Kolumna

Navigator

Ne okreći se, sine

Zamislite da ste postali lice kampanje sa čijom se sadržinom duboko ne slažete? Zamislite i da ste lično vi dali pristanak da se vaš lik koristi u tu svrhu, samo tada toga niste bili svesni? Pitate se u čemu je štos? E, pa, dobro došli u svet stok fotografija, baze slika svake vrste iz koje svako može da kupi šta god da mu je potrebno i potom to sasvim legalno upotrebi, za nešto malo para.

Najnoviji primer je jedna simpatična porodica koja je poslužila za kampanju protiv legalizacije istopolnih brakova u Irskoj. Na slici su radosni otac i majka koji ljube svoju nasmejanu bebu. Oni zaista jesu srećna porodica, ali nikada nisu pristali da se njihova slika koristi u kampanji koja se ne poklapa sa njihovim uverenjima (veruju da svako ima pravo da voli i venčava se s kim god hoće). Ali je istina da su se dogovorili sa jednim fotografom da ih besplatno slika sa bebom, jer su želeli da imaju lepe fotografije. Jedini uslov fotografa bio je da slike stavi na stok sajt, mesto gde svako može da otkupi pravo na korišćenje fotografije za relativno male pare, bez pitanja i uslovljavanja. Fotografu se posrećilo, slike su otkupljene više puta u različite svrhe, a jedna od njih je bila ova kampanja u Irskoj. Loša sreća, zaključila je porodica koja nema pravo ni na kakvu žalbu ili tužbu. Sve je potpuno legalno i unapred su pristali da njihove slike budu ubačene u virtuelni džak.

Internet nudi mnogo toga besplatnog. Gugl mape i razni drugi servisi koji umeju da budu od ogromne pomoći, naročito kada lutate, dobar su primer. Međutim, da biste to koristili, morate da uključite servis na telefonu (ili nekom drugom uređaju) koji prati vaše kretanje. Ne morate mnogo ni da se trudite, kada ste instalirali sve te aplikacije kliknuli ste na dugme kojim ste odobrili Guglu da sam uključuje šta je potrebno. Isključivanje se obavlja ručno (idite u Settings, pa u Lokacion Services, odnosno Usluge lokacije). Ali, znajte da će se to ponovo uključiti, odnosno da ćete ga sami praktično uključiti čim se obratite nekoj omiljenoj aplikaciji.

Slično je i sa programima preko kojih "besplatno" gledate filmove i serije ili dobijate neke druge fantastične usluge. Pružalac usluge samo želi da zna malo više o vama, tačnije želi da zna baš sve. Benigniji način da se ti podaci iskoriste je da vam posle Gugl ili neko drugi nameće reklame koje ćete gledati i koje će vam iskakati sa svih strana. Malo veći problem je ako podaci o vašem kretanju u fizičkom ili virtuelnom svetu budu dostupni nekom ko bi znao šta će s njima (iz komercijalnih ili nekih drugih razloga). Još gore je ako Gugl ili neko drugi na osnovu profila koji vam je napravio krene da vam određuje rezultate pretraživanja. Vaš "slobodni internet" na kome se najneverovatnije stvari mogu dobiti besplatno, najednom postaje vrlo kontrolisano mesto.

Nije problem to što Gugl ili neko drugi zna gde ste bili i šta ćete raditi. Problem je ako im to samo služi da provere da li se ponašate baš onako kako su vam oni zacrtali.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu