Kolumna

Navigator

Ne skreći sa staze

Nabaviti sve što vam treba za Novu godinu i Božić zna da bude frustrirajuće iskustvo, povezano sa satima provedenim u redovima i gužvama po prodavnicama uz otimanje oko poslednjeg primerka željenog "nečeg". Koliko puta ste (ili ćete u narednim danima) pomislili: sad i nikad više! Da biste sve to ponovili naredne godine u decembru.

Ne skreći sa staze 1

Jedno od komfornih razrešenja ove drame trebala bi da bude kupovina internetom, ali problem je u tome što je ova usluga izgleda udarila u plafon, a možda i malo dalje od toga. Prema podacima iz Amerike i Engleske (biće zemlje hakerske, ali to nije sasvim u skladu sa ovom temom), pretpraznično naručivanje raznih roba internetom povećano je za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok tradicionalne prodavnice beleže rast manji od 1 odsto (uz podjednake gužve kao i prošle godine, ako ne i veće). Frka je i u onlajn supermarketima, koji su nekoliko dana pred katolički Božić prestali da primaju narudžbine jer ni sa ovim što im je do sada stiglo ne mogu da se izbore.

Naravno, Božić i Nova godina specifični su po tome što postoji vrlo precizan rok do kog kupovina i, što je još važnije, isporuka imaju smisla i što se taj rok odnosi na celu populaciju. Još i gore, svi teže da se tom roku maksimalno približe, što dodatno sluđuje prodavce i dostavljače.

I dok je ranijih godina internet nuđen kao alternativno i komotno rešenje za one koji bi da se u danima pred BiNG drže gospodski, a da nikoga pa ni sebe ne uskrate za štogod, ove godine su prodavci masovno slali poruke redovnim mušterijama moleći ih i upozoravajući da ne čekaju poslednji trenutak za narudžbu.

U svemu tome profitiraju i razni munđosi koji su u (pred)prazničnom internet šopingu videli svoju šansu. Problem je što takvi vrlo često ne mogu da odgovore izazovu te ono što je naručeno kod njih ume da zaluta ili da se dostavi naknadno. Kako se oseća onaj ko je naručio i platio dok gleda pod praznu jelku, bolje je i da ne pomišljate. Interesantno je da se klasične prevare, lažni sajtovi i slično ne spominju previše. Korisnici su stekli neko osnovno iskustvo u kupovanju internetom te ne nasedaju lako.

Još jedan fenomen je zanimljiv. Veliki trgovački lanci ne bore se previše za internet kupce računajući valjda da se radi o mnogo muke, angažovanja dodatnog osoblja na kraći rok (što je uvek skupo), a bez odgovarajućeg komercijalnog rezultata. Zbog toga posao cveta malim i srednjim kompanijama (otud šansa za munđose). Inače, to je trend i mimo praznika jer, prema najnovijim pokazateljima, internet sve više postaje mesto za nabavku veoma specifičnih roba i usluga, a Ebay nudi relativno jednostavan način za formiranje sopstvene "radnje" (vidi www.ebay.com/selI pa birajte opciju stores na dnu strane).

Pošast internet kupovine (praznične i inače) nije zahvatila Srbiju, pre svega zbog još nedostajućeg dinarskog plaćanja na internetu, ali mogućnost kupovine u onlajn supermarketu Maxi postoji na www.maxi.co.yu. Sajt je praznično dekorisan, ali stiče se utisak da je to ipak više u funkciji podrške diskontima nego podsticanju onlajn kupovine za praznike.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Protiv umetnosti

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Čudna šuma

Teofil Pančić

Vuk

D. Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu