Kolumna

Zoom

Rusi dolaze, valjda će i da odu 1

foto: tanja valič / tanjug

9. 1. 2019. / 21.49

Rusi dolaze, valjda će i da odu

Putin dolazi a ovi naši pokušaće od toga da naprave vrhunsku politiku s dugoročno štetnim posledicama za odnose sa ostatkom sveta

Vladimir Putin, hokejaš, krotitelj sibirskih tigrova, ronilac i sve ostalo, rečju – supermen, dolazi, kako je najavljeno, u Srbiju i donosi onih mitskih "sto toka zlata" skovanih u jedan orden za Aleksandra Vučića, imperatorovog mlađeg brata od tetkine sestre od ujaka, a zauzvrat, šuška se, ovaj će da privede 50 hiljada svojih pristalica da kliču obojici.

Nadam se da to nije tačno i da Vučić neće da pravi kimdžongunovske sletove u čast pravoslavnog brata. Ali, ima onih ljudi kojima đavo ne da mira a Vučić je jedan od njih.

To mu je, uostalom, odlična prilika da brojem pristalica nadskoči ove koji se subotom švrljaju po Beogradu, i sve nade u dostojanstvo susreta na visokom nivou ulažem u Putina, koji je jednom već pokisao u Beogradu kad smo lažirali datum oslobođenja glavnog grada i upriličili vojnu paradu, mahom s oružjem koga se ni Putin ne seća iz mladih dana svoje kagebeovske službe.

Putin dolazi da što brže ode, a ovi naši pokušaće od toga da naprave vrhunsku politiku s dugoročno štetnim posledicama za odnose sa ostatkom sveta, u čijim rukama su i nož i pogača ne samo u vezi s Kosovom već i s ukupnim položajem Srbije u dominantno proevropskom i natovskom okruženju.

Neće biti, niti to u realnom svetu biva, da istovremeno i Tramp i Putin, kako sugerišu Vučićevi mediji, namiguju u korist Srbije. Putin je izabrao datum posete i on pokušava da pošalje globalnu poruku koja se ne odnosi toliko na Srbiju koliko na ambiciju NATO-a da zaokruži Zapadni Balkan kao svoj spahiluk. Samo je pitanje kome će se plaćati desetak.

Prvorođeni koji posećuje prvorotke u novoj godini ne libi se od propagande koja će njemu doneti popularnost pa makar to bilo na štetu Srbije u međunarodnim odnosima. On dobro zna kolika je cena tih "sto toka zlata" i računa na njihovu vrednost na domaćem tržištu.

Tražite izbore i dobićete izbore. To je u najkraćem poruka Aleksandra Vučića srpskoj opoziciji. On namerno zanemaruje prirodu protesta koji se već pet nedelja valja ulicama Beograda.

A kako je krenulo biće sve masovniji i u drugim gradovima Srbije.

Vučić izaziva opoziciju, koja ne traži izbore već traži, s građanima, slobodu medija, fer izborne uslove i još ponešto kako opšti izbori ne bi bili replika izbora u Lučanima.

Vučić se, kao što sam već pisao, pravi da to ne čuje jer izgleda da i on citira, barem na Glavnom odboru SNS-a, grubu narodnu izreku o tome šta se radi s magarcem kad je u blatu. Ja lično mislim da će on raspisati izbore pa tražila opozicija to ili ne tražila.

Politička netrpeljivost i apsolutističke tendencije ovih koji su sada na vlasti jačaju svakog dana. Tamo gde mogu, šire strah i ucenjuju ljude i kompanije.

Putinova poseta Srbiji samo će da ojača aroganciju vlasti. Ali, što bi to bila Putinova briga? Neće on da živi u Srbiji. Kao ni Čerčil, onomad.

Iz istog broja

Navigator

Rizlu imaš

Zoran Stanojević

Nuspojave

Dan posle bojkota

Teofil Pančić

TV manijak

Prangijanje do zore

Dragan Ilić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu