Kolumna

Navigator

Prelistavanje ekrana 2

Prelistavanje ekrana

Kriza štampanih medija počinje sve ozbiljnije da drma i Srbiju, kroz pad tiraža i sukoba sa distributerima. Neki od tih problema postoje i u bogatijem svetu koji više čita novine, ali tamo se na tu gomilu dodaje i internet. Mlađi čitaoci retko se hvataju štampe ako već sve mogu da čitaju sa ekrana, makar i onog od mobilnog telefona.

Ono što oni mogu da čitaju neko mora i da napiše, je l’ te, a taj neko su uglavnom novinari koji rade za štampane medije. Što stvara paradoks da novinari nikada nisu bili više čitani, a posao im je u krizi. Ukoliko medijske kompanije krenu da propadaju, novinari će ostajati bez posla i uskoro neće više biti šta da se pročita ni u štampi ni na internetu. E, tu su se svi već zabrinuli, a Gugl je, po običaju, prvi ponudio rešenje.

Novi servis zove se Fast Flip, nešto kao brzo prelistavanje i suštinski se od dosadašnjeg Gugl njuza razlikuje jer vam na ekran postavlja snimke tekstova sa interneta. To vam omogućuje bolji uvid u ono što se na nekom portalu nalazi, ali, što je još bitnije, i mnogo brže šetanje po sadržaju.

Zapravo, iskustvo je slično prelistavanju magazina, to jest znatno je brže nego surfovanje. Prednost je u brzini, mana je u tome što su to ipak snimci stranica pa ste uskraćeni za multimedijalne sadržaje poput video-klipova. Za to ćete ipak morati da kliknete na stranicu i uđete na sajt koji pregledate, odnosno da izađete sa Fast Flipa.

Za sada je dogovor sa Guglom napravilo desetak medija, a taj dogovor uključuje i podelu novca od reklama koje se pojavljuju dok listate. Sa svoje strane, osim brzog učitavanja i potpuno novog iskustva na internetu Gugl nudi i "prepoznavanje" vaših navika. Portali su podeljeni u četiri kategorije, najnovije stranice, najgledanije stranice, preporučene stranice i udarne stranice. U okviru preporučenih Gugl nastoji da nacilja vaša interesovanja i da vam nudi pre svega one sadržaje koji bi vas mogli zanimati u zavisnosti od pretraživanja koja obavljate na Guglu.

Lično, zabavljao sam se vrteći stranice po ekranu, primetno brže nego kada inače krstarim internetom, ali mi je koncentracija kod čitanja bila znatno niža. Jedan od razloga je i taj što stranice vidim kao printove, a ne onako kako ih je dizajner zamislio (aktivno, na primer). Takođe, kretanje je horizontalno, suprotno internet navikama koje su vertikalne. A internet stranice se prave da bi se čitale na drugačiji način. Otprilike kao da čitate knjigu srpskog pisca koja je prevedena na engleski, pa ju je neko sada sa engleskog preveo na srpski. Ukratko, da bi to bilo to, dizajneri bi morali da se prilagode Flip Flopu. Kako stoje stvari sa štampom, to uopšte nije nemoguće.

Iz istog broja

Nuspojave

Tiranija japi-varvara

Teofil Pančić

Lisica i ždral

Nekad i sad (VI)

Ljubomir Živkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu