Kolumna

Navigator

Pošta uzvraća udarac

Pošta uzvraća udarac 1

Ima dana kada su spameri jedini ljudi koji misle na vas. A dešava se i da se takvi dani nanižu jedan za drugim te shvatite da, uprkos velikoj aktivnosti u vašem inboksu, danima niste razmenili ni reč sa nekim od svojih onlajn prijatelja. Spam, inače, deluje destimulativno na komunikaciju, oduzima vam vreme koje biste radije posvetili pisanju bitnih, umesto čitanju nebitnih poruka. Pri tom, pojava neželjenih reklamnih elektronskih poruka (za one koji ne znaju šta je spam) toliko je uzela maha da bi rubrike ovog tipa komotno mogle da se bave samo tom temom. I virusima, naravno.

S druge strane, i-mejl je najvažniji internet servis, takođe i najmasovniji. Zbog toga su sajtovi koji nude besplatne elektronske "sandučiće" najpopularniji na netu. E, to tržište počelo je da se drma ovih dana, odnosno najavljuju se dramatične promene.

Prva je moguće uvođenje domena .mail, koji predlaže britanska firma Spamhaus prodžekt, jedan od najvećih boraca protiv spama. Ovaj domen, koji bi se priključio već postojećim .com, .net, . org i drugim, poslužio bi da se pod njegovo okrilje smeste svi koji bi da im spam ne dosađuje i da i-mejl ponovo postane efikasan servis. Dot mejl (.mail) adresu dobijali bi samo provereni korisnici koji ne odašilju spam, tj. bila bi to garancija autentičnosti poruke. To nije put za iskorenjivanje spama, ali očekuje se da vremenom većina korisnika pređe na .mail adrese, zaštićene od spama, čime bi se problem u velikoj meri rešio. Spameri bi ostali napolju na .com-ovima i .net-ovima bez mogućnosti da vas ugroze (sem ako to baš želite).

Pravu revoluciju, međutim, najavljuje Gugl sa svojim Gmail-om (vidi www.gmail.com). Radi se o revolucionarnom i-mejl sistemu i to iz više razloga. Iako besplatan, poput Jahua ili Hotmejla, Gugl, odnosno Gmejl, nudi vam jedan gigabajt "ostavnog prostora" za vaše poruke. A to je čak 300 do 500 puta više od onoga što nudi konkurencija! Kažu, više nikada nećete morati da izbrišete nijednu poruku, čak ni spam (za koji se, ipak, pripremaju moćni filteri i druge dosetke).

Druga bitna promena je način sortiranja poruka. Dosadašnji princip bio je hronološki (datum primanja poruke) ili personalni (od koga ste je dobili). Gmejl uvodi sistem pretraživanja po ključnim rečima, po čemu se Gugl proslavio, kao i međusobno povezivanje poruka. Sve poruke koje su vezane za jednu "diskusiju" čine grozd, slično onome što viđamo na internet forumima gde su svi odgovori na neku temu grupisani.

Naravno, nema besplatnog ručka, no iz Gmejla poručuju da neće biti neprijatan. To znači da vas neće smarati gomilom reklama koje izleću odovud i odonud, već će ih diskretno plasirati u tekst formatu, uz odgovarajuće hiperlinkove.

Negativne strane su to što je Gugl vlasnik vašeg naloga i može ga ukinuti ukoliko proceni da je to potrebno (Gugl nije vlasnik sadržaja i ne sme da ga koristi mimo vašeg znanja). Takođe, zadržava pravo da vas onemogući da šaljete poruke za koje proceni da su štetne (uglavnom spam, ali ko zna gde ovo može da nas dovede).

Gmejl je još u test fazi i raspodela adresa nije počela. Vodite računa da budete tamo kada servis bude zvanično pušten u rad kako biste došli do imena po kom vas znaju u sajber svetu.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Ka novim načelima

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Gologuzi pod zvezdama

Teofil Pančić

Čun

D.Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu