Kolumna

Navigator

Kako je počeo rat na mom Instagramu

Rat u Gazi i Izraelu testira pravo na slobodu govora na društvenim mrežama na sasvim novom nivou. Ukrajinski rat je bio prilično jednostavna priča. Zapad je odmah stao na stranu Ukrajine tako da je promovisanje proruskih stavova bilo nepoželjno, a to znači uklanjano ili otežavano. Bliskoistočni sukob drugačije je podelio javnost pa je i osetljivost na zabrane i prigušivanje nečijeg glasa mnogo veća.

Kompanija Meta, vlasnik Fejsbuka i Instagrama, izvinila se prošlog vikenda nekim korisnicima koji su podržavali palestinsku stranu i tražili da se izraelsko bombardovanje Gaze smesta obustavi. Ispostavilo se da su njihovi postovi “utišavani” mada je pravi izraz “shadow banning” (skrivani u senku). Ako bi algoritam procenio da se radi o nepoželjnom sadržaju, takav post ne bi se pojavljivao na liniji (lajni) korisnika koji ga prate. Čak i kada dele takvo mišljenje, pa i objavljuju slične postove. Najsličnije poređenje sa realnim svetom bilo bi kao da trafikant neke novine krije ispod tezge iako ima onih koji dolaze da ih kupe.

Primera je bilo dosta, žalbe su bile brojne, što od pojedinaca, što od organizacija za zaštitu ljudskih prava i slobode govora, pa je Meta morala da se presabere. Izašli su sa saopštenjem u kojem su prilično nevešto objašnjavali da je kod ovakvih konflikata teško proceniti ko krši pravila mreže, da im algoritmi za moderaciju nisu najbolje podešeni i da će sada to malo da pogledaju i srede.

Neki nezadovoljni korisnici tvrde da se ne može sva krivica prebaciti na algoritme jer su poprilično sigurni da je u neke Metine akcije bila umešana ljudska ruka. Izvesni tviteraš @khanman1996 stekao je malu slavu zbog svoje situacije. On je u svoju biografiju na Tviteru (Iksu) na arapskom jeziku dopisao “slava Bogu”, ali je automatizovani prevodilac na engleski na volšeban način tome dodao i rečenicu “palestinski teroristi bore se za slobodu”. Tviteraš je smesta objavio video na kome se sve to lepo vidi i pozvao korisnike da to rašire i podrže ga. Priča je stigla i do vesti na Bi-Bi-Siju, koji i sam muči muku oko terminologije koju njihovi novinari koriste opisujući događaje u Izraelu.

Pojedini korisnici smislili su da algoritmima društvenih mreža doskoče tako što su neka slova menjali znakovima i brojevima, pa je tako Izrael postao Izr@3l, a Palestina P@l3stin3. Ljudski mozak to može da pročita, dok je veštačkoj inteligenciji potrebno izvesno vreme da nauči šta te nove reči zapravo znače, a do tada se poruka već raširila. Inače, Instagram je prošlog decembra omogućio korisnicima da vide da li su “šedou banovani” to jest da li su im postovi prigušeni jer šire neku nepoželjnu propagandu, kao i uputstvo šta da urade da bi se to ispravilo. A pre dve godine, takođe zbog konflikta u Gazi, već su morali da kalibrišu algoritme koji su i tada hendikepirali propalestinske stavove.

Jedno od objašnjenja koje je Meta odnosno Instagram dao je da su pomenuti postovi zapravo mnogo puta deljeni od strane mnogih korisnika, dok njihov algoritam favorizuje originalne postove vaših instagram prijatelja. To bi im zamalo i prošlo da se baš instagram prijatelji nisu žalili da ne vide upravo originalne postove, pa čak i da su bili zabrinuti što su njihovi prijatelji iznenada prestali da se oglašavaju. U kriznim situacijama to je uvek razlog za brigu.

Ova situacija pokazuje i onima koji su, uslovno govoreći, ravnodušni ili neutralni prema aktuelnim krizama da na društvene mreže ne mogu da računaju kao na jednako neutralne i ravnodušne kada njima budu zatrebale. Vlasnici mreža imaju svoju politiku koja može ili ne mora biti sasvim u skladu sa politikom ili stavovima države ili društva iz kojih potiču. I to je nešto što se mora uzimati u 0bz1r.

Iz istog broja

TV manijak

Drug Marko, Otpisani i Čiča

Dragan Ilić

Nuspojave

Odmoljčavanje

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu