Na današnji dan

Prva naprednjačka Vlada: Videćemo ko je premijer, a ko guverner 2

Pre deset godina: Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Foto: Tanjug

27. 7. 2022. / 0.13

Prva naprednjačka Vlada: Videćemo ko je premijer, a ko guverner

Pre deset godina, 27. jula 2012, u 4:39 ujutru završena je desetosatna rasprava u Skupštini Srbije. Prva „naprednjačka“ Vlada, mada je premijer bio Ivica Dačić, izabrana je tog dana u podne.
Prenosimo delove teksta Milana Miloševića „Videćemo ko je premijer, a ko guverner“ objavljenog u „Vremenu“ broj 1126

Poslanici DS-a, LDP-a, LSV-a, SPO-a, DSS-a i SVM-a nisu glasali za predloženi kabinet i ekspoze premijera su opisivali kao spisak lepih želja bez konkretnih mera za realizaciju ciljeva vlade. Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović je rekao da je ekspoze rezultat nespojivih kompromisa neoliberalanog i socijalističkog koncepta, a poslanički klub SPO-DHSS da je mandatarovo govor "kontradiktorna bajka".

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, smatra da Dačićeva vlada po sastavu liči na vladu Mirka Marjanovića, formiranu 1998. godine, a da je ljudima koji je danas čine tada bio zabranjen ulaz u EU: "Zar ne mislite da je trebalo napraviti oštriji iskorak iz tih koordinata, a ne da napravite ovakav spisak želja?"

"Bivši režim"

Na opozicione kritike tokom skupštinske sednice uglavnom su odgovarali poslanici Srpske napredne stranke, napadajući "bivši režim" mada je u sadašnjoj vladi osam ministara iz prethodne vlade.

Tu se otkrivala jedna kontroverza. Ivica Dačić, čija je Socijalistička partija još 2004. prešla put političkog pomirenja sa DOS-ovcima, i koji je 2008. potpisao Deklaraciju o političkom pomirenju s Demokratskom strankom u ekspozeu naglašava: "Ne želim i neću da se bavim podelama, bilo aktuelnim, bilo onima iz devedesetih godina, niti rascepima u periodu komunizma, ni podelom na partizane i četnike, ne zanimaju me dinastičke podele, niti podele na starosedeoce i došljake, na građanske ili nacionalne struje, niti podele na osnovu nacionalne pripadnosti ili verskog opredeljenja… Ova Vlada Republike Srbije biće vlada za budućnost, a ne vlada okrenuta prošlosti."

Međutim, to gradivo nisu savladali naprednjaci, koji u novom evropskom odelu pretenduju da baštine "evropske tekovine srpskog oktobra", što demokrate smatraju svojom baštinom. Oni prete diskontinuitetom i kunu se u kontinuitet s prethodnom politikom u isto vreme. Tek treba da pokažu pravo lice: uopšte ne liče na stare naprednjake Milana Piroćanca, Milutina Garašanina, Stojana Novakovića i Čedomilja Mijatovića čije su ime uzeli, a Šešeljevi radikali, čijeg su se imena odrekli, tvrde da ni to više nisu – sem kad im se omakne.

Najoštriji duel izbio je između šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića i Aleksandra Vučića, u tom trenutku kandidata za prvog potpredsednika Vlade zaduženog za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministra odbrane. "Kada šef partije preuzme kontrolu nad službama bezbednosti, a pri tom nema nikakvog iskustva u tim poslovima, rezultat će biti kao i devedesetih godina", rekao je Jovanović i naglasio da će "Srbija biti jedina zemlja u Evropi u kojoj će šef partije da koordinira službe bezbednosti".

Vučić je odgovorio da je pročitao bar neku knjigu više od Jovanovića i da bi voleo da vidi za koju je oblast Jovanović stručan i sa kojih pozicija kritikuje bilo kog ministra. Nakon nekoliko replika, Jovanović je rekao da će izaći iz sale, a na to mu je Vučić poručio da ga razume što odlazi jer ide na avion, nazad na grčko ostrvo Mikonos, te da bi plaže i more trebalo da budu dostupni i običnom narodu, a ne samo Jovanoviću.

"Nemojte da vas podsećam šta ste radili od 2000. pa na ovamo. Gde vaša stopa prođe iznikne zebra. Nismo se uplašili ni vaših kumova iz Šilerove i nikad nemojte pomisliti da ćemo da vas se plašimo i da nećemo da vam odgovaramo", rekao je Vučić Jovanoviću.

"Kada svako bude imao vinariju u podrumu svoje kuće kao što vi imate, onda možete meni da zamerite što odlazim na mesto gde bi mnogi građani želeli da idu", odgovorio je Jovanović Vučiću.

Šef poslaničkog kluba DS-a Dragoljub Mićunović poručio je vladajućoj većini da se u odnosima sa budućim predsednikom Vlade, sa kojim je, kako je naglasio, dobro sarađivao, ništa neće promeniti, ali da će se promeniti to što sada u skupštini nastaje "atmosfera bahatosti i sile". Rekao je da je zadatak vlade da se ta atmosfera promeni. "Ako hoćete da stvorite sliku demokratskog parlamenta, vi ste za njega odgovorni, a ne opozicija. Nije dobro da se posle ekspozea kandidati za ministre javljaju da repliciraju poslanicima…"

Novoizabrani predsednik Skupštine, mladi naprednjak Nebojša Stefanović, obećavao je uvažavanje opozicije.

Niz prigovora na osnovu poslovnika tokom te rasprave oko dva sata ujutru stvorio je utisak da se parlament raspao. Poslanici opozicije su tražili da se sednica prekine i završi sledećeg dana u normalnim uslovima, kada mandatar i ministri budu u sali.

O glasanju i preglasavanju

Ivica Dačić se vratio u dvoranu i pozvao poslanike parlamentarne većine da se uzdrže od najavljenih diskusija i da omoguće da opozicija kaže šta ima o vladi. Uz opasku da je za petak u 10 sati već bila zakazana primopredaja dužnosti, on je rekao da je njemu svejedno kada će se glasati jer on je na vlasti i ovako i onako – i u sadašnjoj i u budućoj vladi.

Poslanici su glasali prozivkom – za izbor vlade su se izjasnila 142 poslanika, protiv 72, a 26 poslanika je odsustvovalo.

Za novu vladu glasali su poslanici Srpske napredne stranke, Nove Srbije, koalicije koju predvodi SPS, poslanici Ujedinjenih regiona Srbije, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije Srbije i Narodne partije.

Dačićeva vlada započinje mandat sa značajnom parlamentarnom većinom, koja je osigurava od slučaja da je napusti jedan od manjih partnera. Premijerova partija, prevrtljiva u pregovorima, a lojalna u koalicijama, u vladi nema većinu, što nije uobičajeno.

Naprednjaci, koji su prilikom sastavljanja vlade pokazali iznenađujuću fleksibilnost, a prilikom rasprave o njoj višak netrpeljivosti prema kritičarima, polažu nadu u to da će vlada funkcionisati striktno po obimnom koalicionom sporazumu, čiji je celokupni sadržaj obuhvaćen Dačićevim ekspozeom. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavljuje da će vlada odlučivati konsenzusom, mada vlada po zakonu odlučuje većinom glasova ministara. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavljuje na RTS-u da naprednjaci mogu da dozvole da najviše dva puta budu preglasani u vladi…

Prva naprednjačka Vlada: Videćemo ko je premijer, a ko guverner 3
Beograd, 27. jula 2012 : premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic, potpredsednik za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala, i ministar odbrane Aleksandar Vucic, potpredsednik i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabic, potpredsednik i ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva Rasim Ljajic, potpredsednica za EU integracije i ministar bez porfelja Suzana Grubješic, ministar finansija i privrede Mladan Dinkic i ministar spoljnih poslova Ivan MrkicFoto: Tanjug

Sastav Vlade

– Predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić

– Prvi potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić

– Potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike dr Jovan Krkobabić

– Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić

– Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija dr Rasim Ljajić

– Ministar finansija i privrede mr Mlađan Dinkić

– Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić

– Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave mr Verica Kalanović

– Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić

– Ministar građevinarstva i urbanizma mr Velimir Ilić

– Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković

– Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević

– Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović

– Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović

– Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović

– Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković

– Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof dr Milan Bačević

– Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić

– Ministar bez portfelja dr Sulejman Ugljanin

 

Ceo tekst možete pročitati na linku https://www.vreme.com/vreme/videcemo-ko-je-premijer-a-ko-guverner/

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu