Komentar

RIK: Idemo kući da spavamo 2

RIK: Skandalozan potez bez obrazloženja

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

3. 4. 2022. / 22.32

RIK: Idemo kući da spavamo

Izbori još nisu bili završeni, Republička izborna komisija nije dala nijednu informaciju o izlaznosti građana Srbije na izbore 2022, ali je objavila ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića na 2,18 odsto obrađenih glasova i otišla na spavanje. Nešto malo pre toga, policija je ogradila ulaz u zgradu RIK-a

Iako je Republička izborna komisija saopštila u 21.00 časova da se  neće više oglašavati do ponedeljka u osam uveče, prvi rezultati iz RIK-a su objavljeni na 2,18 posto obrađenih glasova: Aleksandar Vučić 71,98 odsto, Zdravko Ponoš 8,42, Milica Đurđević 4,59, Boško Obradović 4,26, Miloš Jovanović 3.45 odsto…

RIK je dakle, potpuno neverovatno, izvan svih uobičajenih pravila ponašanja,  pre završetka izbora saopštio da se neće više oglašavati, dok su u tom trenutku ljudi stajali u redu i čekali da glasaju, ali je objavila ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića na 2,18 posto obrađenih glasova i otišla na spavanje. Nešto malo pre toga, policija je ogradila ulaz u zgradu RIK-a.

Iz RIK-a smo, nešto kasnije, još saznali da ćemo moći onlajn da pratimo ažuriranje izbornih rezultata. Na sajtu su u 22.00 časa objavili da je izlaznost na parlamentarnim i predsedničkim oko 57-58 odsto.

Gradska izborna komisija (GIK) se uopšte nije oglašavala, mada je u Beogradu situacija najnapetija. A iz vrha SNS-a se nezvanično moglo čuti da ne očekuju da će zadržati Beograd.

Sve to je nezapamćeni skandal. Ali, nema sumnje, ništa u Srbiji više neće biti isto bez obzira na rezultat. Mobilizacija birača od strane opozicije je urodila plodom. Ne bi se baš moglo reći, kako mnogi ponavljaju po režimskim medijima, da je danas bio "praznik demokratije“, jer su izborni i predizborni uslovi bili daleko od demokratskih, ali to što je Srbija pohrlila u hladan dan sa idejom da se nešto može promeniti, nesumnjiva je činjenica.

Današnji "praznik demokratije“ obeležili su incidenti, nasilje, bugarski vozovi, dupli spiskovi, strahovita gužva na biračkim mestima i zato što su naprednjački članovi biračkih odbora izlazili na pauze i odugovlačili glasanje.

I sve to smo, već videli. Ali, ovakav potaz RIK-a nismo nikada videli.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu