Kolumna

Navigator

Komunikacija neopranih zuba

Kada biste se našli u situaciji da morate da birate, da li biste radije proveli ceo dan bez vode, osim za piće, ili bez mobilnog telefona? Pitanje nije slučajno jer istraživanja pokazuju da su na listi naših dnevnih potreba mobilni telefoni u samom vrhu, uz higijenu. Devedeset odsto tinejdžera kaže da im je mobilni telefon važniji od dezodoransa, a 93 odsto ga stavlja ispred četkice za zube. I to u istraživanju Bank of America od pre pet godina, sadašnji podaci mogu da budu samo gori od toga.

U nešto novijoj anketi australijske televizije ABC iz 2017. pokazalo se da deset odsto ljudi telefon koristi više od pet sati dnevno, a čak 40 odsto ga koristi barem tri sata. Opet su mlađi šampioni, naravno, mada se navike menjaju i kod starijih. Sve više je i u najstarijoj generaciji onih koji vesti saznaju preko notifikacija, a ne sa televizije, radija ili iz novina.

Reklo bi se da je prihvatanje telefona prirodno za mlade, ali u tom zaključku ima jedna začkoljica. Mladi su znatno nezadovoljniji zbog svoje opsednutosti mobilnim telefonom iako kažu da ne mogu bez njega. Stariji kažu da im je telefon korisno komunikaciono sredstvo, koje su dobro uklopili u svoj život i navike. Za mlade aparat je opsesija, a sve više se govori o pravoj zavisnosti iako psiholozi taj izraz upotrebljavaju oprezno.

Zato se javila ozbiljna potreba da se korišćenje telefona ograniči, smanji ili makar stavi pod kontrolu.

Prvi na udaru su tinejdžeri i oni mlađi od njih. Za njih je razvijen čitav niz aplikacija (Famiguard, Spyera, PhoneSheriff …) koje se instaliraju u aparat i roditeljima daju punu kontrolu, od toga koliko dnevno sme da se koristi do uvida u to šta dete sa telefonom radi, koga zove, koje aplikacije otvara, koje sajtove posećuje. Takođe, telefon sa takvom aplikacijom je i moćno sredstvo za fizičko praćenje. Loša strana, sem što je u pitanju brutalna špijunaža, jeste to što roditelji postaju još opsednutiji spravom i praćenjem dece na uštrb poverenja na čijem građenju treba da rade zajedno.

Ali sada i za roditelje postoji rešenje za skidanje kilobajtaže. To je aplikacija Monitor, čiji je zadatak da analizira vaše ponašanje sa mobilnim telefonom, da vam meri koliko puta dnevno ga uzimate u ruke, šta gledate, koliko često vam on privuče pažnju čak i kad samo stoji na stolu. Cilj Monitora je da vam ukaže na prekomernu upotrebu telefona ili nekih aplikacija, a u slučaju da uzmete verziju koja se plaća, može vas savetovati i kako da se nekih neželjenih navika oslobodite.

Dobija se više vremena za koje ne znate gde vam ode. Korisnici Monitora kažu da je suočavanje sa tačnim vremenom provedenim, recimo, na Tviteru i Instagramu ili sa podatkom koliko često se mašimo za telefon samo da vidimo "šta ima novo" otrežnjujuće iskustvo. Naročito kada vidite rezultate svog ponašanja tokom vikenda ili godišnjeg odmora.

Iz istog broja

Putevi oko znakova

Mravi i filozofi

Lazar Džamić

TV manijak

Ideje naše, benzin vaš…

Dragan Ilić

Nuspojave

Oni dolaze

Teofil Pančić

Provetravanje

Monstrumki za rođendan

Rumena Bužarovska

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu