Kolumna

Navigator

Plastika po ceni šampanjca

Već dva meseca se znalo ili pretpostavljalo da će Epl 10. septembra promovisati dva nova telefona – ajfon 5s i 5c. Ispostavilo se da su očekivanja bila ispravna. Prvi je unapređena verzija postojeće petice, sa dugmetom koje prepoznaje prst vlasnika, bržim procesorom i boljim kamerama, u tri boje, srebrnoj, šampanj-zlatnoj i platinastosivoj. Drugi, zbog kojeg mnogi zapravo strepe, trebalo je da bude jeftinija verzija petice. Iste je veličine, nešto skromnije izrade, sa plastičnim kućištem u nekoliko veselih boja, slabijim procesorom i nižom, ali ne i niskom cenom.

Cena i kvalitet izrade dve su stvari oko kojih Epl do sada nije pravio kompromise i to se i sada održalo. Novi model telefona je uvek bio najskuplji na tržištu, a tako je i sada. Skuplja petica prodavaće se od 649 do 849 dolara, bez ugovora (sa dvogodišnjim ugovorom 450 dolara manje). Plastična petica koštaće skuplje nego što se očekivalo. Bez ugovora od 549 do 649, a uz dvogodišnju obavezu 99 dolara u najpovoljnijoj varijanti. To znači da 5c zapravo menja staru peticu koja se više neće prodavati. U prodaji ostaje 4s kao sada najjeftiniji Eplov model, koji se uobičajeno prodaje za 450 dolara.

Prognoze su bile da će plastični ajfon zavladati tržištem niže srednje klase, odnosno da će koštati oko 300 dolara, što se nije pokazalo tačnim. Više je bilo razloga za to verovanje. Očekivalo se da Epl gađa kinesko tržište na kome je aktivno bezmalo milijardu aparata. Ali, za Kinu su ova dva modela verovatno preskupa, ako govorimo o masovnijem prodoru koji je Eplu neophodan i koji je najavljivan.

Drugo očekivanje je bilo da će jeftiniji aparat konačno otvoriti vrata i tržištima poput srpskog, gde operateri nisu bili spremni da odgovore na uslove Epla, to jest da preuzmu odgovornost za prodaju desetina hiljada aparata godišnje. Sa jeftinijim modelom takva bi se mogućnost otvorila. Sa ovako skupim sva je šansa da će se držati androida, odnosno Samsunga i HTC-a čiji je raspon proizvoda mnogo fleksibilniji. Sem ako Epl ne promeni uslove, u šta je teško poverovati.

Epl je posebno ponosan na svoj novi operativni sistem iOS7 koji će moći besplatno da se instalira na aparate koji su već u upotrebi. To, naravno, važi za ona tržišta na kojima je ajfon legalno prisutan, a u narednim nedeljama saznaćemo da li će moći da se ugrađuje i na telefone koji su u opticaju u Srbiji, mahom džejlbrejkovane. Za sada nije jasno da li će takvo hakovanje novog sistema biti moguće.

Za Epl je ovo možda i preloman događaj. Situacija na tržištu im ne ide naruku. Android uređaji preuzimaju primat, čak i u Americi je rezultat 52:40 u procentima u korist androida, u Kini androidi imaju udeo i od 90 odsto. Kupovinom Nokije, i Majkrosoft počinje ozbiljno da preti jer je zaokružio svoju priču. Korisnik koji ima Majkrosoftov softver na serveru i ličnom računaru lakše će se odlučiti za mobilni sa istim softverom, naročito ako mu ga ponude gratis u paketu sa, recimo, laptopom.

U ovoj borbi u kojoj nema mesta za više od dva sistema pobediće onaj odnosno oni za koje se bude pravilo najviše aplikacija. Za sada je svima prioritet android, dok su ajfon i ajped u drugom planu. Uz Windows koji ozbiljno preti strategijom da svi aparati koji koriste ovaj operativni sistem rade sa istim aplikacijama.

Da je sa jeftinijim modelom nišan spustio malo niže, Epl bi se možda umilio onima sa najmanje para, a takvih je najviše. Za pohvalu je što je firma ostala dosledna tome da je njihov proizvod i statusni simbol, ali ostaje rizik da bi 5c mogao da se uguši u sopstvenom "šampanjcu". Sem ako nismo potceniti religioznost onih koji već kampuju pred Eplovim prodavnicama u Americi.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu