Kolumna

TV manijak

Letnja TV nirvana 2

Letnja TV nirvana

Verovali ili ne, posle nekoliko reinkarnacija "Mala nevesta" će se ipak završiti, potpuno suprotno indijskom verovanju o neprekidnom točku postojanja

Jedna aktuelna TV reklama počinje rečima: "Zamislite slobodan dan!"

Počelo je leto što se odlično može videti kroz redukovani TV program.

Tradicionalno, leto najviše koriste mobilni operateri i pivari. Ili ćete se rashladiti uz ono domaće, zidarsko pivce uz prateći krkanluk, ili ćete dan na plaži provesti buljeći u mobilne telefone. Dok u reklamama za pivo dominiraju muškarci, bilo kao roštiljdžije ili domaćini, mobilne u rukama uglavnom drže cice u bikini kupaćim kostimima. U romingu.

TV Palma Plus najavljuje istorijski susret u selu Končarevu gde će se suočiti kik-boks borci "Palmini tigrovi" sa gostima iz SAD. U trening sali sve pršti, očekuje se 15 hiljada posetilaca, jeste da su Rusi šampioni, ali uvek je slatko kada se makljamo sa Amerima. Ovom narodnom veselju poseban pečat daće nastup Cece koja promoviše novi album. Pevanje i tabanje, kud ćeš bolje na krsnu slavu letnjeg Svetog Jovana Biljobera.

Sva medijska regulatorna tela takođe mogu da nastave sa letnjom hibernacijom. Farma 7 se završila bez bilo kakve reakcije. Bilo je seksa, pljuvačine, tabanja, bacanja hrane i polivanja govnima, ali bukvalno. O gomili reklama, plasiranja proizvoda i nekontrolisanog oglašavanja niko nije brinuo. Životinje su utovarili u prikolice traktora, farmere su gledaoci najurili SMS glasanjem i sada se puštaju odjeci i reagovanja u kontakt programima napušavanja naroda.

Verovali ili ne, najavljen je i kraj najdužeg rijaliti programa na svetu – "Parova" na Happy televiziji. Istini za volju, simultano je počeo novi, pod nazivom "Maldivi", gde se pripremaju nekakvi sluhisti da pevaju.

Koliko Televizija nema milosti, vidimo na TV Happy gde Manda posthumno vodi onaj kviz sa ruletom i Sorajom.

Rezultat rijaliti sezone neverovatna je količina bizarnosti na koju niko nije zvanično reagovao, agresije i vulgarnosti koja je valjda postala uobičajena i time društveno prihvaćena. Šteta je nenadoknadiva i osećaćemo je godinama.

TV B92 i Prva su umesto rijalitija u letnju šemu uvalili sate TV prodaje nakita sa istom porukom – od ovog nema jeftinije! Zaista su u pravu, nema. Zato ću letovanje u Grčkoj iskoristiti da proverim šta će nam to Antena grupa sledeće plasirati na malim ekranima.

Letnji nedostatak vesti iz političkog života u prvi plan je izbacio crnu hroniku. Posle masovnog ubistva u Žitištu televizije su, sledeći tabloide, danima održavale tenziju izveštavajući o novim morbidnim detaljima. Međutim, uprkos javnoj osudi, ili zgražavanju, polemici o oružju ili porodičnom nasilju, najjači utisak došao je iz komentara sa internet portal i društvenih mreža. Nije bilo teško pronaći one bolesne glasove iz veće ili manje mračne anonimnosti koje bi mogli podvesti pod zajednički komentar – "dobila je ono što je zaslužila!" Reč je o supruzi ubice, koja nije živela sa njim, što se u našem društvu smatra kao krunski dokaz promiskuiteta i neverstva. Takođe, prvi put sam od psihijatara čuo demistifikaciju one komšijske floskule "miran i tih čovek" – što je veoma često znak povlačenja i straha od spoljnog sveta sa patološkom ljubomorom koja dovodi do ekstremnog porodičnog nasilja. Baš kao u Andrićevoj priči iz savremenog gradskog života "Zlostavljanje", koja govori o malim privatnim porodičnim paklovima iz kojih je najčešći izlaz ubistvo.

Kada smo kod porodične tematike, letnju šemu najavljuju na Pinku kroz tri serije.

Osim turskih sapunica, posebno se naglašava indijska serija dostojna Ramajane i Mahabharate – imenom "Mala nevesta". Posle bezbroj epizoda, šlogirane TV gledaoce mame najavom – velikog finala. Verovali ili ne, posle nekoliko reinkarnacija Mala nevesta će se ipak završiti, potpuno suprotno indijskom verovanju o neprekidnom točku postojanja. Mala nevesta tako postaje nalik Sidarti dostižući vrhunac duhovnog razvoja – TV nirvana u letnjoj porodičnoj shemi televizije Pink.

RTS je svoj TV program bazirao na sportskim prenosima, pa kad nije fudbal u Francuskoj, onda je košarka u Areni ili tenis na Vimbldonu. Uskoro će i Olimpijada, pa će javni servis zaista živeti od sporta, što mu sigurno donosi povećanu gledanost. Aleksandar Aca Stojanović je ovog leta zaista pomerio granice žanra u svojoj profesiji. Velike utakmice rađaju velike igrače, a velika takmičenja velike komentatore. Aca je na EP-u u Francuskoj na početku svih prenosa uveo mali dramski uvod. Šum prepunog stadiona, tišina, zatim filozofska minijatura koja po pravilu spaja Život i Fudbal. Mali esej na početku, uvek svež i originalan. Eto dokaza da Fudbal može biti veoma poetičan. Muškarci ga uglavnom mrze, žene su obratile pažnju. Novi igrač na terenu, u komentatorskoj kabini. Aca Inspiracija!

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu