Kolumna

Zoom

Rekonstrukcija u zdrav mozak

Izbacivanjem Mlađana Dinkića iz Vladine čorbe, dakle, bez te mirođije, dobili smo pretpetooktobarsku izvršnu vlast

Rekonstrukcija vlade postala je zamorna tema i od silnog licitiranja razrešenjima, imenovanjima i titulama ne vidi se jasno što je svrha rekonstrukcije, a postojala je i mala nada da je ona dublja od ideje da jedan ode da bi drugi došao.

Rekonstrukcija u zdrav mozak 1

foto: a. anđić

U danima koji slede biće potpuno jasno šta je ko dobio a šta je ko izgubio u ovom višenedeljnom nadgornjavanju dosadašnjih koalicionih partnera i rekao bih da je ovo tek uvod u neminovno – vanredne izbore.

Izbacivanjem Mlađana Dinkića iz vladine čorbe, dakle, bez te mirođije, dobili smo pretpetooktobarsku izvršnu vlast. Istina, odnos snaga između aktera je promenjen, ideje su čak promenjene, ali su ljudi, ako izuzmemo Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, ostali isti.

Vlada će tek sad, nakon najurivanja Dinkića, biti temeljno rekonstruisana. Vučić i Dačić kontrolisali su "ministarstva sile" – policiju i vojsku – a sad će, nakon ove rekonstrukcije, morati da konstruišu novu srpsku ekonomsku politiku čije su vođenje, bez jasnog razloga, bili potpuno prepustili Dinkiću.

Ovaj se tome nije opirao. Nije se libio da se predstavlja kao čudotvorac koji je Srbiju najmanje dva puta spasao bankrotstva. U toplom koalicionom gnezdu, gde se, koliko do juče, niko nikom nije mešao u resor, mogao je da bude ekspert i kad za gotovo 40 odsto omaši u proceni budžetskih prihoda, a nešto slutim da su i Vučić i Dačić takvi eksperti, samo što to još ne vidimo.

Sociolog Slobodan Gavrilović, u prošlonedeljnom intervjuu za "Vreme", citirao je doskočicu moravskog seljaka – "ne možemo da se obujemo u jednoj pameti". Životnost ovog zapažanja dokazana je u priči o rekonstrukciji vlade koja je tek počela, umesto, kako je bilo najavljeno, da bude dovršena do 27. jula.

Greši onaj ko misli da su sad sve karte na stolu, ali čak i da jesu, ne vredi da u njih gledate jer je glavna igra ispod stola. Dačić će ostati premijer u vladi gde će njegov potpredsednik biti jači od njega, ali će sužavanje koalicije ovaj sukob ličnosti i moći učiniti još izraženijim.

Samo je pitanje trenutka kada će Vučiću to dosaditi i kada će krenuti u izbore. Dačić je znao da sada nije trenutak za to. Privremeno će iz rekonstrukcije izaći kao pobednik, jedini neokrnjen u titularnom smislu – premijer i ministar unutrašnjih poslova. To što se odrekao Milutina Mrkonjića za njega je čist dobitak.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Deset zapovesti II

Ljubomir Živkov

Moj muški život

Zet

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu