Kolumna

Navigator

3. 7. 2019. / 19.47

Ne lipsavajmo do zelene 6G mreže

Ovih dana u Srbiji se vodi borba za vaš kablovski priključak, uglavnom između SBB-a i Telekoma. Budući da je u toj trci dosta zaostajao, Telekom sada hvata priključak, bukvalno, raskopavajući ulice i zgrade kako bi stigao do vašeg stana. Veruje se da to povezivanje donosi i novac i medijski, politički uticaj. Dve se nevolje, od brojnih, ovde naročito ističu.

Jedna, manje loša je da operateri ne razumeju pravac razvoja tehnologije, odnosno da će u narednih nekoliko godina 5G pristup potpuno obesmisliti kopanje kanala i razvlačenje kablova. Druga, mnogo gora je da oni vrlo dobro znaju da se brza bežična mreža neće još dugo širiti Srbijom, barem ne u tom kapacitetu da bi mogla da zameni kabl. I to ne zato što za to ne postoje tehnički uslovi, ako razumete šta hoću da kažem.

Problem sa 5G mrežom već se naslućuje tamo gde se ona nudi na testiranje, recimo u Australiji. Iako operateri najavljuju da bi ona mogla da ima brzinu jednog gigabita u sekundi, u realnosti ne dostiže ni trećinu od toga, što je čini tek nešto bržom od LTE mreže koju već koristimo. Moguće je da tehnologija još nije sasvim spremna, kako neki tvrde, odnosno da 5G neće izdominirati u 2020. godini, kako je najavljivano već par godina kasnije. Ide se dotle da neki već pričaju o 6G kao "ultimativnoj" tehnologiji, što su nam tvrdili i za 4G pre nekih pet-šest godina.

A možda je rast brzine politički limitiran sankcijama koje Amerika uvodi kineskim kompanijama. Doduše, najavljena je njihova suspenzija posle susreta Trampa i Šija u Japanu prošlog vikenda, ali su Kinezi i Amerikanci sada "viši prijatelji", znatno oprezniji u međusobnom odnosu. Što se odražava na razmenu tehnologije, a samim tim i na brzinu njenog razvoja i širenja.

Kako god, sudbina kabla, makar u svetu, slična je sudbini pejdžera i telefaksa. Nestaće. Već sada većina televizora ima Smart karakteristike, povezuju se na internet. To je osnov za razvoj bežičnih servisa za gledanje programa. Recimo, Jutjub je takav servis već razvio u Americi i obuhvata sve velike mreže i proizvođače sadržaja za jedinstvenu pretplatu od pedesetak dolara. Nikakav vam kabl ne treba, samo uključite televizor i izađete na internet. Tu birate šta ćete da gledate, bilo da ste stalni pretplatnik ili kupujete na parče, recimo, samo jednu utakmicu, film ili političku debatu.

Ovo sa političkim debatama je posebno zanimljivo jer bi one mogle da budu sledeći super popularni TV format. Upravo to pokazuje gledanost debata za predsedničkog kandidata Demokratske stranke u SAD, gde se dvadesetak kandidata trenutno takmiči za jedno mesto. Sastav je raznovrstan, neki gledaju jer ne mogu da veruju ko se sve takmiči, a od prethodnog ciklusa u kome je među republikancima učestvovao Donald Tramp pokazalo se da to može biti i te kako zanimljiv i gledan program. Samo ako ima pravu zvezdu. Ili više njih. U ovoj našoj priči – vredan da platite pretplatu.

Ako vam neko ovih dana zakuca na vrata i ponudi da isprobate i neki drugi servis osim ovog koji imate, ljubazno ga zapitajte kakvi su im planovi za 5G televiziju. Bude li bez odgovora, znajte da je reč o privremenom projektu, na godinu, dve najviše i ne obavezujte se čvršće i duže. Konkurencija sadašnjim operaterima neće doći iz kabla nego iz vazduha i biće snažnija i sveobuhvatnija. To neće promeniti mišljenje starijih da je televizija bila bolja kada smo imali samo jedan program, eventualno dva, i kada se vodilo računa o tome šta sme na ekran.

Iz istog broja

TV manijak

Živimo za fajt

Dragan Ilić

Putevi oko znakova

Nadrealni feudalizam

Lazar Džamić

Nuspojave

Cirkus »Zlatno doba«

Teofil Pančić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu