Pregled nedelje

Nova TV serija: Vrhovni komandant i 5000 specijalaca od 320.000 dinara 2

Zanimanje budućnosti: Aleksandar Vučić sa vojnicima Specijalne brigrade

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

20. 1. 2023. / 7.56

Nova TV serija: Vrhovni komandant i 5000 specijalaca od 320.000 dinara

Poput svakog vrhunskog producenta, Vučić stalno unapređuje svoju franšizu – Vojsku Srbije. Posle sezone „Šest haubica za Kosovo“, sledi nova u kojoj masno plaćeni momci skaču, uskaču i vise sa sajle. Da je to globalni trend, potvrđuje paravojna grupa Vagner u Putinovoj produkciji

Razliku između specijalaca i specijalista lako je uočiti. Sa prvima se predsjednik Srbije rukuje na kakvoj ledini, a poneko od drugih stoji iza njegovih leđa kao kandidat na izborima za funkciju koju će tobože obavljati.

Dalje, specijalci definitivno spadaju u deficitarne sirovine zemlje. Čak toliko da je Siniša Mali spreman odriješiti kesu ne bi li ih sa primanjima od 320 000 dinara namamio u vojsku. Na drugoj strani, izgleda da Srbija ima specijalista k’o pljeve. Zato ih i izvozi u Evropsku uniju. Prosto, zakon ponude i potražnje: biće da ovdje nisu potrebni čim ih vlast slabo plaća i još manje ferma.

Ispostavlja se i da su specijalci zanimanje budućnosti. U to ime, savjet mladima: batalite knjigu, radite trbušnjake i druge vježbe – em ćete imati lijepo tijelo, em dobro zarađivati. Pogledajte samo specijaliste. Mnogi nose naočale, rano sijede i onako pogureni imaju podočnjake od nespavanja. To je mahom sve što su stekli od bubanja i doktorata.

Ukratko, nije se Aleksandar Vučić tek tako sjetio specijalca. Ti momci i djevojke što skaču padobranima, rone i vise na sajlama, neusporedivo su atraktivniji za kamere od otorinolaringologa ili biokemičara – kad čovjek vidi jednog inženjera ili radiologa, vidio ih je sve.

Zapravo, radi se o kontinuitetu. Poput svakog vrhunskog producenta, Vučić stalno unapređuje svoju franšizu – Vojsku Srbije. Iz njega su sezone "Polovni ruski MiG-ovi“, "Parade“, "Kineski PVO ispod čekića“, "Lazar i Miloš“, "Obavezni vojni rok“, "Šest haubica za Kosovo“ i brojne druge. Sada je vrijeme za "Vrhovni komandant i 5000 specijalaca od 320.000 dinara“. Osim što nova sezona zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, prati i svjetske trendove. Najbolji dokaz je paravojna grupa Vagner u produkciji Vladimira Putina.

Ipak, može li Srbija zaista imati 5000 masno plaćenih specijalaca? Pogotovo ako se zna da njena vojska u sva tri vida broji nešto manje od 23 000 pripadnika?

Naravno da ne može ni teoretski, osim ukoliko nije riječ o uhljebljenju stranačkih paravojnika – istih onih koji su svirepo mlatili građane prilikom demonstracija iz jula 2020. Treba se nadati da do toga neće doći. U suprotnom, ne bi bilo loše pokrenuti SMS akciju prikupljanja novca za medicinske specijaliste. I te kako bi nam mogli valjati.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu