Pregled nedelje

ProGlas: Tribine koje menjaju Srbiju 2

Tribina ProGlas-a u Zrenjaninu

Foto: Marija Janković

17. 11. 2023. / 6.48

ProGlas: Tribine koje menjaju Srbiju

Veliki broj građana nema ambiciju da se aktivno bavi politikom, kao ni četrnaestero govornika koje sluša u raznim gradovima Srbije. Ali svi oni i te kako žele da učestvuje u kreiranju odluka koje utiču na društvo, lične i sudbine vlastite dece. Politika je suviše važna da bi se prepustila političarima

Mada je to malo tko očekivao, početak izborne kampanje obilježile su tribine ProGlasa. Na prvoj, u Zrenjaninu, gdje je "Vreme“ bilo suorganizator, vladala je nezapamćena posjeta – više od tri stotine ljudi moralo je pratiti izlaganja na ulici preko video bima jer nisu mogli ući u prostoriju.  U Pančevu je bilo slično – opet su mnogi ostali ispred ulaza.

U čemu je stvar? Otkud toliki interes za tribine ProGlasa u doba društvenih mreža?

Svakako, na prvom mjestu su učesnici. Te osobe imaju poznato ime i prezime, uspješne profesionalne karijere i već su mnogo puta digli glas protiv nepravde i autoritarizma. Zbog ovih i drugih istupa, neki od njih će imati ozbiljne probleme u svojoj struci ili radnom mjestu, a svima je zagarantirano provlačenje kroz tabloidnu mašinu za mljevenje živog ljudskog mesa. Dakle, kad oni smiju da govore, mnogi će reći – vala, smijem i ja da ih slušam. I to ne iz anonimnosti stana na televiziji ili mobilnom telefonu, nego na javnom mjestu gdje svak’ svakoga može vidjeti, a kamere i foto-aparati snimiti.

Na tribine ProGlasa uglavnom dolaze istomišljenici. Stvar je u tome da na taj način pojedinac u današnjoj Srbiji makar na nekoliko sati može osjetiti da nije usamljen u svojim stavovima i pobjeći iz atmosfere opresije, vladavine najgorih, pritisaka, straha… Svako onaj tko radi u javnom poduzeću ili bilo kojoj organizaciji povezanoj sa režimom, veoma dobro zna  o čemu je riječ.

Konačno, tribine ProGlasa enormno su posjećena iz još jednog razloga. Poput govornika na njima, ni publika nema ambiciju da se aktivno bavi politikom, ali i te kako želi učestvovati u kreiranju odluka koje utiču na društvo, lične i sudbine vlastite djece. Jednostavno, politika je suviše važna da se prepusti političarima.

Koliki će biti doseg aktivnosti ProgGlasa? Znaće se 17. decembra. Međutim, već sada je jasno da ova grupa u predizbornu kampanju unosi nešto čega je ranije poprilično nedostajalo i mijenja atmosferu gubitništva i apatije.

Da je režim i te kako svjestan navedenog, svjedoče napadi na ProGlas i najave "kontraprogalasa“  javnih ličnosti koje podržavaju Vučića i naprednjake. Može li on napraviti razliku? Može, ali samo u jednom smislu. A to je da će kad-tad brojni potpisnici tog kontraproglasa objašnjavati da su to morali uraditi da bi "spasili“ svoje organizacije, klubove, institute, firme, razne organizacije… Poput soli i papra, poltronstvo i naknadna pravdanja uvijek idu zajedno.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu