Kolumna

Navigator

Novine u plamenu

Koliko pre desetak-petnaest godina, najveća muka bila je obući se rano ujutru za izlazak do trafike dok se greje voda za kafu. Internet nam je doneo komfor. Više ne moramo iz pidžame mada je kompjuteru još potrebno vreme da podigne sistem, taman koliko vodi da proključa. Eh, došlo vala vreme da se i ta navika menja.

Prema najnovijim istraživanjima u ozbiljnijim i zapitanijim zemljama od naše, utvrđeno je da ljudi koji imaju tablet računare imaju tendenciju da ih koriste rano ujutru i kasno po podne, tačnije, pre nego što odu na posao i kada se sa posla vrate.

Treba li nam bolji dokaz za to da tablet, više nego običan računar, zamenjuje štampu?

Istraživači primećuju da se vrsta računara koji koristimo menja tokom dana. Počinjemo tabletom koji se trenutno startuje (verovatno uz njega ide kafa iz nespreso automata, nikako turska), pa onda na poslu prelazimo na PC uz izlete na mobilni telefon kada god smo podalje od radnog mesta. Sociolozima bi to moglo da bude interesantno zbog načina ponašanja, ujutru i po podne smo, dakle, najmanje interaktivni, spremni da upijamo informacije, ali ne i da ih šaljemo (odgovaramo na mejlove i slično, za šta tablet nije najzgodniji). Uz izuzimanje zagriženih tviteraša koji, verovatno, stalno uz sebe imaju mobilni.

Vlasnici štampanih medija ovo bi morali dobro da prouče jer je njihova koža u pitanju. Trenutno im je najveći problem taj što su oni koji kupuju novine sve stariji, prosečno imaju više od pedeset godina, dok su vlasnici tableta uglavnom u kategoriji od 25 do 45. Tableti nisu jeftini, a postaju još skuplji ako već imate računar u kući.

No, slično je bilo i sa pametnim telefonima, pa su se mobilni operateri dosetili i krenuli da ih nude jeftino uz pakete usluga.

Sada se postavlja pitanje, da li bi tablete trebalo nuditi uz pretplatničke pakete za novine? Ako već svi pokazatelji govore o stvaranju nove navike (ako taj pridev ide uz tu imenicu).

Većina velikih medija, pa i medija u Srbiji, već ima aplikacije za tablet računare i mobilne telefone, ali to ipak nije dovoljno da bi opstali kod mlađe generacije čitalaca. Da bi novine pristojno živele, potrebno je da tablet imaju svi, što je uz trenutne cene nedostižno. Sadašnjih dva odsto korisnika tableta u odnosu na ostale računare nije dovoljno ni za preživljavanje, mada sve veći broj korisnika obećava.

I tu ima promena, doduše. Hit je novi tablet kompanije Amazon, nova verzija Kindla pod imenom Fire (vatra ili plamen). Sa cenom od 199 dolara, za sada samo u SAD, i sa performansama koje su nedaleko od neprikosnovenog ajpeda, ozbiljno preti da poremeti odnose na tržištu, ali i u vašem životu. Dolazi sa već instaliranim aplikacijama novina i magazina, samo treba da ih spuštate sa interneta. Problem je čitanje sa manjeg ekrana, ali navike se menjaju, pa će valjda i grafički prelomi novina.

Urednici starog kova reći će da ništa nije bolje od papira, ali ne ide im u prilog što je i papirnog novca sve manje u opticaju.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu