Kolumna

Navigator

Riba ribi grize rep

U stvari, borba se vodi oko 80 milijardi dolara, koliko se procenjuje da će vredeti tržište internet oglašavanja za dve godine. Trenutno se na internet marketing troši dvostruko manje, oko 40 milijardi. Naravno, govorimo o ponudi Majkrosofta da kupi nekada lidera u pretraživanju interneta, portal Jahu (www.yahoo.com) i na taj način stane na rep vodećem internet pretraživaču i najprofitabilnijem internet sajtu Guglu.

Prošle nedelje, naime, Majkrosoft je čelnicima Jahua ponudio 44 milijarde dolara, pola u kešu, pola u akcijama, za neku vrstu poslovnog ujedinjenja, gde bi Majkrosoft bio (znatno) stariji partner. Ovo nije prva ponuda te vrste, slično je nuđeno i pre godinu dana ali se Jahu opirao verujući da će naći načina da se izvuče iz poslovne krize. To im ne ide, dugovi rastu, profita niotkuda, a Majkrosoft se ponaša kao Roman Abramovič, to jest spreman je da preplati (nude oko 25 odsto više od cene akcija Jahua na berzi).

Majkrosoft ceni da bi internet iskustvo Jahua i sopstveni poslovni model bili idealna kombinacija za vreme koje sledi. A svi veruju da će se softver ubuduće nalaziti na internetu umesto na računarima korisnika, što bi za Majkrosoft moglo da bude pogubno. To znači da bismo računar kupovali sa nekim osnovnim operativnim sistemom (nekakav freeDos) za vrlo male pare, a da bismo plaćanjem pretplate na internetu koristili sve ostale softverske pakete i to od najpovoljnijeg ponuđača. Tržišni udeo Majkrosofta istopio bi se kao sneg na jakom suncu i toga su u Sijetlu svesni (i prestrašeni su). Toliko da su po prvi put otkako kompanija postoji spremni da se zaduže!

Gugl je sajt koji postoji jedva deset godina, ali je za vrlo kratko vreme postao svetski lider i sa pretraživanja se brzo proširio na sve što se uz pomoć interneta i računara može raditi. Kupili su Jutjub, a nude i programe za pisanje i obradu podataka nalik Majkrosoftovom Vordu i Ekselu. I sve to džabe. Za rukovodstvo Gugla Majkrosoftova ponuda je nepristojna i traže zaštitu američke države. Oni veruju da bi se spajanjem Majkrosofta i Jahua uništili uslovi za razvoj ostalih. Država za sada ćuti, a na internet forumima svet se podelio. Neki bi da ih "puste da se uzmu, kad se vole, pa da vidimo", neki misle da bi to moglo da odvede internet u sasvim neželjenom pravcu, pa da za koju godinu on praktično postane vlasništvo Majkrosofta. A podosta je onih koji misle da je Majkrosoft jedina firma koja može da spreči Gugl da postane "vlasnik" interneta i da se ovde vodi rat u kome obe strane viču "drž’ monopolistu", gledajući istovremeno kako da prigrabe sve za sebe.

Mlada (Jahu) se još premišlja, a prosci su počeli da se javljaju i sa drugih strana (Rupert Mardok, Komkast, pa i sam Gugl). Analitičari interneta ne bave se trenutno nijednom drugom temom, verujući da bi ovaj sporazum mogao da odluči u kom pravcu će se mreža razvijati.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu