Kolumna

Navigator

Najskuplja pica na svetu

To je ostvarenje sna svakog sitnog internet spekulanta. Registruješ neki domen pre nego što se drugi dosete, sačekaš neko vreme dok interesovanje poraste i onda ga preprodaš za velike pare. Najnovija epizoda ove priče koja je uzbudila čitav internet Eldorado je ona o domenu pizza.com. Vlasnik ovog domena, izvesni Kris Klark iz Baltimora u SAD, dobio je na aukciji prošle nedelje 2,6 miliona dolara za ovu adresu. Registrovao ju je 1994. godine u vreme kada jagme za domenima uopšte nije bilo. On i drugar su održavali sajt neko vreme u nadi da će im doneti neku paru. Nisu bili preterano vešti u tome pa su odustali, a Klark je pokušavao preko sajta da animira ljude iz pica biznisa za svoje konsultantske usluge (bavi se savetovanjem u oblasti internet sigurnosti). Onda je početkom ove godine čuo da je adresa vodka.com prodata za tri miliona dolara i pomislio je da bi mogao i svoj domen da stavi na aukciju. Bilo je potrebno desetak dana da dostigne cenu za koju je prodat, a Klark je nakon prodaje rekao da žali jedino što u ono vreme nije registrovao više domena. Za pizza.com je godišnje plaćao 20 dolara, dakle je ukupna investicija bila manje od 300 dolara, a dobio je deset hiljada puta više. Doduše, čekao je 14 godina. To se zove "blago sa tavana", a moglo bi da bude i inspiracija za neku novu epizodu "Mućki".

Ova prodaja imala je i nekoliko nuspojava. Čim sam pročitao vest, otišao sam da pogledam kako sajt izgleda. Uzaman, navala je bila tolika da je provajder objavio da ga seli na drugu lokaciju. Dan kasnije sajt je bio pristupačan, ali se ispostavilo da se radi o vrlo amaterskom, nezanimljivom sajtu. Na forumu je retko kada bilo više od jednog posta, poslednje vesti su iz decembra neke godine. Otprilike kao zapušteni lokal u centru grada u koji niko ne ulazi. Zanimljivo je da su i sajtovi srodnog imena ovih dana doživeli renesansu, tako da je abboutpizza.com čak na vrh strane stavio obaveštenje da sa sajtom pizza.com nema ništa i da domen nije na prodaju. Mada, piše na sajtu, ako stigne prava ponuda…

Na internetu se rasplamsala diskusija. Prvi zaključak je bio da visoku cenu mogu da postignu samo .com domeni. Sve ostalo je manje upotrebljivo. Nije ni svaka adresa podjednako zanimljiva. Javljali su se ljudi sa naizgled atraktivnim domenima kukajući da niko nije zainteresovan da ih kupi ni po nabavnoj ceni od 20 dolara. Dakle, potreban vam je i neki realan biznis koji procenjuje da mu fali još samo atraktivna internet adresa. Ime sajta dolazi na kraju priče, nikako na početku, jer bi u suprotnom pizza.com vredeo možda i sto puta više. Primer je Business.com koji je prodat za više od 300 miliona dolara, ali kao razvijen posao, ne kao ime. Budući da je pica domen kupio ozbiljan investitor biće zanimljivo pratiti šta će se sa ovom adresom dešavati.

Kako je u Srbiji upravo u toku prodaja adresa u okviru novog nacionalnog domena .rs, postavlja se pitanje da li će tu biti nekih para ako pravovremeno registrujete neku zanimljivu adresu. Da, moguće je, ali realnije je da za nju u budućnosti dobijete milione dinara, nikako dolara. Teško je predvideti šta će biti traženo, naročito na malom tržištu gde se bilo koji domen može učiniti privlačnim nakon malog reklamiranja u medijima. To znači da bi potencijalni kupac radije uložio pare u marketing svog domena nego u otkup onog koji ste vi registrovali. Procenjujem da će se u budućnosti u Srbiji bolje prodavati razvijeni internet biznisi, tako da će internet bajke i dalje uspevati negde drugde, sem ako ste uštekovali neku baš atraktivnu .com adresu.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu