Kolumna

Navigator

Ne ulazite u 2022. ako niste digitalno spremni

Običaj je da se na kraju godine prave analize kakva je bila godina za nama i šta nas čeka u sledećoj. Ali, pre toga, ne bi bilo loše napraviti inventar stvari koje je već trebalo da uradimo, a nismo, iako nas stvarnost opominje. Dakle, evo pet zadataka koje ste morali da obavite u ovoj godini da biste sledeću sačekali spokojno i veselo.

Prvi zadatak odnosi se na vaše radno mesto kod kuće, da li je u potpunosti spremno i opremljeno? U martu će biti dve godine od kada je ogroman broj ljudi neočekivano prekomandovao svoje radno mesto u dnevnu ili spavaću sobu. Mnogi su u međuvremenu prešli na hibridni rad, a neki potpuno na onlajn radno mesto. Ali, jeste li (iskreno) nabavili kvalitetnu stolicu, sto, ekran, tastaturu, internet vezu, glavnu i pomoćnu? Rešenje ako nestane struja? Postoji li još nešto u čemu se “snalazite” jer negde duboko u sebi ipak verujete da je sve ovo privremeno i da su ta ulaganja preterana? Nije i nisu.

Mnogi biznisi koji postoje decenijama nisu preživeli izazov iznenadnog, potpunog prelaska na didžital na samom početku pandemije. Sada se o internet poslovanju govori kao o osnovnom modelu a ne kao o alternativi, kako je bilo do pre dve godine. Zato je drugo prednovogodišnje pitanje da li možete da zarađujete radeći isključivo onlajn. Ukoliko je vaš posao teško digitalizovati, da li ste smislili šta je to što biste mogli da radite digitalno i da li ste se za to obučili i pripremili? Nije reč samo o nekim novim zaključavanjima, već o tržištu rada uopšte, koje prati trendove. A oni nameću onlajn kao glavni poslovni ambijent već u 2022. Ko se za to nije osposobio, drastično je smanjio svoju cenu na tržištu rada.

Nesreće se dešavaju, počev od poplave, požara, krađe, preko hakerskog napada i zaključavanja vašeg hard diska, uz zahtev da otključavanje platite u kripto valutama. Rešenje je krajnje jednostavno, potrebno je da imate bekap svih svojih podataka u klaudu, pa i na nekom fizičkom hard disku i da to radite svakodnevno, naročito ako vam je proizvodnja podataka intenzivna, i to vam je bio treći zadatak za 2021. Ovaj savet je na nivou otkrivanja tople vode, rupe na saksiji ili upozorenja da zamenite letnje gume zimskim pre nego što padne sneg ili jutarnji mraz zaledi kolovoz. Ali, ako je zaista tako, zašto to niste uradili i kada nameravate? Oni koji se kunu da će to uraditi “koliko sutra” su isti oni koji će vam uskoro priznati da je “trebalo juče”.

Kad smo već kod hakerskih napada, najčešće su uspešni zbog slabog pasvorda koji koristite ili zato što koristite samo jedan pasvord. Redovna promena pasvorda, koliko god da je smarajuća, ključna je za bezbednost vašeg posla i života koji se seli na internet. Ako na ključnim nalozima niste promenili pasvord duže od šest nedelja, imate problem. Takođe, savetuje se da svi uvedemo dvostepenu autentifikaciju, što znači da se nalogu pristupa sa dva pasvorda. Ako haker probije jedan, imaćete dovoljno vremena da reagujete pre nego što vas ošteti. Zaključavajte i kapiju i kuću, jer trenutno samo kapiju zaključavate, a ograda je niska. To je zadatak broj četiri.

Peti zadatak odgovara na pitanje da li redovno apdejtujete softver koji koristite. Programi se ubrzano izbacuju na tržište, problemi u njima otkrivaju se “u hodu”, srećom, tako se i krpe. Ali ako ne unapređujete svoj softver redovno, rizikujete da vas hakeri iznenade ili da vas iznenadi greška u softveru koja je odavno ispravljena, samo vi o tome niste brinuli. Neki programi se sami unapređuju kada uključujete ili isključujete računar, potrebno je da ih podesite na tu opciju.

Tako dolazimo i do šestog zadatka – isključujete povremeno računar jer ima života i mimo ekrana, što se odnosi i na mobilni telefon. Ko nema alternativu za didžital, nije spreman za 2023.

Iz istog broja

Nuspojave

O pobedi pre novog poraza

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu