Kolumna

Navigator

Nemoj da ideš mojom ulicom

Nemoj da ideš mojom ulicom 1

Glagol "guglovanje" ovih dana dobija sasvim novu dimenziju, tačnije sve je više toga što se može guglovati. Taj pojam do sada se upotrebljavao za prikupljanje informacija o nekome ili nečemu ukucavajući ime čoveka ili firme u pretraživač Gugl. Ali odskora se guglovanje odnosi i na ulice, otkako se pojavio novi Guglov servis "ulični pogled" (street view).

Servis postoji od maja 2007. i deo je Guglovih mapa. Mape vam omogućuju da gledate ulice u gradovima iz ptičije perspektive, a stritvju vas spušta na zemlju, u neku tačku na ulici odakle imate pogled na okolinu od 360 stepeni, sa 290 stepeni mogućnosti gledanja po vertikali. Moćno!

Podršku ovom servisu daju Guglovi automobili koji na krosu nose metar i nešto visoku šipku na koju su pričvršćene panoramske kamere. Automobili se kreću ulicama, zastanu na trenutak na određenoj tački, uglavnom na raskrsnicama, slikaju okolinu i onda taj materijal aplouduju na sajt.

Ali tu počinju nevolje. Prvi gradovi u kojima je (na Dan mladosti pre dve godine) akcija krenula bili su San Francisko, Njujork, Denver, Majami i Las Vegas, svi u SAD. Akcija se primila i širila po Americi, sve do prošlogodišnjeg Tur de Fransa, koji je Gugl pratio sa ovim kamerama uvodeći u igru još 14 francuskih i jedan italijanski gradić. Usledili su Australija i Japan, pa Španija, Britanija i Holandija. Onda su krenule ozbiljne primedbe koje ovih dana kulminiraju.

Pobunili su se Britanci, građani zemlje u kojoj se i inače nalazi najveći broj sigurnosnih kamera po stanovniku na svetu. S jedne strane, to znači da su oni na takva izlaganja navikli, s druge da su razvili posebnu brigu za sopstvenu privatnost. Najbučniji protivnici smatraju da je ovakav servis sasvim nepotreban, da ne žele da im se kuće ili kancelarije nađu na snimku koji svako može gledati na internetu (i eventualno planirati pljačku ili napad, kažu), kao i da im nije drago ako ih kamera snimi u trenutku kada, recimo, izlaze iz seks-šopa ili stana ljubavnika ili ljubavnice i onda taj prizor učini dostupan celom svetu. Kako Gugl sve snima sa javne površine, baš kao i svaki drugi turista, ovi argumenti bili su prilično sholastički sve dok neko nije otkrio da se na jednom snimku nalaze gola deca koja trče po dvorištu. Jeste snimljeno prošlog leta, jeste bilo vruće i jeste to ono što deca uobičajeno rade u takvim prilikama, ali to ne sme da se pojavi na internetu i eto razloga da se servis u Britaniji zabrani, povikaše. Za sada je Gugl samo skinuo sporni snimak, a debata se nastavlja. Treba reći da nije malo ni onih kojima se servis sviđa i koji uživaju u tome da se kroz stritvju podsete mesta na kojima su bili ili vide ono što nikada nisu posetili, a zanima ih.

Guglova vozila za sada se neometano kreću tolerantnijim delovima Evrope, novi gradovi niču na mapi, a čovek prosto ne zna da li da se raduje ili zabrine kada crna opel astra sa sulundarom zaigra i pred njegovom kućom.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Spojeni sudovi

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Deset nedogođenih godina

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu