Kolumna

Navigator

Kome preti eSIM

Novi ajfoni XS i XR, promovisani prošle nedelje, bolji su, ali ne revolucionarno bolji od prethodnih, baš kao što je većina analitičara predviđala. Osim kada je cena u pitanju. Procenjuje se da bi model sa najjačom konfiguracijom u nekim evropskim zemljama mogao da košta blizu dve hiljade evra (u Americi je 1449 dolara bez poreza), što je nova psihološka granica za ovakve uređaje, a da nisu pozlaćeni ili optočeni kristalima ili dijamantima. Otud briga da ulazimo u doba kada kvalitetan telefon neće moći da se kupi bez hiljadu evra. Podsetimo se da je raspon cene prvog ajfona bio od 450 do 600 dolara pre samo 11 godina. Cena se utrostručila, ali su i karakteristike u proseku barem deset puta bolje.

Druga primedba poznavalaca je da je bolje kupiti jeftiniji model XR od skupljeg XS-a. Oni koji su imali prilike da ih porede kažu da XR ne zaostaje mnogo po karakteristikama od skupljeg modela, koliko zaostaje cenom. Najjeftiniji je oko 800 dolara u poređenju sa početnih 1050 dolara za XR, dakle, više nego frtalj skuplji. U evrima će cene biti barem 20 odsto više. Evo još boljeg saveta. Nova generacija ajfona obara cenu prošlogodišnjim modelima opet za dvadesetak odsto. Ako uzmemo u obzir da je model "8 plus" po svim karakteristikama, izuzev ekrana, bio identičan za ajfonom X, reklo bi se da je to trenutno najbolja kupovina kada se gleda odnos cene i kvaliteta.

Iako Epl nije promovisao revolucionarni aparat, ipak je najavio jednu revoluciju. Novi modeli imaju mogućnost korišćenja dve SIM kartice od kojih je jedna eSIM, odnosno elektronska. Ugrađena je u čip, ne može se izvaditi, ali s njom možete koristiti usluge operatera koji nije primarno vaš ili menjati paket u hodu. Recimo, na putovanju ste i treba vam internet. Umesto da vadite svoju SIM karticu i zamenite je nekog drugom i tako pobrljavite kontakte i komunikacione programe, vi jednostavno skinete podatke lokalnog operatera i unesete ih u elektronski SIM. Kupite paket koji vam odgovara, platite telefonom, naravno, i sve vam je potaman. Postupak je skoro kao izbor vajfaja u kafiću. Nažalost, nijedan od srpskih operatera ne podržava eSIM, inače biste mogli da imate naloge kod svih i da birate koji ćete kada da koristite, što bi dodatno podstaklo konkurenciju.

Ovim iskorakom Epl najavljuje da bi uskoro mogli da uđu i na tržište mobilnih operatera, odnosno da ponude sopstvene pakete mobilnih usluga u celom svetu. Nešto kao Netflix, gde pretplatu platite u Srbiji, a možete ga koristiti u celom svetu (jer je i cena ista). Time bi se prevazišlo pitanje rominga, a Epl bi sebi otvorio novo polje za enormnu zaradu. Za tu revoluciju još je rano, ali očekujte da za koju godinu Epl iz ajfona sasvim izbaci slot za fizičku SIM karticu, kao što je izbacio priključak za slušalice. Dobili biste još prostora unutar telefona za druge tehnologije, ali i mogućnost da vam telefon prodaju sa uslugom, možda i dvogodišnjom pretplatom koja važi u celom svetu. TO bi već bila ozbiljna revolucija.

Najbolje kod eSIM-a je što ukradeni telefon ne može da se koristi jer je, za razliku od običnog eSIM, nemoguće zameniti, vezan je za aparat. Što uopšte nije loše kada u džepu nosite dve hiljade evra.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu