Analiza

Rat kriminalnih klanova: Obračun među naprednjacima 2

Lista za prozivku: Nebojša Stefanović

Foto: Ministarstvo odbrane i Vojske

22. 6. 2022. / 2.33

Rat kriminalnih klanova: Obračun među naprednjacima

Šta je sve otkrio građanima Srbije Nebojša Stefanović, objašnjavajući da nije tačno ono što o njemu priča Dijana Hrkalović. Za sad mu je odgovorio samo Vladimir Đukanović, a čekaju se Aleksandar Papić i ostali

Veljko Belivuk mogao je biti uhapšen još 24. decembra 2020. godine, međutim  to je, kako se sumnja, sprečio suvlasnik tabloida "Objektiv" i kontroverzni biznismen Aleksandar Papić kada je otišao u tzv. bunker na Partizanovom stadionu i o policijskoj akciji obavestio vođu klana. (Inače, Belivukov klan je uhapšen oko mesec i po kasnije, tačnije 4. februara 2021. godine.)

Ta saznanja javnosti je, u utorak popodne, saopštio bivši ministar policije a aktuelni vojni, Nebojša Stefanović u svom obraćanju javnosti.

Dodao je i da je važno da nadležni organi saznaju ko se krije iza kodnog imena "Šerif“ na aplikaciji za tajnu komunikaciju kriminalaca Sky. Ministar je zagonetno nagovestio da bi to mogao biti izvesni Papić, čovek sa naočarama i visokim zaliscima, kako ga je u svom iskazu opisivao zaštićeni svedok protiv Belivukovog klana. Inače, Aleksandar Papić je i kum Stefanovića, a ministar poziva i na objavljivanje svih prepiski sa aplikacije za tajnu komunikacije Sky i tvrdi da on tu aplikaciju nikada nije imao.

Stefanović je građanima Srbije putem video snimka na YouTube ispričao još sijaset tajni koje otkrivaju povezanost kriminalnih klanova i državnih struktura pošto ga je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, optužila da je on štitio Belivukov klan.

Javnost je saznala i zašto je Hrkalovićeva u maju 2019. godine, bez jasnog razloga, otišla iz policije. Naime, prema Stefanovićevim rečima upravo je on zamolio da napusti MUP zato što je saznao da je bila na odmoru u Izraelu sa jednim od pripadnika kavačkog klana, koji je i vođa navijača FK Partizan sa Karaburme.

Da bi se, kako kaže, razotkrila mafijaško-medijska hobotnica, ministar je pozvao u pomoć institucije, odnosno Sud, od kog je zatražio da se objave sve poruke koje su Veljko Belivuk i jedan policijski službenik razmenjivali, uoči ubistva 2017. godine Vlastimira Miloševića, slučaja poznatog kao “ubistvo na šinama”.

"Krucijalna stvar u postupku koji se vodi protiv Hrkalović je predmet nedostavljanja poruka tužiocu nakon veštačenja telefona Veljka Belivuka, u tim porukama se on dopisuje sa jednim visoko pozicioniranim službenikom koji je u to vreme bio u intimnim odnosima sa Dijanom Hrkalović“, naveo je Stefanović.

Inače, Hrkalovićeva je Stefanovića, u intervjuu za prorežimski portal Objektiv. rs, optužila da se on u tim porukama spominje i da je to bio motiv zašto je policija, kako Dijana tvrdi, prema ministrovom naređenju, mesecima odugovlačila sa predavanjem analiza Belivukovog telefona pravosudnim organima.

Na listi za prozivku bivšeg ministra policije našao se i njegov partijski kolega Vladimir Đukanović, koji je advokat branilac Hrkalovićeve, usput i narodni poslanik SNS-a, ali i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe koji direktno utiče na izbor tužilaca i sudija, i na sve to i voditelj jedne emisije, baš na portalu Objektiv. rs.

"Đukanović u televizijske emisije dolazi kao politički funkcioner koji to vreme koristi da bi branio svoje klijente i svoje biznis interese. Naravno, njegov pritisak je veći jer direktno utiče na izbor sudija i vrši pritisak na sudstvo“, rekao je Stefanović, tvrdeći da kad Đukanović kaže da ste krivi vi ste krivi, i obrnuto.

Bivša državna sekretarka  optužila je Stefanovića i da je prisluškivao predsednika Vučića. Međutim, o aferi prisluškivanje Stefanović nije rekao ni reč, osim što je više puta ponovio da nikada nije radio protiv Vučića ili njegove porodice.

Pošto je Dijani Hrkalović odgovorio Nebojša Stefanović, onda je njemu odgovorio Vladimir Đukanović. On je rekao da će u ministrove reči poverovati, možda, tek kada čuje objašnjenje o prisluškivanju Vučića i njegove porodice. Pravdao se Đukanović da Hrkalovićevu, za koju je do pre nekoliko meseci insinuirao da je deo kriminalnih struktura i da čak ima udela u organizaciji nekih ubistava, brani, jer od advokature živi, a taj se hleb, kako kaže, “krvavo teško zarađuje”.

Čovek pola političar, a pola advokat Đukanović nije negirao Stefanovićeve tvrdnje da je baš od suvlasnika portala Objektiv Papića mesečno zarađivao 240.000 dinara. Napomenuo je Đukanović i da bi uprkos svim optužbama koje, mesecima, iznosi na račun Nebojše Stefanovića, pristao da mu bude advokat, ukoliko ministra uhapse.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu