Kolumna

Navigator

Pink i druge nevolje na Tik-Toku

Izvesna miksologistkinja Karli Pi koja je na internet poznata kao Kuvarica Pi, to jest @chef.pii, uzburkala je najpre američku, a potom i širu javnost svojim ružičastim, to jest Pink sosom. Karli je samohrana majka dvoje dece koja za život zarađuje radeći kao privatni šef (kuvar) na zabavama bogatih u Majamiju, a titula miksologistkinje znači da u kuhinji voli da pravi raznorazne neobične kombinacije u potrazi za novim ukusom.

Čef Pi je vrtoglavu slavu stekla nudeći pratiocima na Tik-Toku svoj neobični sos, čiji sastav, ukus i bilo šta drugo sem boje i imena nije otkrivala. Iz nekog razloga stvar se primila, krenule su narudžbe, a njen je nalog sa jedva hiljadu skočio na 80.000 pratilaca i tri miliona lajkova do pre neki dan. I kako to često biva, uz brzu slavu idu i nevolje.

Pošto je sos privukao ogromno interesovanje, Čef Pi je poručila da neće objašnjavati kakav je ukus i sastav, koga interesuje neka naruči flašu sosa za 20 dolara. Kako je narod navalio da naručuje, neki su se zapitali da li je normalno da se hrana prodaje na ovakav način, mimo svake kontrole, pre svega bez potvrde tamošnje stroge Agencije za hranu i lekove. Posebno je sumnjivo bilo što sos najviše podseća na sirup protiv kašlja, pa je čak bilo sumnji da se neki sastojci poklapaju.

Pi je odgovorila da ona sve radi po propisima, da sos proizvodi u atestiranoj kuhinji, pod pritiskom javnosti objavila je i recept, ali se ispostavilo da je u brzini pomešala neke mere pa je morala da se ispravlja. Bilo je tu još i štamparskih grešaka na etiketi, a i plastične bočice su se bušile tokom transporta… sve same nevolje.

Kada postaneš internet senzacija, privlačiš i mnogo negativne energije, tako da su društvene mreže preplavljene sprdanjem na račun sosa, pa i neproverenim vestima da su mnogi posle konzumiranja sosa završili u bolnici (sve sa slikom bolnice kao dokazom). Čef Pi je poručila da se ona ne snalazi najbolje sa tako brzim rastom njenog biznisa, ali da ima snage da se bori sa dušmanima, sada kada joj je karijera konačno krenula.

Prodavati hranu bez deklaracije je težak prekršaj u SAD, isto se odnosi i na reklamiranje, ali svim tim zakonima izmiču društvene mreže, posebno Tik-Tok. Teško je utvrditi šta je na toj mreži šala, a šta ozbiljno i kako se jedno pretvara u drugo, pa sve do tragičnih ishoda kao posledica snimanja videa za Tik-Tok.

Upravo taj pravni vakuum je vrlo interesantno pitanje i za Srbiju. Poslednjih nedelja pojavilo se više snimaka veoma mladih ljudi koji drastično krše saobraćajne propise i zakone, ne bi li napravili Tik-Tok snimak i stekli malo ili malo više slave među svojim vršnjacima.

Zato bi bilo zanimljivo čuti od pravnika da li bi motivisanost Tik-Tokom za kršenje zakona trebalo uzimati kao otežavajuću okolnost u donošenju presude, kako bi se takvo ponašanje preveniralo i sprečilo promovisanje koječega na mreži koja je široko pristupačna, posebno veoma mladima. I kako da se takva mera ne pretvori u masovnu cenzuru, što je i te kako moguće.

Za početak, moglo bi se primeniti za saobraćajne prekršaje pre nego što postanu krivična dela sa teškim posledicama, tako što bi se svi takvi postovi na Tik-Toku smesta procesuirali, a autori kažnjavali. Inače smo u sosu. ¶

Iz istog broja

Nuspojave

Jelek, anterija i Smakovci

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu