Kolumna

Navigator

Rade je još u MUP-u

Rade je još u MUP-u 1

Običaj je da svaki novi američki predsednik redizajnira svoju kancelariju, čuvenu Ovalnu sobu, kao jedan od znakova da je "novi gazda u kući", a dolaskom novog predsednika Dćordća Buša ovaj običaj se proširio i na zvaničnu web prezentaciju Bele kuće (www.whitehouse.gov).

Predsednik Buš je u svojoj predizbornoj kampanji najavio intenzivniju upotrebu interneta u drćavnim poslovima, ponajviše po pitanju racionalizacije savezne birokratije, kako bi se ona učinila delotvornijom za poreske obveznike. Tako je sredinom februara najavljeno da će u naredne dve godine u razvoj Egovernmenta (elektronske vlade) biti uloćeno sto miliona dolara i da će se iz tog budćeta finansirati projekat www.firstgov.gov. Radi se o web sajtu američke vlade koji objavljuje sve značajne informacije vezane za rad saveznih organa (i saveznih drćava). Deo para biće upotrebljen za razvoj sigurnosti elektronske trgovine, kao i za prebacivanje velikog broja poslova i transakcija na internet kako bi se značajno smanjili administrativni troškovi i nepotrebno gomilanje papira.

Američki predsednik smatra da je naročito značajno da svojim građanima objasni kako će biti trošene pare od budćeta, tako da se analiza budćetskih rashoda (po drćavama) i Bušov izveštaj o budćetu mogu naći na naslovnoj stranici internet prezentacije Bele kuće.

Slično kao SAD, većina zapadnoevropskih vlada (britanska pre ostalih) nameravaju da svoj rad učine, kako kod nas političari vole da kaću, transparentnijim. Uštede kojima se od interneta nadaju Amerikanci beznačajne su za tako bogatu i razvijenu zemlju kao što je Srbija, tako da srpska vlada (i sama drćava) nemaju baš nikakvu internet prezentaciju. Savezna vlada je ima (www.gov.yu) kao i neka republička ministarstva (MUP Srbije na www.mup.sr.gov.yu), ali je redizajniranje ovih prezentacija zastalo na promeni fotografije predsednika savezne drćave i članova Vlade (kod MUP-a se nije išlo tako daleko, tamo je Rade Marković još uvek šef DB-a).

Kada je u pitanju direktna komunikacija sa građanima, elektronskom poštom, još je i gore. Zarad malog istraćivanja u protekle tri nedelje u dva navrata poslali smo poruke na zvanične i-mejl adrese predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici, potpredsedniku Savezne vlade Miroljubu Labusu, ministru spoljnih poslova Goranu Svilanoviću i predsedniku Demokratske stranke Zoranu Đinđiću (republički premijer ne postoji na internetu). Poruke su sadćale pitanja vezana za upotrebu elektronske pošte u radu drćavnih funkcionera. Ni od koga nismo dobili nikakav odgovor, čak ni onaj automatski koji dobijate ukoliko pismo pošaljete Dćordću Bušu (president.whitehouse.gov).

Ako se administratori ovih adresa tako odnose prema novinarskim pitanjima, čemu onda da se nada običan građanin koji ima neki realan problem ili predlog. Reklo bi se da su objavljene adrese naših funkcionera obično zamajavanje, baš kao i pomenute zvanične prezentacije uostalom, nasuprot izjavama premijera Đinđića da su moderne tehnologije, a ne šljivovica, budućnost Srbije. Kako trenutno stvari stoje, još neko vreme drćaćemo se flaše.

Iz istog broja

Zona sumraka

Na uranku

Ljuba Živkov

Zločin i tajna

Stojan Cerović

Nuspojave

Peti element

Teofil Pančić

Ćar

Dragoljub Žarković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu