja glavnog grada i upriličili vojnu paradu, mahom s oružjem koga se ni Putin ne seća iz mladih dana svoje kagebeovske službe.

Putin dolazi da što brže ode, a ovi naši pokušaće od toga da naprave vrhunsku politiku s dugoročno štetnim posledicama za odnose sa ostatkom sveta, u čijim rukama su i nož i pogača ne samo u vezi s Kosovom već i s ukupnim položajem Srbije u dominantno proevropskom i natovskom okruženju.

Neće biti, niti to u realnom svetu biva, da istovremeno i Tramp i Putin, kako sugerišu Vučićevi mediji, namiguju u korist Srbije. Putin je izabrao datum posete i on pokušava da pošalje globalnu poruku koja se ne odnosi toliko na Srbiju koliko na ambiciju NATO-a da zaokruži Zapadni Balkan kao svoj spahiluk. Samo je pitanje kome će se plaćati desetak.

Prvorođeni koji posećuje prvorotke u novoj godini ne libi se od propagande koja će njemu doneti popularnost pa makar to bilo na štetu Srbije u međunarodnim odnosima. On dobro zna kolika je cena tih "sto toka zlata" i računa na njihovu vrednost na domaćem tržištu.

Tražite izbore i dobićete izbore. To je u najkraćem poruka Aleksandra Vučića srpskoj opoziciji. On namerno zanemaruje prirodu protesta koji se već pet nedelja valja ulicama Beograda.

A kako je krenulo biće sve masovniji i u drugim gradovima Srbije.

Vučić izaziva opoziciju, koja ne traži izbore već traži, s građanima, slobodu medija, fer izborne uslove i još ponešto kako opšti izbori ne bi bili replika izbora u Lučanima.

Vučić se, kao što sam već pisao, pravi da to ne čuje jer izgleda da i on citira, barem na Glavnom odboru SNS-a, grubu narodnu izreku o tome šta se radi s magarcem kad je u blatu. Ja lično mislim da će on raspisati izbore pa tražila opozicija to ili ne tražila.

Politička netrpeljivost i apsolutističke tendencije ovih koji su sada na vlasti jačaju svakog dana. Tamo gde mogu, šire strah i ucenjuju ljude i kompanije.

Putinova poseta Srbiji samo će da ojača aroganciju vlasti. Ali, što bi to bila Putinova briga? Neće on da živi u Srbiji. Kao ni Čerčil, onomad.

Iz istog broja

Navigator

Rizlu imaš

Zoran Stanojević

Nuspojave

Dan posle bojkota

Teofil Pančić

TV manijak

Prangijanje do zore

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu