Kolumna

Navigator

Naš prijatelj, političar

Jeste li videli neku objavu na internetu kandidata ili liste koja sasvim sigurno nije vaš izbor, ali ste je upamtili, možda i prepričavali? Jeste li nešto od toga prosledili prijateljima kako bi se i oni nasmejali na nečiji račun, ili pak skandalizovali objavom? Ako ste korisnik bilo koje društvene mreže ili aplikacije za komunikaciju, onda je vaš odgovor na barem jedno od ovih pitanja, a verovatno na sva, sasvim sigurno potvrdan. I to nam govori koliko je snažan uticaj društvenih medija i aplikacija u političkim kampanjama. Kraj svake kampanje je samo početak sledeće, tako da je ovo pravi trenutak da političke stranke i pokreti preurede svoje kampanje na društvenim medijima, ako već nisu.

Kako će to uraditi njihova je stvar, ali evo nekoliko (pet) osnovnih saveta, pomoću kojih svako od nas može da utvrdi jesu li zadovoljili preduslove za nekakav uspeh.

Overite nalog: Prvo i najvažnije je da svoje pratioce i potencijalne birače uverite da zaista stojite iza naloga, da se ne radi o prevari ili travestiji, čega ima na društvenim mrežama onoliko. Svaka mreža ima svoja pravila i neophodno je da ih naučite i poštujete kako bi vam dozvolili da se zvanično registrujete.

Komunicirajte svakodnevno: Pratioce morate ubediti da ste stalno u pogonu, najpre tako što ćete im se svakodnevno obraćati, potom i tako što ćete s njima razgovarati, naravno u okviru neke pristojnosti koju ste prethodno uspostavili. To znači da ne ulazite u (dublje) rasprave sa trolovima, to jest botovima, kada ih prepoznate. Ali i da pritom nikako ne izlazite iz zone pristojnosti koju ste odredili, koliko god da ste isprovocirani. Preporuka je da što češće objavljujete video-materijale kao i da koristite lajv strimove (pa i Tviter spejsove) za objavu vesti i komunikaciju sa pratiocima. Pratioci radije idu tamo gde mogu nešto da vide i gde ima mogućnosti za razgovor.

Raširite se po svim mrežama: Neki političari koncentrišu se na najpopularnije mreže, Tviter, Fejsbuk, Instagram, potcenjujući mreže koje se smatraju “infantilnim”, poput Snepčeta i Tiktoka. Preporuka je da svoj nastup “diversifikujete” i da ne zanemarite nijedan kanal komunikacije, kada vam je već pristupačan. Iznenadićete se gde sve možete zateći “ozbiljne” birače, odnosno grupu koju ciljate. Isto važi za Vajber, Votsap, Signal, Telegram i ostale “mesindžere” koji su odlični za širenje poruka, i to poruka koje dolaze od nekog bliskog ili makar nekog s kim smo u stvarnom kontaktu. Šerovanje, odnosno deljenje je najdelotvorniji način da raširite svoju poruku.

Proveravajte pre nego što objavite: Ništa gore nego da napravite dobru mrežu pratilaca na više mreža i da onda objavite nešto što je netačno, pogrešno ili za nekoga uvredljivo. Svaku objavu proverite, ako treba testirajte, ne žurite. Tek kada ste sigurni kliknite na dugme za slanje.

Izađite iz svog balona: Ako se obraćate samo svojima, male su šanse da proširite broj pratilaca i steknete nekog novog birača. Zato je preporuka da ne objavljujete samo svoje tvrde političke stavove već i stvari koje nemaju veze sa politikom, ali su zanimljive, zabavne i mogu da zainteresuju ljude da se s vama druže na mrežama. Nastojte da se sprijateljite sa što više ljudi, najrazličitijih, jer će prijatelji (i njihovi prijatelji) na kraju zaokružiti vaše ime ili listu.

Krenite odmah, ne čekajte izbornu godinu. Ako ove savete niste dosad čuli od nekoga, već kasnite.

Iz istog broja

Nuspojave

Demografija poraza

Teofil Pančić

TV manijak

Pepeljuga u virtuelnom studiju

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu