Kolumna

Navigator

Kome treba Hit Nit

Ilon Mask zaista ima mnogo razloga za brigu zbog lansiranja konkurentske Metine mreže Threads (Niti), ali besan može da bude samo na sebe, ne i na Marka Zakerberga, prvog čoveka Mete odnosno Fejsbuka i Instagrama.

Najpre podaci. Za samo pet dana Metina verzija Tvitera stekla je sto miliona korisnika i mediji su požurili da primete kako je to najbrže rastuća aplikacija do sada. Ko se malo promuvao po Tredsu, a mnogi očito jesu, mogao je da zaključi da ta aplikacija ne donosi ništa novo u odnosu na Tviter. Dizajn je sličan, način korišćenja takođe, nema nekog elementa za koji bismo rekli da je “ubica Tvitera”, kako mediji vole da pišu ovih dana. Najkonciznije rečeno, Treds je primenio dosta od iskustva Fejsbuka i Instagrama, što je sasvim logično, tako da će se oni koji su pretežno na tim medijima na Tredsu osećati kao kod kuće. Ali, među njima teško da će biti onih koje zovemo uticajnim tviterašima. Jer Treds nema neke od omiljenih mogućnosti na koje su tviteraši navikli poput haštagovanja ili pominjanja (menšnovanje). Tačnije, možete da pominjete druge osobe, ali svaki korisnik može da odluči ko može da ga pominje: svi, samo oni koje on prati ili niko.

Po korisničkom iskustvu, Treds je najbliži Instagramu, čak su im i logoi slični. Rano je suditi, ali i postovi su u tom tonu, promotivni, ušminkani, takoreći barbilend lišen svih onih stvari zbog kojih smo “omrznuli” Tviter. Jedina nevolja je što je ono zbog čega nam se Tviter (navodno) smučio upravo ono zbog čega tamo idemo. Da saznamo i najbolje i najgore o nekome i nečemu, da uznemiravamo druge, a da oni ne mogu da se zaštite čak i kada nas blokiraju i još da sve to radimo anonimno.

Treds sve to nije ili barem još nije postao, a ako je suditi po Instagramu, neće ni postati, vodiće se računa o integritetu korisnika jer svetu ne treba kopija Tvitera, već njegova pristojna verzija. I upravo to nam ukazuje da je Treds više samoubica nego ubica Tvitera. Jer, kada sve pomenuto ukinemo, to više nije Tviter već Instagram za one koji više vole da čitaju nego da gledaju slike. To nije konkurencija već sasvim novi oblik društvenog medija čija je budućnost upitnija od budućnosti Tvitera.

Zašto Mask onda treba da bude besan kao što i jeste, ali ne na Marka Zakerberga već na sebe? Upravo zato što ta navala na Treds govori o potrebi korisnika interneta za komunikacijom koju on nije u potpunosti iskoristio. Pitanje je da li je i mogao, s reputacijom koju Tviter ima. Jer ako ga “uljudi”, to više neće biti mesto gde se vode bespoštedne političke bitke, bilo da se radi o ekonomiji, ekologiji, modi ili čistom stranačkom nadgornjavanju. Uostalom, jeste li čuli da je neko citirao nešto značajno sa Tredsa, kontroverzno naravno, kao što se svakodnevno, na svaki sat takoreći, citira sa Tvitera? A skupilo nas se sto miliona.

Druga, ozbiljnija briga za Tviter je povlačenje oglašivača poslednjih meseci, nezadovoljnih razvojem tog medija i lošim konotacijama u kojima bi oglas mogao da se nađe. Toga na Tredsu ne bi trebalo da bude, ali opet, sačekajmo da se tamo dogodi prvi skandal. Bez toga će to biti samo gomila naloga gde su najaktivniji oni koje podstiču oglašivači. To jest, ako je Maskov cilj bio da napravi gradski trg, onda će Treds biti šoping mol. A tamo nema mesta za politiku i skandale.

Jedna stvar ipak brine, a primetio ju je Bojan Leković (KupujemProdajem) u svom Linkdin postu o Tredsu. Naime, Treds najveći deo ovakve svoje popularnosti ili bolje rečeno intrigantnosti duguje Instagramu odnosno opciji da se nalog lako proširi na Treds. To nije moguće uraditi u EU jer GDPR ne dozvoljava da se podaci s jednog medija podele na drugom automatski, tako da građani EU ne mogu da koriste Niti. Leković primećuje da Srbija ima još striktnije propise nego što je GDPR, ali da se niko nije uznemirio zbog njihovog kršenja. Dodao bih da su mnogi koji bi trebalo najpre da ih štite prvi požurili da otvore naloge.

Iz istog broja

Nuspojave

Botulizam sa adresom

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu