Kolumna

Navigator

Mislili ste da je ajfon skup 2

Apple Visio Pro: Zamena za sve IT uređaje koje imate u kući

Foto: Wikipedia.org

Mislili ste da je ajfon skup

Naš pogled na svet uskoro će se dramatično promeniti. Ne zbog nekog rata, dolaska vanzemaljaca ili klimatskih promena, mada ni to ne treba isključiti, već zbog očiju

Najveće IT kompanije ozbiljno se utrkuju u tome da nam nataknu naočare i preko njih plasiraju dopunjenu realnost (augmented reality). Sada se u taj posao uključila i kompanija Epl. Njihovi poslovni principi su da obično nisu prvi, ali kada se pojave sa proizvodom, on je bolji od konkurentskog, otvara nove horizonte i košta znatno više. Ni ovoga puta nisu izneverili, naprotiv.

Na svojoj konferenciji WWDC23 održanoj 5. juna u sedištu kompanije u Kupertinu, u Kaliforniji, Epl je predstavio nekoliko novih proizvoda, a Vision Pro je bio hedlajner. To što je ovaj uređaj, koji izgleda kao poveće skijaške naočare, stavljen u prvi plan znači da je Epl dostigao tehnološki nivo da ga iznese na tržište, a na tržište iznose samo ono što će da nas ostavi bez daha i bez para, jer ćemo odmah poželeti da ga kupimo. I cena ostavlja bez daha – Vision Pro košta 3499 dolara (plus porez) i to svi stavljaju na početak vesti, s razlogom. Neki će moći samo da ga gledaju. A svi će želeti da ga imaju.

Zapravo, i na konferenciji su svi mogli samo da gledaju, nikome nije dato da proba naočare, mada bi to trebalo brzo da usledi čim su odredili cenu. Zato je na Eplovom sajtu Vision Pro veoma dobro predstavljen. U njemu se nalaze, otprilike, dva i po ajfona, a iza glave je baterija koja može da iznese samo dva sata rada. Zbog toga je na svim snimcima VP priključen kablom na “nešto” što ne vidimo, ali se verovatno radi o punjaču ili dodatnoj bateriji. To malo komplikuje korišćenje, odnosno ograničava kretanje, ali budući da modernu tehnologiju uglavnom koristimo u sedećem položaju, može da se kaže da to i nije najveći problem.

Najjednostavnije rečeno, VP vam zamenjuje sve IT uređaje koje imate u kući, telefon, kompjuter, televizor, sve ono u šta mora da se gleda pa i nešto preko toga. Može da vam prikaže ekran odgovarajuće veličine pred očima kada vam je to potrebno, aplikacije vam se otvaraju u prostoru, što otvara sasvim nove mogućnosti. Recimo, da ukloni fizičke prepreke našem vidu, na primer, da u gomili dece tačno prikaže gde se nalazi vaše dete ili vas upozori da ide kuda ne treba.

Vision Pro se koristi pokretima u prostoru. Mahanjem gore-dole pomerate stranice, upiranjem prstom birate aplikacije, tako je barem zamišljeno da radi. Predviđaju i revoluciju u onlajn sastancima, mada bi svi na njima morali da se pojave sa očima ko u mrava (tako izgledate sa naočarima na glavi) što je posebna tema. Uz korišćenje veštačke inteligencije, sadržaje ćemo kreirati (i pisati) pokretima ruke ili govorom, pod uslovom da se u tome izveštimo. Neće biti tastatura, drugih ekrana, kompjutera ispod stola ili gde već.

Pre par nedelja ovde smo pisali o Gugl naočarima čija je osnovna prednost što su “neinvazivne”, to jest izgledaju kao obične naočare, ali moraju da se povežu sa nekim uređajem koji ih snabdeva informacijama. Druga mana im je što ne postoje, sem kao nacrt. Vision Pro je napravljen mada je kabast i verovatno nepraktičan za korišćenje u svim situacijama. To ne znamo dok ne probamo, a kad probamo, verovatno ćemo zaključiti da dalji život bez toga nema mnogo smisla.

Za mnoge od nas to trenutno zvuči krajnje nerealno, ali ko je početkom dvehiljaditih mogao i da pomisli da ćemo većinu vremena danas provoditi buljeći u ekran telefona, stalno i svuda. Vision Pro i slični uređaji barem će nam ispraviti glavu. Otpor ovakvoj tehnologiji i promenama koje donosi je neophodan tim više što je uzaludan.

Iz istog broja

Ova situacija

Zna li šef države šta čini

Filip Švarm

TV manijak

Samo teatralno

Dragan Ilić

Nuspojave

O nezahvalnosti

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu