Analiza

Predaja Filipa Koraća: Tihovanje u podzemlju 2

Dobar dan, uhapsite me:: Filip Korac

Foto: Krik

1. 5. 2022. / 16.42

Predaja Filipa Koraća: Tihovanje u podzemlju

Filip Korać nije od onih koji sede na vrhu kriminalne piramide, ali jeste igrač koji omogućava da vrh bude stabilan. Zato je njegov ulazak u Remetinec, pritisnuo dugme za uzbunu u krimi svetu; da li je Koraćeva predaja, zapravo tek priprema nečijeg hapšenja

Filip Korać, kog policija označava kao jednog od ključnih ljudi "zemunskog klana" i osobu povezanu s vrhom crnogorskog "škaljarskog klana", predao se hrvatskim istražnim organima koji ga terete za falsifikovanje pasoša.

Vreme za posete, utorkom, u najvećem hrvatskom zatvoru, završilo se oko 14 sati. I dok se gomila posetilaca užurbano udaljavala, od zagrebačke kaznionice Remetinec, tog 26. aprila 2022. godine, u susret su im nailazila dvojica muškaraca. Jedan od njih bio je u odelu i u ruci je nosio fasciklu, njega su čuvari odmah prepoznali; ugledni advokat Gordan Preglej. Drugi muškarac, guste, crne kose, u farkerkama i dukseru, čvrsto je stiskao dršku putne torbe. Ka zatvoru je hodao kao prema dugo izbegavanoj sudbini, ozbiljnog lica, ne skrećući pogled, gledao je u rešetke kojima se približavao.

Prema rečima izvora nedeljnika Vreme, na vrata Remetineca zazvonio je advokat, zatim se čuvarima predstavio njegov klijent. Izvadio je svoja lična dokumenta i rekao: "Ja sam Filip Korać, čovek sa Interpolove poternice, znam da me tražite, došao sam da rešim taj problem.“

Za Koraćem je Hrvatska, ne zna se tačno kada, raspisala međunarodnu poternicu i evropski nalog za hapšenje zbog posedovanja falsifikovanja hrvatskog pasoša. Zbog tog krivičnog dela, Koraću je u odsustvu određen i istražni zatvor. Reč je o tajnoj Interpolovoj poternici, nije poznato kako je za tu tajnu Korać ipak saznao. Prema rečima njegovog advokata Pregleja on se, ni u jednom momentu, nije izjašnjavao kao kriv ili nevin, jednostavno, samo se predao i ušetao u zatvor. Da prizna krivicu ili da se brani od optužbi Korać će imati priliku za nekoliko dana kada ga bude saslušavao državni odvjetnik Hrvatske.

Filip Korać važi za jednog od najopasnijih kriminalaca Balkana i jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića. Zvanično je srpski i crnogorski državljanin. Kao da su mu dva pasoša malo, pa je falsifikovao i hrvatski pasoš, zbog čega je i završio na poternici, a pre nekoliko godina otkriveno je i da je bio vlasnik lažnog bosanskog pasoša na ime Saša Medan.

Vest o predaji Filipa Koraća u Zagrebu, zatresla je region i sa novinskih naslovnica smenila vest o hapšenju narko bosa Darka Šarića u Beogradu. Inače, Korać je rođen 21. oktobra 1980. istog dana, samo deset godina ranije, rodio se i Šarić. Do horoskopa li je?

Sve jače potrese u podzemlju izaziva tihovanje čuvenijih kriminalaca u ćelijama. Šta li sledi, ako tihovanje prekinu? Pitanja bujaju. Naime, kako se Korać uopšte zatekao u Zagrebu, ako je imao potragu? Da li se pored hrvatskih graničara provukao nekim drugim falš dokumentima, samo da bi se zatvorskim čuvarima predao zbog postojećeg postupka za falš dokumenta?

Filip Korać nije od onih koji sede na vrhu kriminalne piramide, ali jeste igrač koji omogućuje da vrh bude stabilan. Zato je njegov ulazak u Remetinec, pritisnuo dugme za uzbunu u krimi svetu; da li je Koraćeva predaja, zapravo tek priprema nečijeg hapšenja?

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu