Komentar nedelje

Milan Radoičić na Kosovu: Setite se Šešelja i Arkana 2

Vratio se na Kosovo: Milan Radoičić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

8. 7. 2022. / 6.59

Milan Radoičić na Kosovu: Setite se Šešelja i Arkana

Treba li sada potpredsednik Srpske liste i „kontroverzni biznismen“ da organizuje „narod i dobrovoljce“ na severu Kosova na isti način kao što su to u Krajini 1991. radili četnički vojvoda i paravojni komandant sa Interpolove poternice? Kako se onda sve završilo, nikome ne treba objašnjavati

Poput Zelenskog – neobrijan i u sivomaslinastoj majici – Milan Radoičić je na društvenim mrežama obznanio da se vratio na Kosovo.

"Tu sam, a vi znate šta to znači“, rekao je potpredsjednik Srpske i liste na snimku ispod krsta na brdu Kamilja.

Zaista, što to znači?

"Gluposti koje čitam u prištinskoj štampi kažu da to Vučić preti“, izjavio je predsjednik Srbije ."Čime? Kako mogu da se jedan čovek ili tri čoveka negde pojave negde, pa nešto rešavaju.“

Aleksandar Vučić se pravi nevješt. On i te kako zna da su početkom devedesetih ljudi nalik na Radoičića odlazili u Krajinu sa porukama poput njegove da "srpskom narodu tek preti teror“ i da "odavde nema nazad“. Bar jednog više nego dobro poznaje. Ime mu je Vojislav Šešelj.

Također, Vučić se mora sjećati i onog što je uslijedilo. Na počeku, bile su to akcije slične onoj specijalne jedinice kosovske policije u Štrpcima poslije istupa Radoičića – navodno  zbog sumnje u špijunažu. Zatim bi, kako nacionalne tenzije rastu, stizale "patriote“ tipa Arkan ili Šešelj… Što je bilo dalje i kako se završilo, nikome ne treba objašnjavati.

Treba li sada Radoičić organizirati "narod i dobrovoljce“ na isti način kao Šešelj i Arkan u Krajini radi sprečavanja "Oluje“ Aljbina Kurtija koju je Vučić najavio u posljednjem obraćanju naciji? I treba li kosovskom premijeru davati povode za daljnju radikalizaciju? Pa upravo su tako Srbi u Hrvatskoj na pladnju izručeni Franji Tuđmanu. I da se ne lažemo – zbog stava Srbije prema Rusiji u svjetlu rata u Ukrajini, Kurti ima mnogo veću podršku Zapada nego što ju je hrvatski predsjednik imao 1991.

Vučić kaže da je privatna stvar Milana Radočića da li je na Kosovu ili negdje drugo – "to sa državom nema ništa“. Sa službenim Beogradom ni Šešelj 1991. nije imao zvaničene veze, niti mu je to smetalo. Radoičiću je još lakše – na svakom susretu predstavnika Srpske liste i Vučića, on ima počasno mjesto. A da je sjever Kosova njegova privatna država isto kao što je istočna Slavonija bila Arkanova, spada u najpoznatiju javnu tajnu. Ako neko ne vjeruje, neka se o raspita po Kosovskoj Mitrovici kako to izgleda – možda mu samo izgore kola.

Sudbina Srba u Hrvatskoj opominje. Kao što je njih ondašnja, tako je i sadašnja vlast besprizorno instrumentalizira srpski narod na Kosovu. Svakako, Srbija se neumorno mora boriti za njegova prava i položaj, ali nešto nikad ne treba zaboraviti. A to je da je stanovništvo Krajine u "Oluji“ izgubilo sve, a Šešelj i Arkan poslije nje postali bogatiji i moćniji nego ikad.

Valja se samo nadati da Milan Radočić neće dospjeti u istu priliku iako je, kako kaže Ivan Čolović u posljednjem broju Vremena, scena pripremljena za spomenik Slobodanu Miloševiću.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu