Kolumna

22. 6. 2023. / 23.25

Kulturni gnevnik – 22. jun 2023.

Boris Buden u Nedeljniku i komentari:

Levica: Briljantan um, skoro sve je u pravu, samo što svaku njegovu dijagnozu prati odlazak korak-dva predaleko u mogućoj terapiji. Da dignemo revoluciju? Sjajno, ali kakvu i s kim? Jedino da uvezemo još mnogo miliona proletera iz Trećeg sveta, ali njima tek nije do revolucije, oni bi baš da liče na nas ovakve kakvi smo.

Desnica: Odbacujemo pojmovni okvir nacije i nacionalne države, a ni nadnacionalne tvorevine nam se ne dopadaju jer su kapitalističko-imperijalističke, ali šta nam onda ostaje? Ni desna alternativa, Tramp & co. nisu rešenje. Pa onda jedino da… dignemo revoluciju. Proletersku, valjda? Ali, odakle nam proleteri? Jedino da ih uvezemo iz Trećeg sveta ali, hvala lepo, Budene, povedi ih kući. U Belorusiju. Jer, ti živiš u Belorusiji, zar ne?

Centralno: Dakle, "dostizanje Zapada“ je lukavo nametnuta utopija, neka bude, ali šta je realna alternativa? Postoji li išta osim pozivanja na "zapad“ i njegove proklamovane vrednosti što nas koji nismo "zapad“ kako-tako štiti od lokalnih tirana i populista i od sistem(at)skog propadanja generalno, i što nam daje motiv i nadu da ćemo isplivati iz ovog kala? Pozivanje na revoluciju?! Gospon Buden, budite ozbiljni, ipak vi niste više adolescent.

Ja: "Šteta, nepovratno šteta.“ (A. Dedić)

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu