Kolumna

Navigator

Prepametni telefoni

Za nas koji nemamo pejsmejker, mobilni telefon je uređaj koji nas održava u životu. Verujem da se većini ova činjenica ne sviđa, ali je naprosto tako. Nijedan drugi aparat ne pipnemo svakodnevno toliko puta koliko dodirujemo mobilni telefon. Uglavnom ne znamo više šta da radimo kada negde ostanemo sami sem da ga se latimo, a veći deo svojih aktivnosti prebacujemo tamo, od novčanika do planiranja puta. Kada se nađemo u inostranstvu, trka za besplatnim vajfajem ume da bude nužnija od traženja toaleta.

Zato je uvek interesantno videti šta će biti novi trendovi, a već nekoliko godina jesenju sezonu počinje Samsung promocijom novog Note 9 telefona. Ovoga puta to se desilo u Bruklinu, odnosno Njujorku, a imao sam tu sreću da budem prisutan. Promocije smartfona su posebna vrsta spektakla, kao da ste u nekom futurističkom filmu iz sedamdesetih i ne možete čudom da se načudite kako se ti neki ljudi u budućnosti (daleka 2018) dive i raduju novom, skupom uređaju iako im je i ovaj koji imaju sasvim dobar. I taj vas osećaj drži dok ne krene predstavljanje, a onda i vas preuzme potpuno oduševljenje na pomisao šta biste ili šta ćete sve moći da radite kada ga nabavite.

Ukratko, nout 9 je trenutno najbrži telefon na tržištu, zapravo kompjuter. Jer ima mogućnost priključivanja na televizor, čime dobijate veoma udoban ekran za svaki rad. Počinje od 128 gigabajta memorije, unutrašnji maksimum je 512 Gb, a toliko može da primi i na memorijsku karticu, što znači da je projektovan za ostavu od čak jednog terabajta! U vreme kada su krenuli prvi ajfoni, činilo se da je 4 Gb više nego dovoljno, ali tada je telefon služio za fotografije i muziku. To da će nam biti potrebni terabajti naslućuje da se očekuje da više snimamo i čuvamo video. Ili će se uskoro pojaviti zahtevniji fajlovi.

Novi nout ima S pen, do sada najbolju elektronsku olovku za pisanje po ekranu kojoj je dodata opcija da služi kao daljinski upravljač. Ako se pitate šta će vam daljinski za nešto što je napravljeno da vam stalno bude u ruci, odgovor je: za selfije i kontrolu prezentacija.

Najradosnija najava je dugotrajnost baterije, navodno će moći da izdrži ceo dan zahtevnog korišćenja. Ta reklama se, ipak, mora proveriti u praksi. Znam neke koji svu energiju telefona mogu da stuku za dva do tri sata.

Ipak, sve su to samo unapređenja postojeće tehnologije, dakle očekivana. Ono što je novo je korišćenje veštačke inteligencije. Ovaj aparat će s vremenom učiti o vama i vašim navikama, znaće koju muziku i kada treba da vam preporuči, a najpre ćete to otkriti kada pravite fotografije. Obaveštavaće vas ako je neko trepnuo ili nije dovoljno u fokusu kako biste to popravili odmah.

Veštačka inteligencija je, zapravo, najzanimljiviji pravac razvoja ovih aparata, jedino su tu moguća iznenađenja koja nisu na nivou licitacije (povećanje memorije, brzine, veka baterije) već ozbiljne kreativnosti tima koji uređaj dizajnira. Ko god misli da mu je to nepotrebno neka se priseti koliko puta ga je brzopletost na kompjuteru ili telefonu dovela u nepriliku.

Zamislite da vas telefon upita da li zaista želite neku poruku da postujete na javnu grupu, a zapravo je vrlo intimna i namenjena partneru? Umesto što promptno izvršava vaše naredbe, kao sada. Pa i da vas "ohladi" ako utvrdi da ste "pod dejstvom" dok pišete tvitove zbog kojih ćete se kasnije gorko kajati.

Samsung je udario adut, sada se čeka septembar da čujemo šta na to kaže Apple. Jedino što zabrinjava u ovoj uzbudljivoj tehnološkoj trci je što je to granica od hiljadu dolara (evra) za telefon uveliko probijena. Licitacija ni u tom domenu ne pokazuje znake usporavanja, ali zapitajte se koliko ste spremni da date za svog najboljeg prijatelja.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu