Kolumna

Navigator

Preporučeni Fejsbuk

Koliko biste platili Marku Cukerbergu, vlasniku Fejsbuka, ali da budete sigurni da će on pročitati vašu poruku?

On smatra da treba da mu platite barem sto dolara. Sudeći po beta verziji novog sistema poruka na ovoj socijalnoj mreži.

Zapravo, reč je o reciklaži jedne stare ideje, čiji je cilj bio da se imejl sandučići oslobode neželjenih poruka to jest spama. Pre desetak godina cirkulisala je ideja da se na mejlove "lepi" nešto poput markice, ali simbolične vrednosti. Za one kojima je do slanja hiljada reklamnih ili kojekakvih mejlova na adrese ljudi koje ne poznaju, to bi bilo skupo. S druge strane, poželjne mejlove biste potvrđivali klikom na ikonu i pošiljalac bi se oslobađao troška. Mejl bi bio besplatan, kao i do sada. Ideja je propala.

Ali, u to vreme je propala i ideja o tablet računaru, pa smo došli do toga da se na njima danas bazira budućnost korisničkog računarstva. Takođe, današnji svet je drugačiji od ondašnjeg, a to se odnosi i na sajber svet. U to vreme imejl je bio glavni način za komuniciranje, dok danas nije neobično da mlađi, bolje rečeno maloletni korisnici interneta, praktično nemaju imejl adresu (osim one koja im treba za registrovanje naloga na društvenim mrežama), već svu komunikaciju obavljaju direktnim porukama.

Ta navika se širi, sve više, i na starije korisnike, koji mnogo vremena (ili barem pažnje) posvećuju društvenim mrežama. Ali, tamo postoji mogućnost striktnijeg filtriranja, pa često poruku možete da razmenite samo sa osobom koja vas je prihvatila za prijatelja ili koja vas prati. Što ume da bude frustrirajuće kada sa nekim želite da stupite u kontakt.

Fejsbuk vam na svom sajtu daje i primer, recimo, osobe čije ste predavanje slušali i želeli biste da mu (joj) se obratite. Ili biste da nekome uputite ponudu za posao tj. da pošaljete svoju poslovnu biografiju. Novi sistem bi vam to omogućio, ali ne besplatno. Računajući da ste za važnu poruku spremni da platite, čuvajući istovremeno važnu osobu od suvišnog maltretiranja.

Sledeće pitanje je kako će se odrediti cena takve komunikacije. Prvobitna ideja je da poruka onome ko vam nije prijatelj košta jedan dolar, ali bi cena mogla da se menja u zavisnosti od toga koliko je osoba značajna. Tako se došlo do toga da se komunikacija sa Cukerbergom zaceni na sto dolara po poruci. Reč je o eksperimentu, cena će se menjati naviše ili naniže, a nije razrešeno ni to da li korisnik sam može da odredi koliko će naplaćivati poruke. Nije ni sasvim jasno kome bi novac od poruke išao, Fejsbuku ili korisniku.

Za sada je taj test sistem limitiran samo na Sjedinjene Države, a i broj poruka koje mogu da putuju preporučeno ograničen je na jednu nedeljno.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu