Komentar

Košarkaška reprezentacije Srbije: Igra mora da se prilagodi Jokiću 2

Jokić je novinarima posle utakmice otkrio da mu je idol Novak Đoković

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

16. 6. 2022. / 17.23

Košarkaška reprezentacije Srbije: Igra mora da se prilagodi Jokiću

Ako je selektor pozvao u reprezentaciju dvostrukog, uzastopnog najboljeg igrača NBA lige i Nikola Jokić se odazvao pozivu, onda bi igra morala da bude prilagođena njemu. Tu ne bi trebalo da bude nikakve polemike

Direktor košarkaške reprezentacije Srbije Dragan Tarlać je u sredu u 15.06. objavio vest koju su svi ljubitelji košarke u Srbiji očekivali sa nestrpljenjem: Nikola Jokić, dvostruki uzastopni MVP NBA lige će nastupati za reprezentaciju Srbije na predstojećem Evropskom prvenstu koje se održava od 1. do 18. septembra u Nemačkoj, Gruziji, Češkoj Republici i Italiji.

Najpre je u svom maniru, dan ranije,  menadžer Nikole Jokića Miško Ražnatović – objavio na Tviteru fotografiju Jokića u dresu reprezentacije. Istu fotografiju je nešto kasnije objavila i  Jokićeva supruga Natalija. Poznavaoci košarke su brzo povezali stvari znajući moć koju u Evropskoj i svetskoj košarci predstavlja Miško Ražnatović, a posebno značaj njegovih Tviter objava. Ostalo je samo  da se odluka ozvaniči.

Neuspeh za neuspehom

Nikola Jokić je poslednji put nastupao za reprezentaciju pre tri godine na Svetskom prvenstvu u Kini gde je naš tim zauzeo peto mesto.

Nakon ovog relativnog neuspeha, kao i neuspešnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju,  dotadašnjeg selektora Igora Kokoškova je nasledio Svetislav Pešić.

Veliko košarkaško znanje i autoritet koje poseduje Pešić trebalo je da promeni nešto u igri i odnosu prema reprezentaciji. Poslednje tri godine, po imenima jedna od najboljih reprezentacija sveta nije u mogućnosti da kompletno nastupa na nekom takmičenju, što zbog pandemije, što zbog odbijanja Jokića da obuče dres državnog tima.

Reprezentacija Srbije ima u svojim redovima tri MVP igrača – Jokića kao najboljeg igrača u NBA ligi, Vasilija Micića, najboljeg igrača u Euroligi, i Miloša Teodosića kao najboljeg igrača Eurokupa. Tako nešto se nikada pre toga nije dogodilo.

Da li je to dovoljno da Srbija osvoji jednu od  medalja na Evropskom prvenstu? Odgovor je prilično lako dati.

Igra mora da se vrti oko Jokića

Način upotrebe najboljeg igrača je ključ budućeg uspeha našeg tima. Tu na scenu stupa selektor Pešić.

Nikola Jokić mora da igra u svom ritmu da bi pokazao svoje košarkaško znanje. Naime, Jokić je čovek – tim. Pre svega se ovo odnosi na igru u napadu srpskog tima. Nikola mora daima loptu u svojim rukama čak više od bekova Miloša Teodosića i Vasilija Micića. Mora biti kreator igre i poenter u isto vreme. Dovoljno je videti kako igra Denver Nagets od kada je Jokić preuzeo da vodi tim. Svaka akcija počinje od njega, on dodaje, skače i poentira.

Ako je selektor pozvao dvostrukog MVP-a NBA lige  u svoj tim, onda bi igra morala da bude prilagođena njemu. Tu ne bi trebalo da bude polemike. Sva sujeta, kao i potreba da se bude lider tima, mora da se ostavi po strani. Nikola Jokić je prirodni lider na terenu, ne po svom karakteru, ali svakako po svojoj košakaškoj inteligenciji.

Zlato je realno

Da li Svetislav Pešić ima vremena da u sledeća dva meseca prilagodi igru u napadu reprezentacije svom najboljem igraču? Možda nema dovoljno vremena, ali svakako je sada sve na njemu.

Ne treba da se brine za napad. Jokić će se pobrinuti za to. Selektor mora da se posveti odbrani i zato je potencirao da u timu mora biti mesta za Nikolu Kalinića, jednog od najboljih odbrambenih igrača u Evropi. Ako se uspostavi ravnoteža odbrane i napada, ne bi trebalo da bude problem da na predstojećem Evropskom prvenstvu ponovo uzmemo jednu od medalja, po prognozama poznavaoca košarke čak zlatnu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu