Kolumna

TV manijak

Osveštani rejtinzi 2

foto: tanjug

Osveštani rejtinzi

Simpatizeri vlasti, članovi stranke i birači suočili su se sa činjenicom da je vlast nekom majka, a nekom maćeha. Neprijatna politička spoznaja, u momentu kad se izliju fekalne vode iz poplavljenih septičkih jama

Siguran sam da postoje stvari koje ne bi trebalo emitovati na televiziji. Ne mislim ovom prilikom na maratonske rijaliti sesije u kojima možete videti bukvalno sve mračne strane ljudskog ponašanja, zaključno sa usranim ženskim gaćama čiju vlasnicu je bio blam da se javi. Dakle, ne mislim na tu vrstu neukusa, koja je za REM i dalje nevidljiva, a samim tim i van nadležnosti.

Mislim na situacije u kojima uprkos strogoj kontroli život ispliva na površinu u najnezgodnijem trenutku. Znate da su u Beogradu bile poplave. Vlast će vam reći da je za kratko vreme pala neverovatna količina vode, pa kanalizacija nije mogla da je skloni sa ulica. Opozicija će vam reći da šahtovi nisu čišćeni, a kanalizacije u trećini naselja uopšte i nema. Bilo kako bilo, voda se digla, ponegde provalila u kuće, automobile smo parkirali sidrom i nastala je poprilična šteta, naročito u "-ča, -ča, -ča" naseljima na levoj obali Dunava. Tamo je otišao predsednik, da popriča sa očajnim građanima, koji su se prijavljivali na nekakve liste čekanja za pumpe kojima je voda vađena iz poplavljenih podruma i kuća.

Bez obzira na svečanu priliku, nije bilo nimalo prijatno. Građani su postavljali neprijatna pitanja. Naravno, za poplavu je kriv i nemar komunalaca koji nisu održavali kanale, ali i građana koji su ih zaziđivali i prekidali kako im se ćefne. Problem je nastao kada su ljudi pitali zašto je takvo bahato ponašanje dozvoljeno nekakvim budžovanima. Simpatizeri vlasti, članovi stranke i birači suočili su se sa činjenicom da je vlast nekom majka, a nekom maćeha. Neprijatna politička spoznaja, u momentu kad se izliju fekalne vode iz poplavljenih septičkih jama. Zato je valjda vanredno predizborno obećanje, koje je izazvalo najveću radost i aplauze, bila kanalizacija u najavi. Nisam to morao da vidim, ili barem ne dok ta kanalizacija ne bude gotova. Ako je za utehu, čak i vile na Dedinju imaju septičke, nemaju kanalizaciju, ali oni su na brdu, a silom teže govna uvek idu naniže.

Ovu fekalnu estetiku danima nastavlja jedna TV reklama za probiotik, koja ne okoliša. Nema eufemizama o odmoru koji će postati bolovanje, o nervozi creva i štetnom dejstvu antibiotika na probavni trakt. Preko celog ekrana jasno i glasno piše – proliv. U razvoju dramske radnje, kojoj dramatika svakako nije potrebna, tu našu reč videćete ispisanu na mnogo svetskih jezika. Bilo gde u svetu, bićete u stanju da domaćine obavestite da ste se usrali. Za one koji slučajno ne znaju, na ruskom se za proliv kaže "ponos", pa vodite računa kako se izražavate. Lepo i poučno u jeku turističke sezone i sezone enterovirusa.

Isti utisak mogli ste imati kada su na barem dve televizije sa nacionalnom frekvencijom objavili ime i prezime maloletnog osmaka koji je tokom protesta predao primerak "provaljenog" testa. Dete je snimljeno, sa opisom da se radi o sinu "Đilasovog aktiviste", a što bi opet imalo biti krunski dokaz da su protesti dece politički instruirani. Roditelji će tužiti Kseniju Vučić koja je uz Vladimira Đukanovića vodila ovu harangu, u zemlji gde dečaku od nepunih 15 objavljujete lik i identitet, uz metu na leđima. Punoletni kriminalci imaju pravo na inicijale.

Na kraju, morao je neko da okadi ove bizarne TV slike. Do ove nedelje, najluđi crkveni performans imala je pevačica, danas rijaliti zvezda, Vesna Rivas koja je krstila svoje kučiće i tako su dobijene prve srpske pravoslavne čivave. Radoš Bajić, ponesen poletom prve klape nove igrane serije koja će se emitovati na Pinku, doveo je popa da osveti vodicu na početku snimanja. Serija prati život tri studentkinje iz provincije i zove se "Preživeti Beograd". Željko Mitrović, koji je bio prisutan, poželeo je da sveštenik dopuni blagoslov i unapred osvešta rejtinge buduće serije. Eto kako se promišlja među medijskim profesionalcima, gde se ništa ne prepušta slučaju. U opisu priče moguće je ponovo prepoznati taj strah od velikog grada, kao i podelu na Radoševo idealizovano selo i veliki prljavi pokvareni grad. Istina je negde na pola, recimo na levoj obali Dunava, u prigradskim naseljima bez kanalizacije.

A što se tiče autentičnih likova, priznajem da bi me umesto ljubavnih avantura tri studentkinje, više zanimao taj popić što ide okolo i osveštava partijske prostorije, domaće serije, stranačke slave, kamene temeljce novobogataških dvoraca, kao i tržne centre koje poplavi prva veća kiša. To je dramski lik par ekselans, ali tu seriju nećete gledati, ili je možda potreban blagoslov sa višeg mesta.

Iz istog broja

Navigator

Srce na dlanu za zrno vajfaja

Zoran Stanojević

Nuspojave

O (ne)dostojnosti

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu