Analiza

Maja Gojković: Savladavanje prepreke Filmskog centra 2

Dobra saradnja Filmskog centra i Ministarstva kulture: Maja Gojković

Foto_ Tanjug

2. 5. 2022. / 16.09

Maja Gojković: Savladavanje prepreke Filmskog centra

Novi Upravni odbor, Filmski centar Srbije dobiće najranije u junu. Svi sa kojima je do sada predlagano da se prihvate te dužnosti uslovljavali su svoj pristanak odlaskom Jelene Trivan, a ona je nepomerljiva

Filmski centar Srbije dobiće novi Upravni odbor najranije u junu, najavila je Maja Gojković ministarka kulture i informisanja. Biće to tek kad sadašnjem istekne mandat, a ne zbog onog "što se dešavalo“.

U ovoj najavi nije jasno koji je to sadašnji Upravni odbor (UO) s obzirom da u Filmskom centru Srbije (FCS) ovo telo ne postoji od kraja prošle godine, a posebno nije jasno zašto da se na novi čeka do juna, s obzirom da obezglavljeni FCS vrlo teško funkcioniše.

Po trenutnom zakonu, UO FCS-a treba da ima devet članova. Međutim, članstvo je počelo da se osipa nakon 25. novembra kad je odlučeno da se poništi Konkurs Filmskog centra za sufinansiranje filmova eminentnih reditelja Želimira Žilnika, Gorana Markovića i Srđana Dragojevića, pa ih je uskoro ostalo samo troje. To su reditelj Miroslav Lekić, montažer Petar Jakonić i Jelena Trivan – predsednica.

Tri člana nisu dovoljna ni da čuvaju lik i delo Upravnog odbora, niti da donose odluke u ime FCS-a. Pa ipak, iako im je jasno da Filmski centar od njih nema nikakve koristi, oni ne žele da odu sa svojih pozicija do isteka mandata zato što tvrde da nemaju nikakvog razloga da to učine. U ovakvom stavu naročito je nepokolebljiva Jelena Trivan.

Zna se da je Ministarstvo kulture, kome je dužnost da odredi nove članove Upravnog odbora, do sada nekoliko puta pokušavalo da ispuni taj svoj zadatak. Ali, svi kojima je predloženo da se prihvate te dužnosti uslovljavali su svoj pristanak odlaskom Jelene Trivan – nisu hteli ni jedan jedini dan da provedu sa njom, a kamoli do juna.

Postoje mnogi zahtevi za njenom smenom, mediji često pišu o njenim lošim poslovnim potezima, ali ona je nepomerljiva. Čime je to Jelena Trivan zaslužila da drži u šaci i FCS i Ministarstvo, ne zna se.

Maja Gojković se već od prvih dana na mestu ministarke kulture pokazala kao neko ko rešava stvari, počela je od ispravljanja grešaka svog prethodnika Vladana Vukosavljevića, na primer od potrage za ukradenim muzejskim eksponatima,  pa čudi zašto nije uspela da reši problem FCS-a, tim pre što nema sumnje da joj je vrlo stalo do Filmskog centra Srbije.

Uspela je da prebrodi interregnum nastao zbog Upravnog odbora prebacivanjem svih nadležnosti tog tela na Ministarstvo, što inače zakon predviđa ali ga nije jednostavno sprovesti. Na taj način FCS je mogao da nastavi sa raspisivanjem konkursa za sufinansiranje filmova, i tako omogući mnogim projektima da počnu odnosno nastave snimanje.

Takođe, ima i plan kako da Filmski centar postane ustanova modernijeg ustrojstva, poput instituta u Poljskoj i Francuskoj, koji bi "objedinili sve napore države da ponovo finansiramo filmove koji mogu na pravi način da predstavljaju Srbiju“, i očekuje da će rad na toj promeni preuzeti nova Vlada.

Ukratko, stalo joj je do FCS-a, uspeva da mu pomogne, ali čim dođe do Jelene Trivan naiđe na prepreku.

Podsetimo, Jelena Trivan je bila jedan od pretendenata na mesto na koje je oktobra 2020. postavljena Maja Gojković. Uz karijeru Jelene Trivan vezano je više negativnosti, što je nikako ne preporučuje na takvo mesto. Maja Gojković je za samo godinu i po dana uspela da u kulturi pokrene stvari najviše koliko su joj okolnosti (čitaj: viši od nje) dozvoljavale.

Sad nas opet čeka nova Vlada.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu