Kolumna

Navigator

Libra franca

Iz današnje perspektive možda zvuči neverovatno, ali za godinu dana ovaj magazin možda ćete kupovati za libre umesto za dinare ili neku drugu važeću valutu. Libra je kriptovaluta koju upravo kreiraju u Fejsbuku, u njihovom odeljenju pod nazivom Kalibra, bazirana je na blokčejn tehnologiji, ali je ne treba mešati sa bitkoinom ili bilo kojom drugom postojećom kriptovalutom iz mnogo razloga.

Za razliku od bitkoina i drugih, libra ima izdavača i veće koje odlučuje o njenoj sudbini. Članovi tog veća su predstavnici mnogih kompanija, banaka i firmi za transfer novca. Nema tu, dakle, nikakve misterije, tačnije nema je na tom nivou, kao što znamo sve o menadžmentu Fejsbuka, ali ne baš o načinu kako funkcionišu njihovi algoritmi koji se bave našim privatnim podacima.

U svom blog postu kojim je najavljena libra (za 2020. godinu) Fejsbuk tvrdi da prikupljeni podaci o potrošnji neće biti prepodavani oglašivačima i trgovcima željnim saznanja o vašim navikama. Ostavlja se ipak ograda da bi to moglo da se dogodi u malom broju slučajeva, verovatno tamo gde se umešaju države, SAD pre svih, koje strahuju da neko librom finansira trgovinu drogom ili terorizam.

Librom ćete moći da trgujete preko aplikacija Mesindžer, Votsap ili preko posebne aplikacije ako ne koristite ništa od Fejsbuka. Nije objavljeno kako se dolazi do libre, ali logično je da ćete moći da je kupite za lokalnu valutu. Nemojte imati dilemu da će Fejsbuk, odnosno njegovo veće za libru imati sredstava da taj kripto novac brani. Udeo Fejsbuka u oglasnom prostoru bilo koje zemlje na svetu već je dovoljan za to, a tamo gde su ograničeni (Rusija, Kina) verovatno nemaju velike ambicije.

Ali ako se libra razvije, a nesumnjivo je da hoće, svaki putnik će je radije nositi u telefonu od bilo koje druge valute u novčaniku, pa čak i od kartice. Da bi plaćali librom dovoljno će biti da naiđete na osobu to jest prodavca koji ima Fejsbuk profil ili aplikaciju makar se nalazili usred pustinje ili džungle. Libra važi gde god dobacuje internet, za sada se ne spominje mogućnost postojanja u fizičkom obliku za onaj prostor gde interneta nema.

Fejsbuk veruje da će libra pomoći onim društvima gde finansijske usluge nisu dobro razvijene na štetu malih preduzetnika i startapova, gde mogu da ubroje i Srbiju. Kao i migrantima koji tokom svojih kretanja jedino uporište imaju u Fejsbuk profilu. Čak i ako ostanu bez telefona dovoljno će biti da nabave drugi ili da se negde uloguju, pa da dođu i do svog novca koji više neće morati da nose u kešu. Nejasno je da li će Fejsbuk dozvoljavati praćenje tokova libre što bi je učinilo daleko manje atraktivnom od bitkoina za mnoge.

Najvažnija stvar za korisnike biće stabilnost. Za razliku od drugih kriptovaluta kojima cena varira do spekulativnih razmera, libra bi trebalo da bude stabilna, a veće bi emitovanjem i povlačenjem libre imalo kontrolu nad tom stabilnošću. To istovremeno zvuči fantastično i zastrašujuće, zavisno od vaše pozicije u odnosu na globalizaciju i velike korporacije.

Jedno je sigurno, sa više od dve milijarde korisnika u celom svetu Fejsbuk ne može da promaši kako god da gađa. Drugo je pitanje da li će svet sa librom biti bolje mesto nego što je danas, koliko god nam neke stvari bile udobnije i jednostavnije.

Iz istog broja

TV manijak

Imaginarijum izbora

Dragan Ilić

Putevi oko znakova

Brend Evropa (2)

Lazar Džamić

Nuspojave

Siriza i pouke za Srbiju

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu