Kolumna

Navigator

Programiranje psovanja

Možda ste čuli, a možda ste i sami imali prilike da vidite tu mangupsku ili gejačku foru. Neki stranac, često zainteresovan za neku lokalnu devojku, poželi da joj se udvara tako što će joj reći par nežnih reči na njenom jeziku. Onda ga lokalni mangupi medenim glasom nauče da psuje ili izgovara kakve opskurnosti ubeđen da priča nešto najnežnije na svetu. Posle se, uz pivo, odvale od smeha prepričavajući kako se gospođica zacrvenela kada ju je nesretnik startovao.

Ko bi rekao da takav najprimitivniji idiotluk uspešno opstaje među anonimnim korisnicima društvenih medija? Majkrosoftov marketing, svakako, ne bi, jer inače ne bi ni pokrenuli projekat ženskog bota Taj, koji se neslavno okončao.

Ideja je bila sledeća. Napraviti internet bota koji komunicira sa korisnicima na Tviteru. Odgovara na njihova pitanja i pamti sve što mu kažu, a onda po posebnom algoritmu proširuje svoje znanje kako bi mu i odgovori bili sve bolji. Gotovo kao kada učite dete da priča.

Nisu ni u Majkrosoftu baš rasli u saksiji. Na ovaj su se projekat odlučili ohrabreni uspehom sličnog bota u Kini. Napravili su "devojku" Šjaois, koja je stekla 20 miliona prijatelja, uglavnom muških, savetujući ih kako da postupaju sa ženama. Svi su bili džentlmeni, ali takva su pravila u Kini, gde vas anonimnost na internetu ne štiti baš najbolje.

Samo nekoliko sati posle startovanja sirote Taj nastali su problemi. Anonimci su je naučili da psuje, postala je rasista i antisemita, vređala je svakoga ko je želeo s njom da porazgovara. Pa su je isključili, verovatno dok ne prepakuju algoritam, još verovatnije zauvek. Jer se i u ovom eksperimentu pokazalo da internet mnogima služi da iskažu svoje najmračnije i najmorbidnije strasti bez nekog posebnog razloga, pod uslovom da to rade iz sigurnog mraka. Pre nekoliko godina, tačnije 2005, "Los Anđeles tajms" ponudio je čitaocima da po viki-sistemu menjaju redakcijski komentar. Zanimalo ih je kako će na kraju izgledati, naivno su verovali da će dobri ljudi dodati dobre misli i sami sprečiti ponekog kretena da nešto tako plemenito zamišljeno pokvari. Posle nekoliko sati sve su obustavili jer se otelo kontroli. Stranicu su oteli upravo oni najgori, dok su dobronamerni brzo pobegli. Ni taj primer ni botica Taj ne govore nam dobro o nama kada ostanemo bez ozbiljne kontrole.

Inteligentni roboti su veliki projekat tehnoloških kompanija. U Japanu ih koriste u hotelima, na recepciji. Može vas dočekati čovekoliki robot koji govori 19 jezika, sposoban da vas primi u hotel i odgovori na većinu vaših pitanja. Drugi robot će vas pratiti do sobe, noseći vam kofere, ali taj više liči na inteligentna kolica. Smatra se da roboti mogu da zamene ljude u raznim poslovima koje radimo automatski, kako bismo bogom danu prirodnu inteligenciju koristili za kreativnije stvari.

Recimo, da pokažemo koliko smo glupi i destruktivni čim se uverimo da za to nećemo snositi posledice.

Iz istog broja

Zoom

Upotreba prošlosti

Dragoljub Žarković

TV manijak

Smrt uživo

Dragan Ilić

Nuspojave

Trajno bubreće bombardovanje

Teofil Pančić

Lisica i ždral

Tri klipa

Ljubomir Živkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu